Terug
Gepubliceerd op 18/09/2020

2020_CBS_07292 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon 2020-projectvoorstel SCALE-UP - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Tom Meeuws, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07292 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon 2020-projectvoorstel SCALE-UP - Goedkeuring 2020_CBS_07292 - Fondsen. Eurodesk - Deelname Horizon 2020-projectvoorstel SCALE-UP - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

Het project biedt de kans om op een aantal kernprioriteiten te werken van de mobiliteitsdoelstellingen uit het bestuursakkoord, in het bijzonder diegene waarvoor samenwerking met andere lokale en regionale partners cruciaal is, zoals omschreven in het Routeplan 2030:

•    De uitwerking van de Vervoerregio Antwerpen als regisseur van stadsregionale mobiliteitsvraagstukken; in het beheer van grote multimodale knooppunten en ontsluiting van park & rides, het opzetten van een netwerk van elektrische deelfietsen, en het opschalen van Mobility-as-a-Service oplossingen naar het stadsregionaal niveau;

•    De introductie van (vrachtwagen)routes doorheen de stad en op de invalswegen naar de stad voor zowel vrachtverkeer als voor belevering van winkels via uitwerking van een SULP (Sustainable Urban Logistics Plan), geprefereerde routes en real-time planning integratie in de routeplanner,

•    De verdere uitrol van Slim naar Antwerpen en de multimodale routeplanner door de verdere ontwikkeling van de achterliggende NxT Mobility datagedreven strategie met de M4 multimodale management tool en het mobiliteitsprofiel waarin gebruikers specifieke aansporingen tot duurzaam mobiliteitsgebruik ontvangen;

•    De ontwikkeling  van Antwerpen als wandelstad door inzet op specifieke campagnes rond actief vervoer;

•    Het onderzoek naar hoe de nieuwe ringzone een rol kan spelen in de productie en distributie van energie.

De totale projectduur van SCALE-UP omvat vier jaar. Het exacte totale projectbudget is nog niet bekend maar zal maximum 9 miljoen euro bedragen. Voor de uitwerking van de Antwerpse proeftuin wordt onder de verschillende partners 2.854.375,00 euro voorzien. Het aandeel van stad Antwerpen in het projectbudget is 1.116.250,00 euro. Dit budget bestaat vooral uit personeelsmiddelen (777.000 euro) en daarnaast kosten voor reizen (20.000,00 euro), communicatie en logistiek (35.000,00 euro), audits (5.000,00 euro) en externe dienstverlening voor dataverzameling en -analyse van mobiliteitsdata (70.000,00 euro). Op basis van deze kosten wordt nog een overhead van 209.250,00 euro toegevoegd. Het Horizon 2020 programma financiert 100% van de kosten, aldus dient er geen stedelijke co-financiering voorzien te worden.

Indien het project wordt goedgekeurd, staat de dienst Stadsontwikkeling/Communicatie & Participatie/Slim naar Antwerpen in voor de coördinatie van het project binnen de stad. De stedelijke Eurodesk begeleidt de indiening en opstart.

Indien het project wordt goedgekeurd zal de ondertekening van de overeenkomst met de subsidiegever en de partnerschapsovereenkomst worden voorgelegd aan het college.

Aanleiding en context

Tot en met 8 september 2020 staat binnen Horizon 2020, het onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, de volgende oproep open: LC-MG-1-12-2020 - Cities as climate-resilient, connected multimodal nodes for smart and clean mobility: new approaches towards demonstrating and testing innovative solutions (vrij vertaald als: 'Steden als klimaatbestendige, verbonden multimodale knooppunten voor slimme en schone mobiliteit: nieuwe benaderingen voor het demonstreren en testen van innovatieve oplossingen). Stad Antwerpen treedt op als coördinator van het projectvoorstel SCALE-UP, acroniem voor 'Scale up user-Centric and dAta driven soLutions for connEcted Urban Poles' (vrij vertaald als: 'Opschaling van gebruikersgerichte en data-gestuurde oplossingen voor verbonden stadspolen'). Het projectvoorstel werd door de Europese Commissie geselecteerd voor indiening van een uitgewerkt projectvoorstel in de tweede selectiefase.

Deze innovatie actie-projectoproep richt zich tot consortia met drie steden die verbonden zijn met het Europese TEN-T vervoersnetwerk. In elke stad moet een levend laboratorium worden opgezet waarin een reeks innovatieve, complementaire en  schaalbare mobiliteitsoplossingen worden ontwikkeld, getest en geïmplementeerd vanuit een geïntegreerde, multimodale benadering. 

In SCALE-UP wordt daarom een breed pakket van duurzame mobiliteitsmaatregelen geïmplementeerd in drie proeftuinen: Antwerpen, Madrid (Spanje) en Turku (Finland). Daarbij ligt de klemtoon enerzijds op verticale opschaling over verschillende bestuursniveau's en gebieden, en anderzijds op horizontale opschaling door verschillende lagen van het mobiliteitssysteem (infrastructuur, digitaal, gebruiker) beter te integreren. De projectactiviteiten binnen de Antwerpse proeftuin zijn:

  • Opschaling van multilevel governance en samenwerking binnen de Vervoerregio Antwerpen
  • Een MaaS-ecosysteem en samenwerkingskader
  • Multimodale mobiliteitsknooppunten en netwerkoptimalisaties in de Vervoerregio Antwerpen
  • NxT Mobility datastrategie: gebruik case management tool voor multimodale mobiliteit
  • Naar een beter multimodaal vrachtbeheer binnen de haven door gebruik te maken van slimme data
  • De Ring als snelweg voor groene stroom
  • Deelregeling (elektrische) fiets voor de Vervoersregio Antwerpen
  • Veilige routing voor vrachtvervoer inclusief het verzamelen van vrachtgegevens
  • Het stimuleren en belonen van duurzaam reizen
  • Campagnes en evenementen rond actief reizen als katalysator voor duurzaam vervoer

De stad is als partner betrokken in elk van deze activiteiten. Stad Antwerpen coördineert hierbij ook de betrokkenheid van de lokale partners (Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Be-Mobile, Provincie Antwerpen, Vervoerregio Antwerpen, Haven van Antwerpen, Traject). Naast deelname in de horizontale werkpakketten (projectmanagement en communicatie), trekt stad Antwerpen ook de werkpakketten 'governance' en 'gedragsverandering'.

Verder bestaat het consortium uit de volgende partners:

  • Voor de proeftuin ‘Madrid’: Gemeentelijk transportbedrijf van Madrid, regionaal transportconsortium van Madrid, Avanza Bike by Mobility ADO, Ayesa Advanced Technologies, Siemens Mobility
  • Voor de proeftuin ‘Turku’: Stad Turku, Regio Zuidwest Finland, Turku Universiteit Toegepaste Wetenschappen, Vinka
  • Horizontale partners: ETRA Onderzoek en Ontwikkeling (technisch coördinator), UPM (evaluatie), Transport and Mobility Leuven (evaluatie), Smart Transportation Alliance (communicatie), Eurocities (replicatie), Ecorys (integratie strategie)

Algemene financiële opmerkingen

Horizon 2020 financiert 100% en aldus dient er geen stedelijke co-financiering te worden ingebracht. De boekingsadressen voor de verrekening van de uitgaven en ontvangsten zullen worden opgenomen wanneer het project wordt weerhouden voor subsidiëring.  Deelname aan het project met het goedgekeurde projectbudget wordt dan opnieuw voorgelegd aan het college bij ondertekening van de subsidie-overeenkomst.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0102 - Flankerende maatregelen, modal shift en Slim naar Antwerpen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt deelname aan het Horizon 2020-projectvoorstel SCALE-UP goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.