Terug
Gepubliceerd op 18/09/2020

2020_CBS_07309 - AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten - Beleids- en beheerscyclus. Aanpassing 1 van de meerjarenplannen 2020-2025 - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Tom Meeuws, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07309 - AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten - Beleids- en beheerscyclus. Aanpassing 1 van de meerjarenplannen 2020-2025 - Goedkeuring 2020_CBS_07309 - AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten - Beleids- en beheerscyclus. Aanpassing 1 van de meerjarenplannen 2020-2025 - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Op grond van artikel 242 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt de raad van bestuur het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze deze ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Argumentatie

De meerjarenplannen 2020-2025 zijn aangepast zodat de vooropgestelde doelstellingen (actieplannen en acties) maximaal gerealiseerd kunnen worden, rekening houdend met de beschikbare financiële ruimte.

De autonome gemeentebedrijven AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed en AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten geven mee uitvoering aan het Antwerps bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ dat vertaald is in het stedelijk meerjarenplan 2020-2025. Het college keurde de doelstellingenboom van de groep Antwerpen goed, waarvan het AGB deel uitmaakt. De AGB's dragen onder meer bij aan de realisatie van de doelstellingen (beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties) van de stad Antwerpen omtrent cultuur (2BRS01) en erfgoed (2BRS02). Inzake de bepaling van de prioritaire doelstellingen, volgen beide AGB's ook de indeling die de stad hiervoor besliste (prioritaire actieplannen: '2BSR0101 - Cultuurhoofdstad van Vlaanderen' en '2BRS0102 Investeren in internationale kunst- en cultuurinfrastructuur').

De stad Antwerpen  voorziet in haar meerjarenplan 2020-2025 na aanpassing 1 een exploitatiedotatie aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed van 49.685.587,00 euro.

De stad Antwerpen  voorziet in haar meerjarenplan 2020-2025 na aanpassing 1 een investeringsdotatie aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed van 15.563.179,00 euro.

De stad Antwerpen voorziet in haar meerjarenplan 2020-2025 na aanpassing 1 een exploitatiedotatie aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten van 6.111.319,00 euro.

De stad Antwerpen  voorziet in haar meerjarenplan 2020-2025 na aanpassing 1 geen investeringsdotatie aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten.

Een deel van de middelen van de stad aan het AGB, zoals specifieke middelen voor marketing en communicatie of nutsvoorzieningen, worden ter beschikking gesteld op kredieten bij de betrokken stedelijke bedrijfseenheden.

Deze meerjarenplannen hebben de jaarbegroting 2020 van de instellingen als vertrekbasis. De begroting 2020 is een uitgewerkt budget, de daaropvolgende jaren is een extrapolatie. De BBC-regelgeving voorziet geen afzonderlijk (jaarlijks) budget als beleidsrapport. In de toelichting bij de meerjarenplannen is er per locatie wel een overzicht van de kredieten voor 2020 opgenomen. In de toelichting wordt tevens vermeld hoe er werd omgesprongen met de opgebouwde reserves van de voormalige onderliggende onderdelen (De Museumstichting, vzw Antwerpen Kunstenstad en vzw Vredescentrum).

De meerjarenplannen en ook deze eerste aanpassing zijn geen statische documenten en zullen in de loop van de legislatuur worden aangepast. Dit moet sowieso één keer per jaar gebeuren om de kredieten voor het volgend boekjaar vast te stellen. Daarbij kunnen de AGB's ook de kredieten voor het lopende boekjaar aanpassen. Daarnaast is het ook mogelijk dat er een aanpassing van de meerjarenplannen gebeurt om enkel de kredieten voor het lopende boekjaar bij te stellen. Voor de aanpassingen van de onderliggende ramingen werkt het AGB een eigen regeling van interne kredietaanpassingen uit. Verschillen in opmaak tussen de voormalige onderdelen zullen bij volgende aanpassingen van de meerjarenplannen verder weggewerkt worden.

Deze eerste aanpassing van de meerjarenplannen valt samen met de Covid-19-pandemie. De impact noch de duur van de zogenaamde coronamaatregelen zijn vandaag al volledig gekend. Ook eventuele compenserende maatregelen kunnen in de toekomst nog wijzigen. De verwerking van de impact van de Covid-19-pandemie gebeurde daarom slechts in de mate van het mogelijke in deze aanpassing en enkel voor 2020. Ook bij de volgende aanpassingen van de meerjarenplannen zal dit nog verder in detail moeten worden uitgewerkt.

Juridische grond

Volgens artikel 241 van het Decreet Lokale Besturen zijn de bepalingen van de beleids- en beheerscyclus van de gemeente ook van toepassing op autonome gemeentebedrijven. In het bijzonder de overgangsbepalingen inzake de beleids- en beheerscyclus, zoals vermeld in artikel 596 en volgende, zijn van toepassing.

Volgens het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (artikelen 245, 255, 257) maakt het autonoom gemeentebedrijf voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen een meerjarenplan op. Dat meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting. Het meerjarenplan start in het tweede jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en loopt af op het einde van het jaar na de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen.

In de strategische nota van het meerjarenplan worden de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid geïntegreerd weergegeven. In de financiële nota van het meerjarenplan wordt de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota weergegeven en wordt verduidelijkt hoe het financiële evenwicht wordt gehandhaafd. De toelichting van het meerjarenplan bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast.

Aanleiding en context

De raden van bestuur stelden op 19 december 2019 het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 3) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 7) vast.

De gemeenteraad keurde op 28 januari 2020 (jaarnummer 88) deze meerjarenplannen 2020-2025 goed.

De raden van bestuur stelden op 7 juli 2020 aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed (jaarnummer 12) en van AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten (jaarnummer 6) vast en gaven de opdracht aan de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving om dit aan de gemeenteraad ter goedkeuring voor te leggen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 van het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Kunsten goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • Aanpassing1_2020_2025_Erfgoed_def.pdf
  • Aanpassing1_2020_2025_Kunsten_def.pdf