Terug
Gepubliceerd op 18/09/2020

2020_CBS_07265 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020075756. Scheldelaan 16. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Tom Meeuws, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07265 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020075756. Scheldelaan 16. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_07265 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020075756. Scheldelaan 16. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020075756

Gegevens van de aanvrager:

de heer Dirk Janssens met als adres Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen en NV TOTAL RAFFINADERIJ ANTWERPEN met als adres Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

NV TOTAL RAFFINADERIJ ANTWERPEN met als adres Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Scheldelaan 16 te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 14 sectie A nrs. 5C, 6E, 8F, 71D, 74C, afdeling 15 sectie B nrs. 250A2, 250R, 250X, 250Y, 250Z, 250/2 , afdeling 16 sectie D nrs. 94R, 94G, 94K, 94P, 94M, 94H, 94L, 142C, 142D en 142E

Inrichtingsnummer:

20171012-0015 (Total Raffinaderij Antwerpen)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Olieraffinaderij: verandering door uitbreiding en afbraak oude chalet en bouw modulair kantoorgebouw

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-     Op 27 augustus 2003 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/2002/B/0106) voor het bouwen van Aromatenchalet K-2690. 

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft:

-     het slopen van een chalet; 

-     het bouwen van een kantoorgebouw. 

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 10 juli 2002 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een milieuvergunning voor het verder exploiteren van een olieraffinaderij, voor een termijn verstrijkend op 10 juli 2022. Er werden sindsdien nog diverse vergunningen voor veranderingen van de olieraffinaderij verleend door de deputatie.

 

Inhoud van de aanvraag

Met deze aanvraag voorziet men de uitbreiding met een airco- en verwarmingssysteem.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW.

+177 kW

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

11 augustus 2020

24 augustus 2020

Gunstig

 






Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. In het gebouw worden kantoren, vergaderruimtes, keukens voor personeel en sanitair ondergebracht, ter ondersteuning van het bestaand bedrijf. Het nieuwe kantoorgebouw vervangt een bestaand kantoor, zal medewerkers van verschillende diensten huisvesten, en lijkt zo noodzakelijk te zijn voor de ondersteuning van de industriële bedrijfsactiviteiten (zie deel Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening – functionele inpasbaarheid).

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier geldt eveneens voornamelijk het bestemmingsvoorschrift Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. De Scheldelaan, op circa 100 meter ten noordwesten van de aanvraag, heeft als bestemming gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Aan de overzijde van de Scheldelaan en op circa 440 meter ten oosten van de aanvraag lopen overdrukken met als aanduiding Leidingstraat.

 

Op circa 160 meter ten westen van de aanvraag is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Bestaande waterweg en Natuurgebied.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is van toepassing op de aanvraag.

Er worden twee hemelwaterputten geplaatst met een totale inhoud groter dan bepaald door de verordening, namelijk met een totale inhoud van 30.000 liter (2 x 15.000 liter). De aanvrager motiveert het groter nuttig hergebruik van hemelwater daar het opgevangen water kan gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten. Echter wordt er geen berekening opgenomen in de vergunningsaanvraag waaruit blijkt dat een groter nuttig hergebruik van het hemelwater nodig zal zijn. Het groter hergebruik dan voorzien door de hemelwaterverordening kan wel gunstig worden geadviseerd aangezien er op basis van het aantal voorziene bureauruimtes (aantal: 60) een voldoende aantal medewerkers worden verwacht om het hergebruik voor het toiletgebruik te verantwoorden.

Tevens wordt er een afwijking op de gewestelijke hemelwaterverordening aangevraagd. Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, kan het vergunningverlenende bestuursorgaan bij de beoordeling van de aanvraag in uitzonderlijke gevallen afwijkingen toestaan van de verplichtingen van dit besluit als dat om specifieke redenen met betrekking tot de mogelijkheden van hergebruik of plaatselijke terreinkenmerken verantwoord of noodzakelijk is. De aanvrager vraagt een afwijking op het aspect infiltratie daar infiltratie hier weinig meerwaarde heeft. Volgens de aanvrager vormt een ondiepe zandlaag een gesloten bekken waaruit het water niet weg kan. Geïnfiltreerd water stroomt naar het laagste punt en wordt daar opgepompt en afgevoerd naar de afvalwaterbehandelingseenheid. Infiltratie zorgt bijgevolg dus niet tot een aanvulling van het grondwaterreservoir. Daarnaast kan zowel het hemelwater als het water in de bovenste zandlaag verontreinigd zijn. Infiltratie biedt hier volgens de aanvrager ook geen meerwaarde tegen verzilting of verdroging. Ten slotte is het wegens de specifieke opbouw van het terrein (bedrijfsgebouwen dicht bij elkaar, nabijheid van ondergrondse kabels en leidingen) praktisch niet haalbaar om een infiltratievoorziening in de nabijheid te voorzien. De gevraagde afwijking kan gunstig worden geadviseerd.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is van toepassing op de aanvraag. De vergaderzalen en de circulatie er naartoe dienen in rekening gebracht te worden bij de bepaling van de publiek toegankelijke oppervlakte. De publiek toegankelijke oppervlakte bedraagt minder dan 400 m².

Minimaal dienen alle gelijkvloerse publiek toegankelijke delen van het gebouw te voldoen aan de bepalingen van de verordening. Daarnaast dienen ook de niet gelijkvloerse publiek toegankelijke delen van het gebouw te voldoen, tenzij een vertrek op een andere locatie eenzelfde functie vervult en toegankelijk is volgens de bepalingen van de verordening (conform artikel 3, tweede alinea). Het ontwerp vertoont hiermee geen manifeste strijdigheden, uitgezonderd de inkompartijen van het kantoorgebouw, dewelke een opstand hebben van circa 24 centimeter. In toepassing van artikel 18 moeten niveauverschillen van meer dan 18 centimeter overbrugd worden, ofwel met een trap in combinatie met een helling, ofwel met een trap in combinatie met een lift, ofwel met een helling in combinatie met een lift. De normbepalingen van hoofdstuk III (vastgesteld bij Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 meermaals gewijzigd) dienen verder te worden nageleefd, conform artikel 11 van deze gewestelijke verordening.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

Ten noorden van een grootschalige olieraffinaderij wordt een nieuw kantoorgebouw gebouwd waarin medewerkers van verschillende diensten gehuisvest zullen worden. Hiervoor dient eerst de bestaande aromatenchalet afgebroken te worden. Dit gebouw heeft een grondoppervlakte van circa 480 m² en is ingericht met kantoren, een kantine, een secretariaat en sanitair.

Opgemerkt wordt dat de bestaande Aromatenchalet reeds gesloopt werd voor het aanvragen van voorliggende aanvraag waardoor deze aanvraag eerder een regularisatie betreft. Dit staat de gunstige advisering van dit aspect echter niet in de weg. 

 

Het nieuwe kantoorgebouw heeft een grondoppervlakte van circa 770 m² (42,3 meter x 18,2 meter) en een maximale hoogte van 10,5 meter. Het kantoorgebouw omvat drie verdiepingen en zal ingericht worden met kantoren, vergaderlokalen, sanitaire voorzieningen, koffiecorners en archiefruimtes. De vrije hoogte van de ruimtes op alle verdiepingen betreft 3 meter.

Opgemerkt wordt dat de oppervlakte van de kantoorruimte bijna vervijfvoudigd. In het dossier wordt niet verantwoord waarom er bijkomende kantoren noodzakelijk zijn. Echter wordt het kantoorgebouw voorzien op een grootschalige industriële site waardoor aangenomen kan worden dat het aandeel industrie en bedrijvigheid nog steeds primeert op de site en dat de kantoren noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van de haven en de industriële activiteiten.

 

Het verwijderen van de bestaande aromatenchalet en het bouwen van een nieuw duurzamer en permanent kantoorgebouw is functioneel inpasbaar.

 

Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)

Er worden geen bijkomende parkeerplaatsen voorzien. Er is een bestaande parking, gelegen op circa 150 meter ten noorden van de aanvraag, aanwezig. De bouwheer kan op eigen terrein de nodige (organisatorische) acties ondernemen met het oog op een vlotte interne verkeersdoorstroming, opdat er geen hinder op de openbare weg ontstaat.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

De aanvraag betreft een nieuwbouw na sloop van niet historisch of architecturaal waardevolle constructies midden in industriegebied. De ruimtelijke impact is hierdoor beperkt en er wordt aldus geen vrije ruimte ingenomen.

 

Visueel – vormelijke elementen

Het gebouw wordt opgebouwd uit een modulair systeem waarvan de gevels afgewerkt worden met gegolfde stalen gevelbeplating in een grijze kleur (RAL 9007). Dit gevelmateriaal is neutraal en dus aanvaardbaar in deze industriële omgeving.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de brandweer/risicobeheer/preventie. Dit advies is voorwaardelijk gunstig. Ook de lokale overheid hecht belang aan het brandweeradvies.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Total Raffinaderij Antwerpen wenst een nieuw modulair kantoorgebouw te bouwen. Het gebouw wordt voorzien van een multi-split systeem voor de airco en verwarming.

 

De totaal geïnstalleerde drijfkracht neemt hierdoor toe met 177 kW en zal in de beoogde situatie 142.976 kW bedragen.

 

Gelet op de aard van de voorliggende beperkte verandering wordt er geen bijkomend risico voor de mens of het milieu verwacht, bovendien wordt er geoordeeld dat de hinder niet vergroot ten opzichte van de vergunde situatie.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     De normbepalingen van hoofdstuk III van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (vastgesteld bij Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 meermaals gewijzigd) dienen te worden nageleefd, conform artikel 11 van deze gewestelijke verordening; in het bijzonder dienen de toegankelijke delen van het gelijkvloers toegankelijk te worden uitgevoerd. 

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

16.3.2°b)

koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW.

+177 kW

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

10 augustus 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

9 september 2020

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     De normbepalingen van hoofdstuk III van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (vastgesteld bij Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 meermaals gewijzigd) dienen te worden nageleefd, conform artikel 11 van deze gewestelijke verordening; in het bijzonder dienen de toegankelijke delen van het gelijkvloers toegankelijk te worden uitgevoerd.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.