Terug
Gepubliceerd op 18/09/2020

2020_CBS_07273 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020015493. Schriek zonder nummer (zn). District Ekeren - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 04/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Tom Meeuws, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07273 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020015493. Schriek zonder nummer (zn). District Ekeren - Goedkeuring 2020_CBS_07273 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020015493. Schriek zonder nummer (zn). District Ekeren - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020015493

Gegevens van de aanvrager:

NV ELIA ASSET met als contactadres Keizerslaan 20 te 1000 Brussel

Gegevens van de exploitant:

NV ELIA ASSET met als contactadres Keizerslaan 20 te 1000 Brussel

Ligging van het project:

Schriek zn te 2180 Ekeren-Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 33 sectie H nr. 508C

Inrichtingsnummer:

20200409-0095 (Elia Asset - HS-station Ekeren)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten, Vegetatiewijzigingen

Voorwerp van de aanvraag:

het veranderen van het hoogspanningsstation Ekeren:

- vervanging van apparatuur hoogspanning en laagspanning

- vervanging van de installaties van Fluvius

- uitbreiding met een nieuw kabelveld

- het conform maken van de algemene infrastructuur aan de laatste richtlijnen

en het vellen van 7 bomen

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          20/10/1994: vergunning (872#2612) voor het bijbouwen van een 15 kV-post;

-          28/01/1980: vergunning (871#1002) voor het bouwen van een omvormingsstation;

-          24/05/1976: vergunning (803#4420) voor het bouwen van een omvormingsstation.

Vergunde/geacht vergunde & huidige toestand

-          terrein ingericht in functie van de hoog- en laagspanningsinfrastructuur (Elia en Fluvius), in de vorm van 2 losse bijgebouwen, grenzend aan de straat Schriek, 1 groter bijgebouw ter hoogte van de erfdienstbaarheid en een achterliggend kabelveld;

Gewenste toestand

-          terrein ingericht in functie van de hoog- en laagspanningsinfrastructuur (Elia en Fluvius) met deels nieuwe bebouwing en met uitgebreid kabelveld achteraan.

 

Inhoud van de aanvraag

-          slopen van twee kleinere gebouwen, behorende tot de laagspanningsapparatuur van Elia (zuidzijde perceel);

-          oprichten van een nieuw gebouw met drie aparte lokalen in functie van de installaties van Fluvius en Elia;

-          inrichten van het terrein, door middel van het:

  • uitbreiden van de vergunde verharding;
  • voorzien van verlichtingsmasten en bliksemafleiders;
  • aanleg van nieuwe kabelkanalen voor laagspanningskabels;
  • vellen van zeven hoogstammige bomen.

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 23 november 2007 keurde het college de milieuvergunning met kenmerk AN2007/541 goed. Met dit besluit werd aan nv Elia Asset een vergunning verleend voor de exploitatie van een hoogspanningspost te Ekeren, Schriek zn. De vergunning eindigt op 11 augustus 2028.

 

Inhoud van de aanvraag

Het project omvat het oprichten van een nieuw gebouw om de nieuwe hoog- en laagspanningsinstallaties van Fluvius en de laagspanningsinstallaties van Elia te herbergen. 

Verder wordt een nieuw kabelveld voor de toekomstige verbinding met de post 7e Havendok gerealiseerd alsook de exploitatie van een noodgenerator (180 kVA ) als back-up voor de batterijen. Deze noodgroep zal bijgevolg slechts getest worden tijdens de werkuren gedurende een 5-tal minuten per maand en 1 keer per jaar gedurende een periode van 2 keer een half uur.

 

Aangevraagde rubrieken

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

12.3.1

accumulatoren (gebruik van): vast opgestelde batterijen waarvan het product van het vermogen, uitgedrukt in Ah, met de klemspanning, uitgedrukt in V, meer bedraagt dan 10.000;

+24.300 VAh

12.3.2

accumulatoren (gebruik van): vaste inrichtingen voor het laden van accumulatoren door middel van toestellen met een geïnstalleerd totaal vermogen van meer dan 10 kW.

12,77 kW

 

Omschrijving vegetatiewijzigingen

Het vellen van 7 bomen.

 

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

4 augustus 2020

13 augustus 2020

Voorwaardelijk gunstig

 







Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

ondernemen en stadsmarketing/business en innovatie

4 augustus 2020

13 augustus 2020

stadsbeheer/groen en begraafplaatsen

4 augustus 2020

13 augustus 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in agrarisch gebied. De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven. Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 m van een woongebied of op ten minste 100 m van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 m geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden.

 

(Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het gewestplan op volgend punt:

-          het nieuwe bijgebouw wordt opgetrokken in agrarisch gebied en niet in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen.

 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:

  • artikel 38 – Groendaken: het dak van het nieuwe gebouw, groter dan 20 m² in oppervlakte, werd niet aangelegd als groendak.

 

Sectorale regelgeving

-          Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Beoordeling afwijkingen van de voorschriften

De aanvraag wijkt af ten opzichte een aantal van de geldende voorschriften en voor 1 daarvan kunnen voorwaarden worden opgenomen in het eindadvies zodat de eventuele uitvoering van het project alsnog zou voldoen aan het artikel in kwestie.

Desalniettemin is er hier meer fundamenteel sprake van een afwijking inzake de specifieke bestemmingsvoorschriften van de van toepassing gewestplanzone, namelijk agrarisch gebied. Betreffende zonering laat principieel geen installaties van deze aard toe aangezien zij niet louter ter ondersteuning van de agrarische activiteiten dienen. Aangezien echter de geplande uitbreiding ten dienste staat van het algemeen belang, de impact van vermelde vergroting eerder beperkt is in het gehele beschikbare agrarische gebied en deze ten slotte ook ten dienste zal staan van enige vorm van toekomstige ontwikkeling in vermeld agrarisch gebied, is het ruimtelijk aanvaardbaar om betreffende afwijking als dusdanig te bekrachtigen en hiervoor gunstig te adviseren. In het kader van bovenstaande werd bovendien procedureel een openbaar onderzoek uitgevoerd, hetgeen echter een enkel bezwaarschrift opleverde.

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag voorziet de uitbreiding van de hoog- en laagspanningsinfrastructuur van een bestaand omvormingsstation in Ekeren, deels gelegen in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen, deels in agrarisch gebied. Principieel is de ligging in deze laatste zone strijdig met de specifieke bestemmingsvoorschriften van het gewestplan en kan hiervoor geen toelating worden verleend. Gelet echter op bovenstaande argumentatie kan gefundeerd worden afgeweken en is er in deze dan ook sprake van een correcte functionele inpasbaarheid.

 

Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid

De nieuw op te trekken gebouwen zijn van maatvoering en schaal (± 43 x 10 m en 5 à 7 m hoog) correct ingepast in de ruime en landelijke context: er wordt meer dan voldoende afstand gerespecteerd ten opzichte van de bebouwing in de aansluitende woonzone, net zoals dat het geval is ten aanzien van de resterende delen en activiteiten in het agrarische gebied. Het advies inzake schaal en ruimtegebruik is dan ook zonder meer gunstig.

 

Visueel-vormelijke elementen

De gehanteerde materialisatie, zichtbaar cellenbeton en verzinkt en gegalvaniseerd staal, is enerzijds typerend voor dit soort van nutsbebouwing en visueel ingepast in de enigszins industriële context. Het advies voor dit deelaspect van de aanvraag is bijgevolg eenduidig gunstig.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).


De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Milieutechnisch is voorliggende aanvraag een wijziging van de basisvergunning door toevoeging van batterijladers en het optrekken van het laadvermogen tot 58.950 VAh (of +24.300 VAh) van de batterijen.

Beide IIOA’s zijn enkel maar meldingsplichtig zonder noemenswaardige impact op de omgeving. Het lozen van afvalwater is niet langer van toepassing.

 

Toetsing van het aangevraagde aan de beoordelingsgronden van het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu

 

De groendienst is van mening dat het nieuw ingetekende kabelveld en bijhorende infrastructuur perfect op het nabijgelegen grasveld geplaatst kan worden. Tussen de bestaande bomen en het bestaande kabelveld ligt er nog een grasveld dat geen dienst doet en waar ook geen bomen of heesters staan. Dit is een geschikte locatie voor het nieuwe kabelveld en infrastructuur, zodat de bestaande bomen behouden kunnen blijven en niet onnodig geveld moeten worden.

In tijden van droogte, klimaatverandering, wateropvang, ... zijn bomen belangrijke natuurlijke elementen die mee het evenwicht helpen bewaren.  Deze bestaande 7 bomen zijn mooi uitgegroeid, zijn van verschillende oorsprong en dragen elk bij tot een betere klimaatadaptatie. Deze bestaande bomen kunnen volgens de regels van goed vakmanschap gesnoeid worden als blijkt dat zij een risico vormen voor de bovenliggende hoogspanningslijnen, maar dienen daarom niet geveld te worden.

 

Advies van het college

Milieu: vanuit milieutechnisch oogpunt wordt positief advies gegeven de vergunning te verlenen tot de einddatum van de huidige milieuvergunning, zijnde 11 augustus 2028.

 

Stedenbouwkundige handelingen: vanuit stedenbouwkundig oogpunt wordt voorwaardelijk gunstig advies verleend.

 

Vegetatiewijzigingen: de vergunning kan verleend worden met uitzondering van het vellen van de 7 bomen.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-      Het nieuwe gebouw dient te voldoen aan artikel 38 van de Antwerpse bouwcode, door het aanleggen van het dak als groendak.

-      De 7 te vellen bomen dienen behouden te worden.

 

Geadviseerde rubrieken

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

12.3.1

accumulatoren (gebruik van): vast opgestelde batterijen waarvan het product van het vermogen, uitgedrukt in Ah, met de klemspanning, uitgedrukt in V, meer bedraagt dan 10.000;

+24.300 VAh

12.3.2

accumulatoren (gebruik van): vaste inrichtingen voor het laden van accumulatoren door middel van toestellen met een geïnstalleerd totaal vermogen van meer dan 10 kW.

12,77 kW

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

16 juli 2020

Start openbaar onderzoek

26 juli 2020

Einde openbaar onderzoek

24 augustus 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

4 september 2020

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

26 juli 2020

24 augustus 2020

0

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden:


Stedenbouwkundige voorwaarden

1. het nieuwe gebouw dient te voldoen aan artikel 38 van de Antwerpse bouwcode, door het aanleggen van het dak als groendak;

2. de 7 te vellen bomen dienen behouden te worden.


Brandweervoorwaarden

de brandweervoorwaarden met kenmerk BW/HS/2020/X.00012.EK.0001.


Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.


Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen