Het college heeft deze meldingen onderzocht, rekening houdend met de ter zake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsbesluiten. Het college kan in de meldingsakte voorwaarden opleggen. Het college neemt hierna al dan niet akte van de ontvangen meldingen.
Lijst van de meldingen werd opgenomen in het besluit.
Het college neemt akte van volgende meldingen die bij beveiligde zending werden ontvangen. De toetsing aan de bestaande regelgeving geeft aanleiding tot het opleggen van voorwaarden. De melder wordt hiervan op de hoogte gesteld:
Melder: de heer Frans Versmissen
Inrichtingsnummer: 20200814-0009
Omschrijving: de exploitatie van een bronbemaling voor het uitgraven van een kelder
Locatie: Herentalsebaan 592-594 te 2100 Deurne (Antwerpen)
Datum indiening: 18 augustus 2020
Rubrieken: 53.2.2°b)1°
Motivatie bijzondere milieuvoorwaarden:
De werfzone betreft de bouwput met een lengte en een breedte van 40 meter. De grondwaterstand bevindt zich op 2,5 m-mv. Het water dient verlaagd te worden tot 3,9 m-mv. Er zal gewerkt worden met een bemaling door middel van filters. Het debiet van de bemaling werd berekend met de formule van Sichard en de formule van Dupuit en bedraagt maximaal 1,38 m³ per uur en per filter. Rubriek 53.2.2.b.1 wordt gemeld voor een debiet van 25 m³/uur, 600 m³/dag en 72.000 m³/jaar.
Uitgaande van een bouwput met een afmeting van 40 meter x 40 meter en het plaatsen van een filter om de vier meter zoals vermeld in het dossier, komt dit ongeveer overeen met de 50 putten die de exploitant aangeeft. Op basis van het maximale debiet van 1,38 m³ per filter en per uur, kan er echter een maximaal debiet berekend worden van 69 m³/uur, 1.656 m³/dag en 198.720/jaar, wat bijna drie keer zoveel is als het gemelde debiet. Op basis van de informatie in het dossier kan niet teruggevonden worden hoe de exploitant toch aan een debiet komt van – maar – 72.000 m³/jaar. De invloedstraal van de bemaling wordt berekend op circa 50 meter. Indien het debiet echter driemaal groter is, zal ook de invloedstraal groter zijn. In de bemalingsnota wordt vermeld dat er geen ontoelaatbare zettingen zullen optreden. Ook hier stelt zich de vraag of dit wel zal kloppen indien het debiet groter is dan de gemelde 72.000 m³/jaar.
De exploitant stelt te zullen lozen in de RWA riolering. Niettemin zijn er heel wat open en groene gebieden in de nabije omgeving aanwezig alsook de begraafplaats Silsburg waar heel wat bomen staan. Uit de informatie in het meldingsdossier kan niet opgemaakt worden dat de mogelijkheden tot infiltratie onderzocht werden. Ook het effect van de bemaling op de beplanting van de naastgelegen begraafplaats Silsburg werd niet onderzocht.
Gezien de onduidelijkheid over het gemelde debiet en vandaaruit ook over de invloedstraal en het risico op zettingen, dient de exploitant eerst verdere toelichting hierover te verstrekken alvorens de bemaling kan starten. Ook dient de mogelijkheid tot infiltratie van het bemalingswater in de omgeving onderzocht te worden. Dit wordt opgelegd als bijzondere voorwaarde.
Bijzondere milieuvoorwaarden:
1.Vooraleer de bemaling op te starten, bezorgt de exploitant aan de dienst Omgeving van de stad Antwerpen (omgevingsvergunning@antwerpen.be met vermelding van referentie OMV_2020106672) een nota waarin duidelijk vermeld wordt:
2.De bemaling kan pas starten na schriftelijk akkoord (email) van de dienst Omgeving van stad Antwerpen met deze nota.
3.De exploitant meldt de start- en stopdatum van de bemaling aan de dienst Omgeving van stad Antwerpen (omgevingsvergunning@antwerpen.be met vermelding van referentie OMV_2020106672).
4.De exploitant meet het debiet van de bemaling door middel van correct functionerende debietsmeters en noteert deze debieten minstens wekelijks in een logboek dat op de site ter beschikking wordt gehouden.