Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020082656 |
Gegevens van de aanvrager: | BV BISSCHOP 459 met als adres Stokerijstraat 19 te 2110 Wijnegem en BISSCHOP 459 namens Morad El Fihmi met als adres Stokerijstraat 19 te 2110 Wijnegem |
Ligging van het project: | Bisschoppenhoflaan 457 te 2100 Deurne (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: | afdeling 27 sectie A nr. 275Z4 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | werken binnen en buiten een bestaand gebouw met een functiewijziging op het eerste verdiep |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 21/10/1999: vergunning (629#2825) voor een nieuwbouw van garage en showroom;
- 05/12/2003: vergunning (629#3885) voor het aanbrengen van een gevelbekleding en het plaatsen van lichtreclame;
- 28/04/2017: vergunning (2017226) verbouwen van een pand naar een supermarkt Carrefour.
Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand
- hoekpand van drie bouwlagen onder een plat dak;
- functie:
- ondergrondse parking met 57 plaatsen waarvan 45 bedoeld voor de supermarkt:
- bovengrondse parkeerplaats met 20 plaatsen bedoeld voor de supermarkt:
Huidige toestand
- idem vergunde toestand.
Gewenste toestand
- functiewijziging eerste verdieping kant Santvoortbeeklaan van magazijn naar polyvalente ruimte, kinderopvang en sanitair;
- fietsenstalling in de voortuinstrook;
- terras in de voortuinstrook;
- raamopeningen in de gevel kant Santvoortbeeklaan op de eerste verdieping;
- schuifdeur in de gelijkvloerse gevel kant Bisschoppenhoflaan;
- nieuwe doorgang voorzien tussen winkel en lift;
- MIVA-toilet op de eerste verdieping;
- bovengrondse parkeerplaats met 18 plaatsen bedoeld voor de supermarkt en gewijzigde in- en uitrit (via Bisschoppenhoflaan).
Inhoud van de aanvraag
- aanleggen van verharding in voortuinstrook voor fietsparkeerplaats en terras;
- het wijzigen van de gelijkvloerse gevel kant Bisschoppenhoflaan;
- het wijzigen van de gevel op de verdieping kant Santvoortbeeklaan;
- het uitbreiding van de verharding voor de in-en uitrit van de parking kant Bisschoppenhoflaan;
- het wijzigen van de functie op de eerste verdieping kant Santvoortbeeklaan
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Agentschap Wegen en Verkeer | 14 juli 2020 | 11 augustus 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
brandweer/ risicobeheer/ preventie | 14 juli 2020 | 20 augustus 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
ondernemen en stadsmarketing/ business en innovatie | 14 juli 2020 | 30 juli 2020 |
stadsontwikkeling/ mobiliteit | 14 juli 2020 | 30 juli 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening toegankelijkheid op volgende punten:
Bij een manueel te bedienen deur, met uitsluiting van toegangen tot of deuren naar gesloten trappenhallen, moet naast de krukzijde voor een vrije en vlakke wand- en vloerbreedte worden gezorgd, met een ruwbouwmaat van minstens 45 cm, zodat na de afwerking een vrije en vlakke wand- en vloerbreedte van minstens 50 cm gegarandeerd wordt. Niet voorzien bij deur aangepast toilet, deur keuken, deur toilet mannen en deur circulatie.
De ruwbouwmaten van een aangepast toilet moeten minstens 1,70 meter op 2,25 meter zijn, zodat na de afwerking van de wanden en met inbegrip van de ruimte voor plinten een ruimte van minstens 1,65 meter op 2,20 meter gegarandeerd wordt. Bij die minimale maten moet de deur in de korte zijde aangebracht worden. de afmeting van het aangepast toilet bedraagt 1,54 meter op 2,29 meter.
2° in een aangepast toilet:
moet een wastafel aangebracht zijn waaronder een ruimte is van minstens 70 cm hoog, minstens 90 cm breed en minstens 60 cm diep. Als de wastafel in een inwendige hoek is geplaatst, moet de afstand tussen de as van de wastafel en de inwendige hoek minstens 50 cm bedragen. In het aangepast toilet ontbreekt een wastafel.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
§4 Voortuinen zijn vrij van constructies met uitzondering van tuinafsluitingen, brievenbussen.
Enkel de strikt noodzakelijke verhardingen zijn toegelaten. Er wordt een extra verharding aangelegd in een voortuinstrook voor het inrichten van een terras.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening toegankelijkheid op volgende punten:
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag omvat een bestaande vergunde supermarkt die behouden blijft. Daarnaast voorziet de aanvraag in de functiewijziging van een magazijn naar een polyvalente ruimte, een kinderopvang en sanitaire voorzieningen. Deze polyvalente ruimte is een aanvullende functie aan de supermarkt en zal gebruikt worden voor workshops met producten die verkocht worden in de supermarkt. Ook de kinderopvang is een aanvullende functie. Kinderen van mensen die een workshop komen volgen worden hier opgevangen. Daarnaast wordt een deel van de supermarkt ingericht als een kleine cafetaria. Deze cafetaria is bedoeld als afhaalpunt voor broodjes en koffie, die dan ook ter plaatse genuttigd kunnen worden. Deze cafetaria heeft de intentie het cliënteel van de supermarkt aan te trekken, alsook fietsers aangezien het fietspad druk wordt bereden en werknemers van de achterliggende bedrijven.
In het gebouw zijn verder een tweede handelszaak en kantoren gevestigd. Deze worden door andere uitbaters geëxploiteerd en maken geen deel uit van de aanvraag.
De functiewijzigingen brengen geen grote nieuwe dynamiek met zich mee. De functie van supermarkt met aanvullende activiteiten blijft functioneel verenigbaar met de gemengde omgeving van bedrijvigheid en wonen. De toevoeging van de cafetaria kan een meerwaarde vormen voor de werknemers uit de achterliggende bedrijvenzone. Om te voorkomen dat de polyvalente ruimte echter zou afgesplitst worden van de supermarkt en een andere invulling zou krijgen die nieuwe parkeerbehoefte of andere hinder doet ontstaan, moet in de voorwaarden worden opgenomen dat de polyvalente ruimte onlosmakelijk verbonden moet blijven met de supermarkt.
De aanvraag werd ter advies voorgelegd aan de stedelijke dienst business en innovatie: “De aanvraag voorziet in de functiewijziging van een magazijn naar een polyvalente ruimte, een kinderopvang en sanitaire voorzieningen. Volgens de aanvraag zou het gaan om kooklessen. Echter nergens uit de aanvraag blijkt hoe de aanvrager dit dan concreet ziet. Er zijn immers geen faciliteiten voorzien in de ruimte noch is er een zone voorzien waar tafels, stoelen, ... kunnen gestald worden in functie van de activiteiten. Uit de aanvraag kan ook niet afgeleid worden dat de polyvalente ruimte voldoet aan de specifieke inrichtingsvoorwaarden opgelegd door het federaal voedselagentschap FAVV noch welke impact dit kan hebben op de brandveiligheid.
Daarom wordt voor de aanvraag voorwaardelijk gunstig advies gegeven waarbij de polyvalente ruimte moet voldoen aan de voorwaarden van het FAVV om kooklessen te kunnen voorzien en er moet duidelijkheid zijn over de infrastructuur die zal gebruikt worden.”
Het advies wordt bijgetreden en moet worden gekoppeld aan de vergunning.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag brengt geen wijzigingen aan het volume met zich mee. In de voortuinstrook wordt een terras en een fietsenparking aangelegd in functie van de cafetaria. Dit is in strijd met artikel 27 van de bouwcode dat stelt dat enkel de strikt noodzakelijke verhardingen zijn toegelaten. In het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer wordt deze verharding niet gunstig beoordeeld. De verharding in functie van het terras en de fietsenstalling moet daarom uitgesloten worden uit de vergunning.
Ook de verbreding van de inrit langs de Bisschoppenhoflaan ten einde ook als uitrit te kunnen gebruiken wordt niet gunstig geadviseerd door het Agentschap Wegen en Verkeer: “Wanneer een pand eveneens is gelegen langs een gemeenteweg moet de ontsluiting langs de gemeenteweg voorzien worden. De toegang langs de gewestweg werd uitzonderlijk toegestaan. De afwijking die bekomen werd geldt enkel voor een ingang. Er kan dus geen bijkomende uitgang langs de Bisschoppenhoflaan toegestaan worden. Het groenvak moet dan ook verhoogd worden zodat er geen misbruik meer kan zijn van deze doorgang. Wanneer de aanvrager dit nalaat zal het Agentschap ambtshalve de toegang afsluiten.” De verbreding moet worden uitgesloten uit de vergunning.
Het Agentschap Wegen en verkeer merkt tevens op dat het onduidelijk is op welke manier en/of hoogte de voortuinstrook wordt afgesloten. Aangezien het perceel gelegen is op een hoek mag de afsluiting niet hoger zijn van 75cm. Dit zal expliciet worden opgenomen in de voorwaarden.
Visueel-vormelijke elementen
De gevel langs de Santvoortbeeklaan is bekleed met aluminium gevelpanelen in een verticale geleding. Binnen deze geleding worden delen vervangen door glaspartijen om de achterliggende polyvalente zaak van lichttoetreding te voorzien. De aanpassing wordt visueel gunstig beoordeeld.
In de gevel langs de Bisschoppenhoflaan zou een schuifraam aangebracht worden om het terras te betreden. De gevel nieuwe toestand blijft echter ongewijzigd. Aangezien het terras moet uitgesloten worden uit de vergunning en aangezien de gevel nieuwe toestand geen wijzigingen vertoont, moet dit schuifraam uitgesloten worden uit de vergunning.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat een bouwaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeernormen uit de bouwcode artikel 30 (tabel) goedgekeurd door het college op 25 oktober 2014 en herzien op 1 maart 2018 vormen de facto de algemene beleidslijn voor bouwen, verbouwen, vermeerderen van wooneenheden en functiewijzigingen. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.
Voorliggende aanvraag genereert een werkelijke parkeerbehoefte van 2 parkeerplaatsen.
De parkeerbehoefte wordt bepaald op de uitbreiding en of functiewijziging. Bij een bestaande Carrefour zullen enkele aanpassingen gemaakt worden. Het magazijn op de 1e verdieping wordt omgevormd tot ruimte waar o.a. kooklessen gegeven kunnen worden, waar een kortstondige (max 2u) kinderopvang voorzien wordt en bijkomend sanitair. Een deel van de winkel beneden wordt omgevormd tot cafetaria met een buitenterras. De parking wordt anders ingericht. Voor zover begrepen zijn dit functies die dienen voor de klanten van de bestaande supermarkt. De verdieping op +1 en de cafetaria zijn enkel bereikbaar via de winkel. De mensen die daar gebruik van maken zijn vermoedelijk de huidige klanten van de winkel. Mensen zullen langer verblijven in de ruimte, waardoor de turnover van de parkeerplaatsen lager wordt, maar het verhoogd de parkeervraag niet. Er is geen bijkomende parkeerbehoefte. Door de herinrichting van de parking verdwijnen 2 parkeerplaatsen. Deze worden bijgeteld bij de parkeerbehoefte. De werkelijke parkeerbehoefte is 2 parkeerplaatsen.
|
De plannen voorzien in 0 nuttige autostal- en autoparkeerplaatsen.
Er komen geen nuttige plaatsen bij.
|
Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 2.
Aangezien echter de verbreding van de inrit moet uitgesloten worden uit de vergunning, kunnen de 2 parkeerplaatsen behouden blijven en is er geen bijkomende parkeerbehoefte.
|
Het advies van de stedelijke dienst mobiliteit omvat ook volgende aspecten:
De huidige bereikbaarheid is inrijden via de Bisschoppenhoflaan en uitrijden via de Santvoortbeeklaan voor zowel de plaatsen op maaiveld als de plaatsen in de ondergrondse garage op de kelderverdieping. In nieuwe toestand wil men de parkeerplaatsen die op maaiveld liggen ook uit laten rijden via de Bisschoppenhoflaan. Dit brengt met zich mee dat er veel meer manoeuvres op de ruimte gebeuren waar ook de in- en uitgang van de winkel is gesitueerd. Bovendien vergroot het conflict naar het fietspad langs de Bisschoppenhoflaan doordat daar dan ook wagens uitrijden. Voor de veiligheid moet voor ons de bestaande situatie van in langs Bisschoppenhoflaan en uit via Santvoortbeeklaan behouden blijven.”
Dit advies in overeenstemming met het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer en wordt bijgetreden.
Net als bij de autoparkeerplaatsen is er voor de fietsparkeerplaatsen geen bijkomende parkeerbehoefte. De huidige intekening van de fietsenstallingen achter de mindervalide parkeerplaatsen zijn onrealistisch. Wanneer er wagens geparkeerd staan op deze plaatsen zijn de stallingen niet bruikbaar. Bovendien is dit ook de toegang tot de winkel als men te voet komt. Deze fietsenstallingen moeten geherlokaliseerd worden. Er worden 9 nieuwe fietsenstallingen in de voortuin geplaatst. Wanneer de nooddeur die daar zit een nooddeur blijft en er op die locatie geen reguliere in/uitgang komt, dan zijn de fietsenstallingen op die locatie geen meerwaarde en moeten de fietsenstallingen naar de (bestaande) inkom gebracht worden.”
Aangezien het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer de verharding voor fietsenstalling uitsluit, vervalt het advies van de stedelijke dienst mobiliteit.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. de polyvalente ruimte en aanhorigheden dienen onlosmakelijk verbonden te blijven met de supermarkt;
3. de polyvalente ruimte moet voldoen aan de voorwaarden van het FAVV om kooklessen te kunnen voorzien en er moet duidelijkheid zijn over de infrastructuur die zal gebruikt worden;
4. de afsluitingen in de voortuinstrook mogen niet hoger zijn dan 75cm;
5. naast de krukzijde van de deuren van het aangepast toilet, de keuken, toilet mannen en circulatie dient een vlakke wand- en vloerbreedte voorzien worden met een ruwbouwmaat van minstens 45 cm zodat na de afwerking een vrije en vlakke wand- en vloerbreedte van minstens 50 cm gegarandeerd wordt. Hiervoor dienen deuren van draairichting gewijzigd te worden en dient de indeling van de ruimtes herbekeken te worden;
6. de ruwbouwmaten van het aangepast toilet moeten minstens 1,70 meter op 2,25 meter zijn zodat na de afwerking van de wanden en met inbegrip van de ruimte voor plinten een ruimte van minstens 1,65 meter op 2,20 meter gegarandeerd wordt. Bij die minimale maten moet de deur in de korte zijde aangebracht worden. de afmeting van het aangepast toilet bedraagt 1,54 meter op 2,29 meter;
7. in het aangepast toilet moet een wastafel aanwezig zijn waaronder een ruimte is van minstens 70 cm hoog, minstens 90 cm breed en minstens 60 cm diep. Als de wastafel in een inwendige hoek is geplaatst, moet de afstand tussen de as van de wastafel en de inwendige hoek minstens 50 cm bedragen.
Uitsluitingen
8. het terras bij de cafetaria in de voortuinstrook;
9. het schuifraam tussen de cafetaria en het terras in de gevel langs de Bisschoppenhoflaan;
10. de fietsenstalling in de voortuinstrook;
11. de verbreding van de inrit ten einde te kunnen dienen als bijkomende uitgang langs de Bisschoppenhoflaan.
Standpunt college
Het college sluit zich gedeeltelijk aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Op basis van artikel 27 van de Antwerpse Bouwcode en het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer adviseert de gemeentelijke omgevingsambtenaar om het terras bij de cafetaria in de voortuinstrook en het schuifraam tussen de cafetaria en het terras in de gevel langs de Bisschoppenhoflaan uit te sluiten uit de vergunning.
Het college volgt de argumentatie uit dit advies evenwel niet en stelt vast dat het terras is gesitueerd in de voortuinstrook. Dit terras staat in dienst van een reca-ruimte (de cafetaria), die zich rechts vooraan het gelijkvloers van het gebouw situeert. Het voorzien van een terraszone aansluitend aan deze cafetaria is enkel mogelijk door gebruik te maken van de voortuinstrook. Deze locatie is ruimtelijk gezien dan ook de beste oplossing om de cafetaria van een buitenruimte te voorzien.
Evenwel merkt het college op dat de aanvrager de terraszone voorziet tot op de grens met de rooilijn. Om voldoende scheiding tussen het openbare domein en het terras te bewaren en zo ook eventuele conflictsituaties tussen gebruikers van het openbare domein enerzijds en van het terras anderzijds te vermijden, zal het college als bijkomende voorwaarde opleggen dat de terraszone op 2 meter van de rooilijn moet worden ingeplant. Wel is het mogelijk om de terraszone gelijk te laten lopen met de volledige gevelbreedte van de cafetaria, waardoor er voldoende ruimte als terraszone benut kan worden. De zone tussen het openbaar domein en de voortuin dient voorzien te worden van een afsluiting, zoals reeds in voorwaarde bepaald is, en moet verder voorzien worden als open ruimte (grasstrook).
Uit de plannen blijkt voorts ook dat de terraszone zou worden aangelegd in betonklinkers. Gelet op de oppervlakte van de verharding meent het college het aangewezen dat de terraszone aangelegd wordt in waterdoorlatende materialen. Dit wordt als bijkomende voorwaarde opgelegd.
Om gelijkaardige redenen wordt ook de 9 fietsstalplaatsen in de voortuinzone van vergunning uitgesloten. Het beperkte aantal stalplaatsen wordt op korte afstand van de inkomzone voorzien. De stalplaatsen zullen vooral in functie staan van de bezoekers van de supermarkt, waardoor het hier gaat om het in de tijd beperkt stallen van fietsen. Het voorzien van hooguit lichte infrastructuur (fietsbeugels) volstaat. Het college acht daarom het voorzien van deze zone voor het stallen van fietsen, zoals aangeduid op plan, wel toelaatbaar. Indien de ondergrond van deze zone verhard zou worden, dient dit evenzeer in waterdoorlatende verharding aangelegd te worden.
Echter merkt de dienst mobiliteit dat de fietsenstallingen achter de mindervalide parkeerplaatsen onrealistisch zijn. Wanneer er wagens geparkeerd staan op deze plaatsen zijn de stallingen niet bruikbaar. Deze dienen dan ook uitgesloten te worden van vergunning. Deze 9 fietsstalplaatsen dienen geherlokaliseerd te worden naar een vlot toegankelijke plaats die voldoende dicht bij de inkomzone gelegen is. Bij voorkeur gebeurt dit binnen het volume (zonder hier evenwel het aantal parkeerplaatsen door te verminderen), desgevallend kan de fietsenstalling in de voortuin voor zover noodzakelijk uitgebreid worden.
Gelet op de bovenstaande argumentatie, het feit dat de terraszone gesitueerd is in de voortuinstrook voorzien van een afsluiting en met voldoende afstand tot het openbaar domein, het terras in dienst staat van de cafetaria en dit terras aangelegd dient te worden in waterdoorlatende verharding, meent het college dan ook dat een afwijking op artikel 27 van de Antwerpse Bouwcode toelaatbaar is en het terras vergund kan worden. Om die reden schrapt het college dan ook de uitsluiting van het terras en het schuifraam tussen de cafetaria en het terras in de gevel. Ook inzake de fietsenstalling worden de voorwaarden en uitsluiting bijgesteld.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 24 juni 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 14 juli 2020 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 12 september 2020 |
Verslag GOA | 25 augustus 2020 |
naam GOA | Gerd Cryns |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich gedeeltelijk aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. de polyvalente ruimte en aanhorigheden dienen onlosmakelijk verbonden te blijven met de supermarkt;
3. de polyvalente ruimte moet voldoen aan de voorwaarden van het FAVV om kooklessen te kunnen voorzien en er moet duidelijkheid zijn over de infrastructuur die zal gebruikt worden;
4. de afsluitingen in de voortuinstrook mogen niet hoger zijn dan 75cm;
5. naast de krukzijde van de deuren van het aangepast toilet, de keuken, toilet mannen en circulatie dient een vlakke wand- en vloerbreedte voorzien worden met een ruwbouwmaat van minstens 45 cm zodat na de afwerking een vrije en vlakke wand- en vloerbreedte van minstens 50 cm gegarandeerd wordt. Hiervoor dienen deuren van draairichting gewijzigd te worden en dient de indeling van de ruimtes herbekeken te worden;
6. de ruwbouwmaten van het aangepast toilet moeten minstens 1,70 meter op 2,25 meter zijn zodat na de afwerking van de wanden en met inbegrip van de ruimte voor plinten een ruimte van minstens 1,65 meter op 2,20 meter gegarandeerd wordt. Bij die minimale maten moet de deur in de korte zijde aangebracht worden. de afmeting van het aangepast toilet bedraagt 1,54 meter op 2,29 meter;
7. in het aangepast toilet moet een wastafel aanwezig zijn waaronder een ruimte is van minstens 70 cm hoog, minstens 90 cm breed en minstens 60 cm diep. Als de wastafel in een inwendige hoek is geplaatst, moet de afstand tussen de as van de wastafel en de inwendige hoek minstens 50 cm bedragen.
8. de terraszone moet op 2 meter van de rooilijn worden ingeplant en mag maximaal over de volledige gevelbreedte van de cafetaria voorzien worden;
9. de volledige terraszone moet worden aangelegd in waterdoorlatend materiaal.
10. De 9 fietsstalplaatsen, op plan ingetekend achter de parkeerplaatsen voor mindervaliden, te herlokaliseren (bij voorkeur binnen het volume, indien noodzakelijk door uitbreiding van de fietsenstalling in de voortuinzone).
11. Indien de ondergrond voor de fietsenstalling in de voortuin verhard wordt, dient dit te gebeuren in waterdoorlatend materiaal.
Uitsluitingen
8. de fietsenstalling achter de parkeerplaatsen voor mindervaliden, ter hoogte van de inkomzone;
9. de verbreding van de inrit ten einde te kunnen dienen als bijkomende uitgang langs de Bisschoppenhoflaan.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.