Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
De samenwerking rond de uitwerking van fase 2 van het 'Thriving Streets' project wordt door de projectpartners geformaliseerd door de ondertekening van de in dit besluit opgenomen partnerschapsovereenkomst. Deze overeenkomst is een standaarddocument, opgelegd door het URBACT Managementcomité, waarin de wederzijdse rechten en plichten van de hoofdpartner en partners worden vastgelegd. Op vraag van de hoofdpartner van het project wordt de overeenkomst ter ondertekening aan het college voorgelegd.
Op 21 februari 2020 keurde het college de indiening van het projectvoorstel voor fase 2 van het URBACT netwerk ‘Thriving streets – mobility for safe and liveable public spaces’ goed (jaarnummer 1629). Dit projectvoorstel houdt in dat het netwerk, onder leiding van de stad Parma, samen met lokale belanghebbenden een actieplan zal ontwikkelen dat tegelijk de winkelkern versterkt, de verkeersleefbaarheid verbetert en de verblijfskwaliteit van de publieke ruimte verhoogt.
Het door het netwerk ingediende fase 2 projectvoorstel werd op 08 mei 2020 door de toezichtcommissie van het URBACT programma goedgekeurd voor verdere uitwerking. Fase 2 loopt tot 2 augustus 2022.
Tijdens de implementatiefase (fase 2) staat de uitwerking van lokale actieplannen centraal. De stad Antwerpen heeft de herontwikkeling van de Frank Craeybeckxlaan in Deurne als case voor dit project vooropgezet. Het is de intentie van de stad en het district om deze straat te herontwikkelen als een betekenisvolle plek in Deurne. De ambitie om het lokaal winkelgebied te versterken, de verkeerssituatie- en veiligheid te verbeteren, en de ontmoetings- en verblijfsruimte te vergroten zijn uiterst relevant binnen de doelstellingen van ’Thriving Streets’. Het co-creatieproces zal op basis van een objectief onderzoek een pakket aan acties en maatregelen ontwikkelen die het ontwerp van de straat kunnen optimaliseren op maat van Deurne-Noord. De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling, afdeling Mobiliteit, volgt het project op.
Het totale projectbudget bedraagt 749.848,34 euro, waarvan 104.737,50 euro voor fase 1 en 645.110,84 euro voor de implementatie in fase 2. Het Antwerpse aandeel in het projectbudget bedraagt 78.900,72 euro. 11.482,52 euro voor fase 1 en 67.418,20 voor fase 2. Het gaat hoofdzakelijk om personeelskosten, reiskosten, en kosten voor de implementatie van het actieplan. 70% van het projectbudget wordt gesubsidieerd door URBACT. Het project wordt uitgevoerd door de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling, afdeling Mobiliteit met bestaand (regulier) personeel. Voor de cofinanciering is het nodige budget voorzien op doelstelling 2LMS010404A00000, budgetplaats 5153500000, budgetposities 6141,613, 214 en 224.
Via de subsidietool is voor fase 2 van dit project onder de projectnaam Thriving Streets Fase 2 de subsidiefiche URB_THRIVING_STREETS_2 opgemaakt.
Het college keurt de partnerschapsovereenkomst van het URBACT project Thriving Streets fase 2 goed en ondertekent daartoe de overeenkomst in bijlage.