De aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 mei 2020 (jaarnummer 288). De toelage voorzien voor het project 'Wennen aan werk' zullen worden aangewend binnen een nieuwe projectoproep 'Participatieve en activerende werkvloeren' en specifiek voor de activeringsplaatsen voor burgers met een verslavingsproblematiek worden ingezet, naast de middelen en plaatsen voorzien door de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening voor burgers met een andere welzijnsproblematiek.
Artikel 10 van het delegatiereglement van 25 maart 2019 (jaarnummer 154) bepaalt dat het college bevoegd is voor toelagen die worden toegekend aan een externe partner via een vorm van marktraadpleging.
Op 1 december 2017 (jaarnummer 10431) keurde het college de betoelagingsovereenkomst 'Activeringstrajecten voor meerderjarige Antwerpse burgers met een verslavingsproblematiek' goed.
Op 18 mei 2020 (jaarnummer 288) keurde de gemeenteraad de eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed. In het meerjarenplan werd de toelage nominatief toegekend aan Weerwerk vzw. Weerwerk vzw is de nieuwe benaming van Sociale Werkplaats De Sleutel vzw.
De stad zet in op hulpverlening voor beginnende en problematische druggebruikers. Dit doet ze onder andere door extra aandacht voor herstelgerichte verslavingszorg en doorgedreven samenwerking met relevante partners voor opleiding, arbeid en wonen.
Het project 'Activeringstrajecten voor meerderjarige Antwerpse burgers met een verslavingsproblematiek' werd via een open projectoproep toegewezen aan Sociale Werkplaats De Sleutel vzw. Sinds 1 augustus 2018 heet de organisatie vzw Weerwerk. Het project kreeg de naam 'Wennen aan werk'. Opzet is de stap naar een duurzame, betaalde job voor druggebruikers makkelijker te maken door hen activeringstrajecten met intensieve begeleiding aan te bieden.
Op jaarbasis worden minstens 100 activeringstrajecten aangeboden, waarvan minstens 30 gericht op sociale activering en minstens 70 op arbeidsactivering. Sociale activering is voor de groep waarvoor een traject naar werk nog niet mogelijk is en helpt zoeken naar activiteiten die de maatschappelijke participatie bevorderen en het maatschappelijk isolement doorbreken.
Daarnaast biedt ‘Wennen aan Werk’ ook een activerende werkvloer aan. Dit is een trainingsprogramma dat mensen leert hoe het is om te werken (attitudes aanleren, dagstructuur aanbieden, enzovoort) in een échte werkomgeving. Cliënten worden doorheen verschillende fases en aan de hand van een uitgebreid assessment klaargestoomd voor een duurzame en passende job.
Het project ging van start op 1 januari 2018 en heeft een looptijd van 36 maanden die eindigt op 31 december 2020.
In de overeenkomst werd opgenomen dat het project tweemaal verlengd kan worden met telkens drie jaar, na een positieve evaluatie door de stad en met gemeenschappelijk akkoord van de partijen.
De stad evalueerde het project aan de hand van de doelstellingen en indicatoren zoals deze in de betoelagingsovereenkomst werden opgenomen. De evaluatie werd gebaseerd op kwartaalrapportages, de jaarverslagen van 2018 en 2019 en op basis van frequente overlegmomenten.
De vooropgestelde doelstellingen werden geëvalueerd:
Een belangrijk aandachtspunt van de evaluatie betreft de opportuniteit van de inbedding van dit project binnen het ruimere (stads)netwerk activering. ‘Wennen aan werk’ wordt nu opgevolgd door de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid, in het raam van een integraal drugbeleid. Binnen de stad zijn er bedrijfseenheden met meer expertise in arbeidsactivering en sociale economie. Van daaruit zou het project effectiever aangestuurd kunnen worden. Door het project op te nemen in een ruimere samenwerking van verschillende participerende en activerende werkvloeren, kan het efficiënter worden ingezet.
Daarom wordt een verderzetting binnen zo'n samenwerkingsverband, in de nieuwe open oproep 'Participatieve en activerende werkvloeren', geadviseerd met een intensere begeleiding op maat in functie van een betere doorstroming en eindresultaat.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het stedelijk reglement op de toelagen vastlegt.
Het college neemt kennis van de evaluatie van het project 'Activeringstrajecten voor meerderjarige Antwerpse burgers met een verslavingsproblematiek - Wennen aan werk' uitgevoerd door vzw Weerwerk.
Het college keurt de beslissing goed om de middelen van dit project mee op te nemen in de nieuwe open oproep 'Participatieve en activerende werkvloeren', specifiek bestemd voor de activeringsplaatsen voor burgers met een verslavingsproblematiek.