Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020066346 |
Gegevens van de aanvrager: | Joannes Gaston Catharina Van Elzen met als adres Kromme-Elleboogstraat 16 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: | Kromme-Elleboogstraat 16 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 4 sectie D nr. 3472L |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | regulariseren en verbouwen van een eengezinswoning met praktijk |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 9/01/1997 : vergunning (86#8721874) verbouwen etalage;
- 30/04/1928: vergunning (18#62177) verbouwing;
- 10/03/1978: vergunning (18#59353) verbouwing.
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie en bouwvolume:
- gevelafwerking:
Huidige toestand
- functie en bouwvolume:
- gevelafwerking:
Gewenste toestand
- functie en bouwvolume:
- gevelafwerking:
Inhoud van de aanvraag
- regulariseren van wijzigingen ten opzichte van de vergunde situatie:
- bouwen van een aanbouw tegenaan de achtergevel;
- slopen van de bestaande terras aan de achtergevel en heropbouwen van een nieuwe terras in twee niveaus.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg | 16 juni 2020 | 22 juli 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: algemene voorschriften, culturele, historische en/of esthetische waarde en artikel 1: zone voor wonen - (wo1).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgende punten:
- artikel 2.1.11 Dakterrassen:
terrassen zijn nergens toegelaten indien het dak of de dakstructuur een culturele, historische en/of esthetische waarde heeft;
- artikel 2.2.5 Onbebouwde ruimte en tuinen:
de onbebouwde ruimte en de beplanting van de aanwezige binnenplaatsen en tuinen moeten zorgvuldig bewaard blijven. De bestaande buitenruimte wordt verkleind.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft de verbouwing en uitbreiding van een eengezinswoning met kantoor voor vrij beroep. Deze ingrepen zijn functioneel inpasbaar.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid
De aanvraag wijkt af van het RUP (artikel 2.2.5) omdat de onbebouwde ruimte wordt verkleind met 15m². Doordat de uitbreiding volledig onder het huidige terras op de verdieping valt, verkleint de bestaande footprint niet en wordt de impact op de open ruimte niet vergroot.
Er blijft nog een tuin over van 41m². Vergeleken met de vergunde (niet uitgevoerde) toestand van 1978 is dit een verkleining met 2m². De tuin neemt nog steeds 26% van de totale perceelsoppervlakte van +/-158m² in. Deze afwijking is aanvaardbaar.
De uitbreiding is beperkt tot 2 bouwlagen met een terras erboven. Het niveau van het terras wordt met 70cm verhoogd ten opzichte van het huidige terras en de vloerpas van de eerste verdieping. Gezien het terras zich bevindt tegen een bestaande hoge scheimuur en voldaan wordt aan de afstandsregels van het burgerlijk wetboek is dit ook aanvaardbaar.
Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten
De vorm van het dakterras wijkt af van artikel 2.1.11 van het RUP. De dakstructuur werd doorbroken en een deel van het dak werd volledig weggenomen voor de aanleg van het dakterras.
Het advies van de stedelijke dienst monumentenzorg is gunstig:
“Het pand Kromme Elleboogstraat 16 is volgens het RUP Binnenstad gelegen in een woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde, waarbij de wenselijkheid van het behoud vooropgesteld wordt.
Het dossier bevat geen informatie wat betreft de cultuurhistorische waardenstelling van het pand en werd vooraf niet met de dienst monumentenzorg besproken.
De werken die aangevraagd worden hebben grotendeels betrekking op de regularisatie van de bestaande toestand. Vermits de oorspronkelijke toestand onbekend is, is het zinloos om hierover vanuit de insteek erfgoedzorg advies uit te brengen. We betreuren het gedeeltelijk wegnemen van het dak ten voordele van een terras, waardoor de architecturale eigenheid van het gebouw aangetast wordt.
De bijkomende wijzigingen ten opzichte van de bestaande toestand zijn eerder beperkt en hebben weinig tot geen impact op het bestaande bouwvolume. Het pand heeft een beeldondersteunende functie binnen de context van de straat, die met de voorliggende aanvraag gerespecteerd blijft.
Vanuit de dienst monumentenzorg willen we wel de aandacht vestigen op het materiaalgebruik voor de achtergevel, dat atypisch is binnen de Antwerpse context.”
Het advies van de dienst monumentenzorg wordt grotendeels bijgetreden. De doorbreking van de dakstructuur is weliswaar atypisch maar is zo goed als onzichtbaar vanaf de straat.
De achtergevel van het hoofdgebouw werd bekleed met lichtgrijze sidings. De uitbouw wordt afgewerkt met een witte crepi. Deze materialen zijn duurzaam en niet storend.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Er wordt geen abnormale hinder verwacht door de geplande wijzigingen. Het terras wordt licht verhoogd en voldoet aan de bepalingen van het burgerlijk wetboek betreffende lichten en zichten.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de aanvraag betrekking heeft op de verbouwing van een eengezinswoning waarbij de functie en het aantal woongelegenheden ten opzichte van het bestaande ongewijzigd blijven.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 25 mei 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 16 juni 2020 |
Start openbaar onderzoek | 25 juni 2020 |
Einde openbaar onderzoek | 24 juli 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 29 september 2020 |
Verslag GOA | 31 augustus 2020 |
naam GOA | Katrine Leemans |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
25 juni 2020 | 24 juli 2020 | 2 | 0 | 0 | 2 |
Bespreking van de bezwaren
Er werden 4 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren worden samengevat als volgt:
1. In de nieuwe constructie zijn er ramen en deuren gericht naar de slaapkamers van de appartementen Klossterstraat 28. Deze inkijk is vervelend omdat de afstanden tussen de aanpalende panden klein is en het slaapkamers betreft.
Beoordeling: de uitbreiding en het terras voldoen ruimschoots aan de afstandsregels van het burgerlijk wetboek dat een afstand van 190cm oplegt ten opzichte van de perceelsgrens, om rechtstreekse inkijk te voorkomen. In een stedelijke omgeving is een beperkte vorm van inkijk tussen twee percelen praktisch nooit helemaal uit te sluiten. Deze beperkte hinder geldt overigens in de twee richtingen, ook vanuit het pand van de bezwaarindieners is er enige inkijk op het perceel van de aanvraag.
Het bezwaar is ongegrond.
2. Door de verhoging van het terras is het mogelijk om in onze slaapkamers te kijken.
Beoordeling: de verhoging is beperkt tot 70cm. De afstandsregels worden gerespecteerd. Deze verhoging heeft geen verzwarende impact op de omgeving.
Het bezwaar is ongegrond.
3. De afstand tussen de overloop naar het terras en de perceelsgrens is te klein.
Beoordeling: er is een afstand van 190cm tussen de overloop en de perceelsgrens conform het burgerlijk wetboek.
Het bezwaar is ongegrond.
4. Ons zicht wordt belemmerd door de beperkte vrije ruimte vol te bouwen.
Beoordeling: uit de bijgevoegde foto’s blijkt dat de appartementen uitzicht hebben op de eigen achterbouw (die iets lager komt dan het huidige terrasniveau) en verder op hoge blinde scheimuren en achtergevels verderop. De geplande uitbreiding beperkt zich tot twee bouwlagen vanaf het tuinniveau en bevindt zich voor het grootste deel onder het gezichtsveld vanuit de appartementen. Het volume komt 70cm hoger dan de huidige situatie maar belemmert verder het bestaande uitzicht niet doordat het niet verder komt dan de bestaande scheimuur.
Het bezwaar is ongegrond.
5. De woning heeft al 4 slaapkamers en een groot dakterras en een keuken. De uitbreiding bevat dezelfde functies.
Beoordeling: de aanvraag betreft de verbouwing van een eengezinswoning met praktijkruimte. Het is voorliggende aanvraag die beoordeeld wordt. Er is in deze aanvraag geen sprake van een meergezinswoning.
Het bezwaar is ongegrond.
6. Door de uitbouw wordt licht, lucht en open ruimte van de omgeving weggenomen. Door de ligging naast de hoek is er al weinig open ruimte.
Beoordeling: De footprint van het terras wordt niet vergroot. Het volume wordt 70cm hoger gebouwd maar blijft beperkt tot twee bouwlagen. Door de trapeziumvorm wordt voldoende afstand genomen tot de hoekgebouwen. De uitbreiding wordt tegen een bestaande hoge scheimuur gebouwd waardoor er ook geen licht of lucht wordt weggenomen.
Het bezwaar is ongegrond.
Het college sluit zich integraal aan bij:
- de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;
- het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.