Artikel 56 § 3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.
Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Met het gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019, jaarnummer 458, besliste de gemeenteraad in toepassing van artikel 41, 8° van het Decreet Lokaal Bestuur welke opdrachten voor werken, leveringen en diensten kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur.
Op 15 november 2019 (jaarnummer 9432) keurde het college een principebesluit goed inzake de omschakeling van afvalsystemen op het einde van de dienstverlening (PO/VC 0824OF). In dit besluit werden de principes goedgekeurd van de structurele oplossing voor het stelselmatig aflopen van de dienstverlening van de afvalsystemen en uitval van de dienstverlening van de voertuigen die deze afvalsystemen bedienen. Het uitgangsprincipe is dat sorteerstraten systematisch worden omgeschakeld voor het einde van de dienstverlening (PO/VC 0824OF). Het college beslist daarbij per sorteerstraat op welke wijze deze omgeschakeld worden. Dit gebeurt op basis van een aantal principes zoals onder meer de techniciteit en veiligheid. Een omschakeling van de sorteerstraat op de huidige locatie is immers niet overal mogelijk of wenselijk (omwille van achteruitbewegingen, afstand tot voetpad en zebrapad, kraanbewegingen,….)
De sorteerstraat aan de Charles de Costerlaan (naast het woonblok met huisnummer 15) is momenteel gelegen in een doodlopende straat. De voertuigen die deze omgeschakelde afvalsystemen zullen bedienen kunnen niet op een veilige manier achteruitrijden. Dit maakt een omschakeling op de huidige locatie, zonder aanpassingen onmogelijk. De bedrijfseenheid Stadsbeheer maakte een voorstel op voor een nieuwe locatie. Naar aanleiding hiervan werd ook gekeken naar optimalisatie waaronder de mogelijkheid om ook de sorteerstraat aan de Willem Elsschotstraat (ter hoogte van huisnummer 5) te verwijderen, om in plaats van twee slechts één sorteerstraat te voorzien.
Op 3 april 2020 werd er per mail een digitaal werkoverleg ondergrondse sorteerstraten gehouden. Er werd een nieuwe locatie van de Charles de Costerlaan voorgesteld, ter vervanging van de huidige in de Charles de Costerlaan en Willem Elsschotstraat. Het voorstel werd voorgelegd aan de vertegenwoordigers die betrokken zijn bij de aanleg van het openbaar domein: Brandweer Zone Antwerpen, Politiezone Antwerpen, de dienst Stadsbeheer/Groen en Begraafplaatsen/Groen, de dienst Stadsbeheer/Stadsreiniging, de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling, de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid, district Antwerpen en Woonhaven Antwerpen cvba.
Na verwerking van opmerkingen op het voorstel en een grondige analyse van alle parameters waaronder verkeersveiligheid, loopafstanden, ondergrond, mobiliteit en groen werd beslist om de initiële inplanting, zoals voorgesteld te behouden. In afstemming met de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling, zal er bijkomend een hek worden voorzien aan de sorteerstraat om de veiligheid tijdens het ledigen te verhogen, gelet op de ligging van een fietspad achter de sorteerstraat.
De nieuwe sorteerstraat bestaat uit vijf fracties (2 x Restafval , GFT, PMD, Papier en Karton) en wordt ingeplant aan de parkeerstrook in de Charles de Costerlaan, tegenover het woonblok met huisnummer 15. De afvalsystemen zijn van het type zijklapper waardoor bij het ledigen het afsluitdeksel opzij opengaat en waardoor het fietspad vrij blijft. Omwille van de veiligheid wordt een hek (type SA/HW/03/01) voorzien achter de sorteerstraat. De aanleg van de nieuwe sorteerstraat zal worden opgenomen binnen de werken aan de Charles de Costerlaan, gepland tussen september 2020 en januari 2021.
De huidige sorteerstraten aan de Charles de Costerlaan en Willem Elsschotstraat zullen worden gesloten nadat de nieuwe sorteerstraat in gebruik is. De inwerpzuilen zullen dan worden verwijderd en afgevoerd, via de raamovereenkomst (PO/VC 0824OF).
Het verwijderen van de ondergrondse infrastructuur (betonput) en herstellen van het straatwerk zal verlopen volgens een nog goed te keuren collegebesluit. Voor beide locaties wordt hiervoor een ontwerpvoorstel van de invulling van het vrijgekomen openbaar domein voorgelegd aan district Antwerpen en de bevoegde diensten die betrokken zijn bij de aanleg van het openbaar domein.
Met de nieuwe locatie van de Charles de Costerlaan, ter vervanging van de huidige in de Charles de Costerlaan en Willem Elsschotstraat kan de sorteerstraat aan de Halewijnlaan (gelegen aan het woonblok met huisnummer 41-43) zonder aanpassingen (aan openbaar domein of inrichting sorteerstraat) worden omgeschakeld. Dit houdt in dat alle afvalsystemen - op de betonput na - zullen worden verwijderd en vervangen worden door nieuwe. Zoals omschreven in dit principebesluit verloopt dit via volgende stappen: verwijderen van de oude afvalsystemen (om er een nieuw afvalsysteem te plaatsen) reinigen van de betonput en aankoop en plaatsing van de nieuwe afvalsystemen op de bestaande/oude betonput. Bij het verwijderen van de oude en het aanleggen van de nieuwe afvalsystemen zal ook het straatwerk rond het voetgangersbordes worden opgebroken en nadien weer worden heraangelegd.
Deze omschakeling met aanleg en vervanging zal worden aangekondigd aan de bewoners per brief en aan de sorteerstraat (via stickers op de zuilen en infoborden). De vervanging van de sorteerstraat aan de Halewijnlaan zal zo snel mogelijk worden uitgevoerd om het buiten dienst zijn van deze sorteerstraat tot het minimum te beperken.
Overeenkomstig artikel 137 van het Koninklijk Besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 15 juli 2011 worden, als er een raamovereenkomst is gesloten met één enkele deelnemer, de erop gebaseerde opdrachten aan hem gegund volgens de erin gestelde voorwaarden.
Op 16 januari 2009 (jaarnummer 352) keurde het college de gunning goed van het bestek PO/VC 0824OF (Raamcontract voor levering, plaatsing, onderhoud, herstel, reiniging en lediging van afvalsystemen en van inzamel- en wasvoertuigen voor de selectieve inzameling van huishoudelijk afval) aan de firma Kliko Belgium bvba (nu Eurobins Belgium bvba). Op basis van deze raamovereenkomst hebben er sinds 2008, gedurende acht jaar verschillende leveringen en plaatsingen van ondergrondse afvalsystemen plaatsgevonden. De looptijd voor de dienstverlening van deze ondergrondse afvalsystemen loopt niet voor alle afvalsystemen gelijktijdig af. Zowel voor het onderhoud en herstel van een afvalsysteem, als voor het onderhoud en herstel van de ICT-software betreft de looptijd acht jaar, vanaf de voorlopige oplevering van het afvalsysteem. Sinds januari 2018 vallen hierdoor sommige afvalsystemen niet langer onder een onderhoudscontract, terwijl andere afvalsystemen nog wel onder dit contract PO/VC 0824OF vallen.
Op 12 augustus 2016 (jaarnummer 7101) keurde het college van burgemeester en schepenen de gunning goed van het bestek GAC/2016/3863 (Raamovereenkomst voor het uitvoeren van structurele aanpassingen op het openbaar domein, voor perceel 2 en 3) aan de firma Verbruggen bvba.
Op 14 juli 2017 (jaarnummer 6368) keurde het college de gunning goed van het bestek GAC/2015/3453 (Raamovereenkomst voor aankoop van ondergrondse afvalbrengsystemen) aan Eurobins Belgium bvba.
Op 12 januari 2018 (jaarnummer 275) keurde het college een wijziging van opdracht PO/VC 0824OF goed, waardoor voor alle afvalsystemen ouder dan acht jaar de dienstverleningsovereenkomst nog verder doorliep voor een periode van één jaar. In afwachting van een structurele oplossing keurde het college op 16 november 2018 (jaarnummer 10159) nogmaals een wijziging van opdracht PO/VC 0824OF goed, waardoor voor alle afvalsystemen ouder dan acht jaar, de dienstverleningsovereenkomst weer verder doorliep voor een periode van één jaar.
Op 15 november 2019 (jaarnummer 9432) keurde het college een principebesluit goed inzake de omschakeling van afvalsystemen op het einde van de dienstverlening (PO/VC 0824OF). In afwachting van de concretisering van dit principebesluit keurde het college op 6 december 2019 (jaarnummer 10150) een wijziging van opdracht PO/VC 0824OF goed waardoor de dienstverleningsovereenkomst voor alle afvalsystemen ouder dan acht jaar opnieuw verder doorliep voor een periode van één jaar.
Op 20 maart 2020 (jaarnummer 2747) keurde het college de wijziging van opdracht (PO/VC 0824OF) goed, specifiek voor het verwijderen en afvoeren van de oude ondergrondse afvalbrengsystemen.
Het geraamd bedrag nodig voor de verwijdering en afvoer van de oude afvalsystemen voor deze omschakeling (alle onderdelen behalve de betonput) bedraagt 6.301,68 euro inclusief btw. Hiervoor werd reeds bestelbon 4005392564 voorzien met een bedrag van 239.463,84 euro inclusief btw op raamovereenkomst PO/VC 0824OF.
Sorteerstraat Halewijnlaan :
Het geraamd bedrag nodig voor het reinigen van betonputten die behouden blijven bedraagt 1.219,68 euro inclusief btw. Hiervoor werd reeds bestelbon 4005411786 voorzien onder raamovereenkomst PO/VC 0824OF.
Het geraamd bedrag voor de aankoop en plaatsing van afvalsystemen (GAC /2015/3453)voor deze aanleg en vervanging bedraagt 52.818,92 euro inclusief btw en zal worden uitgevoerd door de firma Eurobins Belgium bvba onder raamovereenkomst GAC/2015/3453.
Het geraamd bedrag voor het opbreken van straatwerk, het aanpassen en het opnieuw aanleggen van straatwerk voor deze aanleg en vervanging bedraagt op 5.058,30 euro inclusief btw en zal worden uitgevoerd door de firma Verbruggen bvba onder raamovereenkomst GAC/2016/3863. Hiervoor werd reeds bestelbon 4005413463 voorzien.
Sorteerstraat Charles de Costerlaan:
Het geraamd bedrag voor de aankoop en plaatsing van afvalsystemen (GAC /2015/3453) voor deze aanleg en vervanging bedraagt 96.512,90 euro inclusief btw en zal worden uitgevoerd door de firma Eurobins Belgium bvba onder raamovereenkomst GAC/2015/3453.
Het geraamd bedrag voor de aankoop en plaatsing van het hekwerk (type SA/HW/03/01) bedraagt op 3.954,66 euro inclusief btw en zal worden uitgevoerd door de firma Verbruggen bvba onder raamovereenkomst GAC/2016/3863. Hiervoor werd reeds bestelbon 4005413468 voorzien.
Het college keurt de locatie en aanleg van de ondergrondse sorteerstraat in de Charles de Costerlaan te Linkeroever, ter vervanging van de huidige ondergrondse sorteerstraten in de Charles de Costerlaan en Willem Elsschotstraat, goed
Het college keurt de vervanging van de afvalsystemen van de sorteertstraat aan de Halewijnlaan (gelegen aan het woonblok met huisnummer 41-43) goed.
Het college keurt de opdracht goed voor de aankoop en plaatsing van nieuwe afvalsystemen voor aanleg voor een bedrag van 96.512,90 euro (inclusief btw), aan de firma Eurobins, Kielsbroek 4, 2020 Antwerpen, met ondernemingsnummer 0480.157.423.
Het college keurt de opdracht goed voor de aankoop en plaatsing van nieuwe afvalsystemen voor vervanging voor een bedrag van 52.818,92 euro (inclusief btw), aan de firma Eurobins, Kielsbroek 4, 2020 Antwerpen, met ondernemingsnummer 0480.157.423.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Aankoop en plaatsing van afvalsystemen en aanleg van een ondergrondse sorteerstraat in de Charles de Costerlaan. Eurobins Belgium bvba rekeningnummer: BE48 7360 5210 4727 |
96.512,90 euro inclusief btw |
budgetplaats:5378000000 budgetpositie:225 functiegebied:2WNS040102A00000 subsidie:SUB_NR fonds:INTERN begrotingsprogramma:2SA050300 budgetperiode:2000 |
4005411531 |
Aankoop en plaatsing van afvalsystemen ter vervanging van de ondergrondse sorteerstraat in de Halewijnlaan. Eurobins Belgium bvba rekeningnummer: BE48 7360 5210 4727 |
52.818,92 euro inclusief btw |
budgetplaats:5378000000 budgetpositie:225 functiegebied:2WNS040102A00000 subsidie:SUB_NR fonds:INTERN begrotingsprogramma:2SA050300 budgetperiode:2000 |
4005411787 |