Digitalisering vormt een rode draad doorheen het bestuursakkoord. Vele van de beleidsdomeinen omvatten afzonderlijke digitale ambities. De uitdaging is om als stad op een coherente manier stappen vooruit te zetten over alle beleidsdomeinen heen, op de meest efficiënte manier, met een duidelijke bedrijfsoverkoepelende digitale strategie.
De chief digital officer (CDO) is belast met de taak om die digitale strategie uit te werken. Er wordt groepsbreed een duidelijke visie en missie bepaald. Op die manier moet voor iedereen duidelijk zijn wat het doel en ambitieniveau is dat we gezamenlijk als stad nastreven.
Met dit besluit legt de CDO de basisprincipes en het plan van aanpak voor om die digitale strategie op te maken.
Klantgerichtheid vormt de basis voor de opmaak van de digitale strategie. De stad wil op een slimme manier inspelen op de behoefte van haar klanten. Een doorgedreven klantgerichtheid moet ervoor zorgen dat de digitalisering een toegevoegde waarde betekent voor de klant en dat diens beleving van de stad en haar dienstverlening verbetert.
Als startpunt voor de opmaak van de strategie wordt vertrokken van de 4 gekende B’s: bewoners, bezoekers, brains en bedrijven. Deze klantengroepen worden aangevuld met een vijfde groep, nl. de stadsorganisatie.
Bij digitaliseringsprojecten worden steeds de processen end-to-end bekeken, en wordt het totale proces fundamenteel vernieuwd. Enkel op die manier vormt digitalisering een meerwaarde voor de eindgebruiker, in tegenstelling tot digitalisering van een tussenstap of van een inefficiënt proces.
Op basis van de digitale strategie worden de prioriteiten bepaald en IT-projecten geselecteerd.
Alle IT-projecten worden onder regie van de CDO centraal opgevolgd en volgen de projectlevenscyclus. Dit geeft de kans om alle projecten transparant op te volgen qua scope, budget en timing, en tijdig bij te sturen indien nodig. Deze projectlevenscyclus wordt verder uitgewerkt en geïnstalleerd in Q1 2021.
Onder regie van de CDO worden transparantie en efficiëntie gecreëerd, synergieën gezocht en risico’s bewaakt. Versnippering van IT-projecten wordt tegengegaan, en er komt meer eenheid in de globale IT-aanpak van de stad.
Innovatie krijgt een expliciete plaats in de digitale strategie, met een apart budget. Antwerpen moet de digitale stad van morgen zijn, niet die van gisteren. Innovatie behoeft aparte aandacht, aangezien het anders dreigt verdrongen te worden door de dagdagelijkse taken die vaak als urgenter worden beschouwd. Er worden innovatielabs opgezet als duidelijk afgebakende omgeving (los van de reguliere projecten) die dienst doet als veilige omgeving om experimenten op te zetten. Het innovatielab is geen apart clubje dat enkel eigen projecten uitwerkt. Het is een organisatie die reguliere projectmedewerkers aanzet om verder te denken en die samen met hen experimenten opzet en uitvoert. Als een experiment succesvol bevonden wordt in het innovatielab, dan verschuift het terug naar de reguliere projectwerking om het op grotere schaal te gebruiken.
De exploitatie-uitgaven worden onder de loep genomen. Een scherper zicht op de exploitatie-uitgaven is nodig op een centraal niveau in de organisatie. Dit betreft niet enkel de directe uitgaven, maar ook de mandagen. Hierover worden ook nieuwe afspraken uitgewerkt zodat de exploitatie-uitgaven geoptimaliseerd kunnen worden. Zo wordt er maximaal ruimte gecreëerd om nieuwe investeringsprojecten te kunnen opstarten door het vrij gekomen budget bij de aanpassing van het meerjarenplan over te hevelen naar het investeringsbudget.
De opmaak van de digitale strategie is een groepsbrede oefening, waarbij de verschillende bedrijfseenheden duidelijk gecommitteerd worden. Voor de verschillende klantengroepen wordt parallel een strategie opgemaakt die finaal geconsolideerd wordt in één overkoepelende strategie.
De finale, groepsbrede digitale strategie zal in het tweede kwartaal van 2021 ter goedkeuring voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen. In de toekomst is die strategie de leidraad voor de projectselectie. In afwachting daarvan gebeurt de projectselectie voor 2021 gefaseerd zodat er met zo veel mogelijk sturing kan beslist worden. Een eerste reeks projecten werd reeds goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 20 november 2020 (jaarnummer 9665).
Resolutie 556 van het bestuursakkoord 2019-2024 bepaalt dat de stad Antwerpen maximaal blijft inzetten op een verdere digitalisering van de eigen werking.
Op 17 december 2019 (jaarnummer 710) keurde de gemeenteraad de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 goed. In het meerjarenplan werd het IT-budget van de stad (projectdotaties aan Digipolis) gecentraliseerd bij de beleidsdoelstelling innovatie en digitalisering (2LWS06).
Op 20 december 2019 (jaarnummer 10727) besliste het college om de IT-portefeuille voor 2020-2025 centraal te beheren, en keurde het college de cyclische aanpak van de budgetverdeling goed. Het college nam ook kennis van de herijkingsoefening met een budgetverfijning tegen februari 2020 en de mogelijkheid om nieuwe projectvoorstellen (al dan niet voor transversale projecten) voor 2020 in te dienen bij de stuurgroep digitale transformatie.
Het college nam in de zitting van 5 juni 2020 (jaarnummer 4805) kennis van het auditrapport A019021 over de performantie-audit van Digipolis. Eén van de aanbevelingen die uit de audit volgden was het vergroten van het mandaat van de chief digital officer. Aangezien deze functie op dat ogenblik nog niet bestond binnen de groep stad Antwerpen, moest deze rol gecreëerd en toegewezen worden.
Een andere aanbeveling betrof het opmaken van een groepsbrede digitale strategie.
Met het oog op de uitwerking en implementatie van die groepsbrede digitale strategie dient de samenwerking tussen de strategisch coördinator, de chief digital officier en de algemeen directeur AG Digipolis Antwerpen optimaal te zijn. In het kader van de digitale transformatie werden specifieke verantwoordelijkheden aan deze functies toegekend. Voor de chief digital officer zijn dit de volgende:
Op 12 juni 2020 (jaarnummer 05236) keurde het college de openverklaring voor chief digital officer goed. Het college stelde op 28 augustus 2020 (jaarnummer 7127) Youri Segers aan als chief digital officer. Hij startte in deze nieuwe functie op 1 oktober 2020.
Het college van burgemeester en schepenen keurt de voorgestelde klantgerichte aanpak van de vorming van de digitale transformatiestrategie van de stad goed.
Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan:
Opdracht | Taak |
CDO en SC | Het opmaken van een transparante projectlevenscyclus tegen Q1 2021 |
CDO, directeur Digipolis Antwerpen en bedrijfsdirecteurs | Optimaliseren exploitatiebudget |