Terug
Gepubliceerd op 16/11/2020

2020_CBS_09143 - Omgevingsvergunning - OMV_2020108962. Jacob Jordaensstraat 62-64a. District Antwerpen - Weigering

college van burgemeester en schepenen
vr 13/11/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09143 - Omgevingsvergunning - OMV_2020108962. Jacob Jordaensstraat 62-64a. District Antwerpen - Weigering 2020_CBS_09143 - Omgevingsvergunning - OMV_2020108962. Jacob Jordaensstraat 62-64a. District Antwerpen - Weigering

Motivering

Onderzoek

De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Schriftelijke bezwaarschriften

Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften

Petitielijsten

Digitale bezwaarschriften

2

0

0

0

 

Bespreking van de bezwaren

Er werden twee bezwaarschriften ingediend die zich als volgt laten samenvatten:

 

1.      Onvoldoende lichttoetreding: De woonruimtes van de appartementen op de eerste en de tweede verdieping zijn centraal gesitueerd en ontvangen daardoor minder daglicht.  Dit is niet gunstig voor de woonkwaliteit van de appartementen. 

Beoordeling:

Door de uitbreiding van de eetkamers en de toevoeging van terrassen tegen de achtergevel krijgen de leefruimtes van de appartementen op de eerste en de tweede verdieping minder natuurlijk zonlicht dan voor de geplande verbouwingswerken. De lichtdoorlatende oppervlakte in de achtergevel bedraagt echter nog steeds meer dan 10% van de oppervlakte van de leefruimte, keuken en eetkamer. Er is ook een grote opening voorzien tussen de eetkamer en de leefruimte waardoor de leefruimte nog van voldoende natuurlijk daglicht wordt voorzien.

Het bezwaar is ongegrond.

 

2.      Aantal woongelegenheden: Op het aanzicht van de voorgevel van de Jacob Jordaensstraat 62 worden er vier brievenbussen weergegeven. De bezwaarindiener stelt zich daarom de vraag of er vier of drie woongelegenheden gerealiseerd worden.

Beoordeling:

In de bestaande toestand bevinden er zich vier woongelegenheden in het pand. In voorliggende aanvraag wordt het gelijkvloerse appartement omgevormd tot winkelruimte en wenst men het appartement op de derde verdieping te regulariseren. De toegang wordt dus nog slechts benut voor de drie bovenliggende appartementen waardoor er slechts drie brievenbussen noodzakelijk zijn. De vierde breievenbus zou voorzien kunnen zijn voor de uitgebreide supermarkt.

Het bezwaar is ongegrond.

 

3.      Geen weergave van de oppervlakte van de terrassen: Er wordt geen oppervlakte vermeld van de nieuwe terrassen waardoor deze niet kunnen worden getoetst aan artikel 28 van de bouwcode.

Beoordeling:

De terrassen op de eerste, tweede en derde verdieping hebben een oppervlakte van respectievelijk 9,6m², 7,7m² en 12,7m² en zijn voldoende groot, conform de bepalingen van artikel 28 van de bouwcode.

Het bezwaar is ongegrond.

 

4.      Onvoldoende ruimte voor fietsenstallingen: Omdat de winkeloppervlakte niet wordt vermeld op het grondplan is het onduidelijk of er voldoende ruimte wordt voorzien voor het stallen van fietsen conform artikel 29 van de bouwcode.
Beoordeling:

Er worden in het inkomportaal van de Jacob Jordaensstraat 62 drie bijkomende fietsenstallingen voorzien. De uitbreiding van de winkel beperkt zich tot circa 90m². De toevoeging van drie extra fietsstalplaatsen is dus voldoende conform artikel 29 van de bouwcode. Dit wordt ook bevestigd in het advies van de stedelijke dienst mobiliteit.

Het bezwaar is ongegrond.

 

5.      Hinder door geluidsoverlast: De bezwaarindiener vreest dat er door de schaalvergroting van de winkel bijkomende geluidsoverlast zal ontstaan naar de bovenliggende appartementen. Er wordt ook gevreesd voor bijkomende geluidsoverlast van de technieken op het dak van de winkelruimte en door de toelevering van goederen en diensten.

Beoordeling:

Er worden in de voorliggende aanvraag geen technische installaties op het dak aangevraagd waardoor er geen bijkomende geluidsoverlast te verwachten valt ten gevolge van technieken. Indien er technische installaties moeten worden voorzien op het dak dan dienen hiervoor de nodige vergunning te worden bekomen. De gevreesde geuidsoverlast door levering en winkelenden baseert zich op vermoedens en is niet van stedenbouwkundige aard.

Het bezwaar is ongegrond.

 

6.      Hinder door vervuilde lucht: De bezwaarindiener vreest dat de plaatsing van ventilatietoestellen op het dak van de winkel de luchtkwaliteit aan de achterzijde van de appartementen negatief zal beïnvloeden.

Beoordeling:

Er worden in de voorliggende aanvraag geen technische installaties op het dak van de winkel aangevraagd waardoor er geen negatieve invloed op de luchtkwaliteit wordt verwacht. Indien er toch technische installaties moeten worden voorzien dan dienen hiervoor de nodige vergunning te worden bekomen.

Het bezwaar is ongegrond.

 

7.      Onvoldoende woonkwaliteit: Het gelijkvloerse appartement in de Antoon Van Dyckstraat 34, dat zich naast de diensttoegang van de winkel bevindt, heeft een kleine tuin met weinig of geen kwaliteit. De bezwaarindiener vindt dat de verbouwing van de winkel een gelegenheid is om de woonkwaliteit van het appartement en de aangrenzende tuin te verbeteren of om het appartement te supprimeren.

Beoordeling:

Het gelijkvloerse appartement in de Antoon Van Dyckstraat 34 maakt geen deel uit van de voorliggende aanvraag.

Het bezwaar is ongegrond.

 

8.      Onderbenut ruimtegebruik: De kwaliteit van de bestaande binnenpatio wordt onderbenut. Het betrekken van de binnenpatio bij de bestaande winkeloppervlakte zou een meerwaarde kunnen betekenen. 

Beoordeling:

Open binnengebieden zijn zeer belangrijk voor de woon- en leefkwaliteit binnen een bouwblok en voor de ecologische kwaliteiten van een wijk. Open binnengebieden brengen niet enkel licht en lucht in de aangrenzende bebouwing, zij zorgen ook voor infiltratiemogelijkheden van het regenwater en voor een afkoeling van de stadslucht in tegenstelling tot bebouwde oppervlakten en wegen. Het betrekken van de tuinzone van Jacob Jordaensstraat 62 bij de winkeloppervlakte zou in strijd zijn met artikel 27 van de bouwcode.  Dit artikel stelt dat minstens 20% van het perceel open en onbebouwd dient te blijven, wat in voorliggende aanvraag het geval is. 

Het bezwaar is ongegrond.

 

9.      Bezwaar tegen de interne verbinding van de panden: De bezwaarindiener,  eigenaar van Jacob Jordaensstraat nr. 64a en Antoon van Dijckstraat 30, verzet zich tegen het maken van een interne opening tussen de panden met nr. 62 en nr. 64a. in de Jacob Jordaensstraat. In de huurovereenkomst met de superette zou opgenomen zijn dat deze niet naar andere percelen zou mogen uitgebreid worden. De bezwaarindiener stelt dat op de reeds gehuurde percelen voldoende uitbreidingsmogelijkheid is.

Beoordeling:

Dit betreft een burgerrechterlijke aangelegenheid. Het bezwaar betreft elementen die niet van stedenbouwkundige aard zijn en die bijgevolg niet mee in afweging kunnen worden genomen bij de stedenbouwkundige beoordeling van voorliggend project.

Indien de eigenaar zich verzet tegen de interne opening, is de vergunning niet uitvoerbaar. 

Het bezwaar is ongegrond.

 

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020108962

Gegevens van de aanvrager:

Grosz Center bvba namens mevrouw Ety Grosz met als adres Lange Leemstraat 177 te 2018 Antwerpen en Grosz Center bvba met als adres Jacob Jordaensstraat 62 te 2018 Antwerpen

Ligging van het project:

Jacob Jordaensstraat 62- 64a te 2018 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 6 sectie F nrs. 1448P2, 1448A2 en 1449N5

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

uitbreiden van een winkel en renoveren van een appartementsgebouw

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

Huisnummer 62:

-          02/07/1954: vergunning (18#32594) van burgerhuis tot appartementsgebouw met 3 appartementen.

Huisnummer 64a:

-          30/07/2010: vergunning (20102998) regulariseren van een functiewijziging;

-          22/10/2009: weigering deputatie (20092802) regulariseren van een functiewijziging van autostaanplaats naar winkelruimte.

Vergunde toestand

Huisnummer 62:

-          meergezinsgebouw met 3 appartementen en zolder;

-          3 bouwlagen onder een zadeldak;

-          bouwdiepte gelijkvloers bedraagt 14,89 meter;

-          voorgevel afgewerkt met een witte sierbepleistering en buitenschrijnwerk in witgekleurd hout;

Huisnummer 64a:

-          gelijkvloerse handel en opslagruimte;

-          gelijkvloerse winkelpui in grijze natuursteen met schuifdeur en naastliggende deur naar bovenliggende appartementen, voorgevel afgewerkt in witte baksteen met wit pvc schrijnwerk.

Bestaande toestand

Huisnummer 62:

-          meergezinsgebouw met 4 appartementen;

-          3 bouwlagen onder een zadeldak;

-          voorgevel afgewerkt in grijze sierbepleistering;

Huisnummer 64a: conform vergunning.

Gewenste toestand

Huisnummer 62:

-          handelsruimte als uitbreiding van handelsruimte nr.64;

-          renoveren van de appartementen op de 1ste en 2de verdieping;

-          regulariseren van het appartement op de 3de verdieping:

  • een-slaapkamerappartement met een netto vloeroppervlakte van ca 61,40 m²;

-          gewijzigde voorgevel als gevolg van functiewijziging.

Inhoud van de aanvraag

Huisnummer 62:

-          wijzigen van gelijkvloerse functie van wonen naar handel, horende bij naastliggend pand huisnummer 64a;

-          uitbreiden van bouwdiepte op gelijkvloers tot circa 18 meter en op verdiepingen tot ca. 14,90 meter met aansluitend terrassen;

-          wijzigen van de voorgevel;

-          plaatsen van publiciteit in het vlak van de gevel;

-          uitbreiden dakverdieping met uitbouw en terras achteraan;

-          regulariseren van het appartement op de 3de verdieping;

-          realiseren van een opening tussen de 2 gebouwen huisnummer 62 en 64a.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

16 september 2020

7 oktober 2020

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

Onafhankelijke Diensten/ dienst Strategische Coördinatie/ Loketwerking/ Stadsloketten/ Huisnummeringsteam

15 september 2020

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

ondernemen en stadsmarketing/ business en innovatie

15 september 2020

28 september 2020

stadsontwikkeling/ mobiliteit

15 september 2020

21 september 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup.  Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening toegankelijkheid.

 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:

  • artikel 6 Harmonie en draagkracht:

gebouwen dienen qua vorm, grootte, materiaalkeuze, plaatsing en kleur afgestemd zijn op de architectuur van de totale constructie als op de omgeving.
De aanpassingen van de gevel in functie van de gewijzigde functies is niet in harmonie met het bestaande gevelgeheel;

  • artikel 26 Afvalverzameling:

functies anders dan wonen, dienen een afgescheiden ruimte voor afvalberging te hebben die voorzien wordt van verluchting en minimaal 4 vierkante meter groot is.

Een dergelijke afvalberging werd niet voorzien voor de handelszaak;

  • artikel 40 Privaat gescheiden rioolstelsel en afvoerleidingen:

het gebouw wordt niet voorzien van een rioolstelsel bestaande uit een DWA en een RWA.

 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
 

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
 

-          Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.

 

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

In voorliggende aanvraag wordt het gelijkvloerse appartement in de Jacob Jordaensstraat 62 omgevormd tot winkelruimte en betrokken bij de buurtsuperette in het naastgelegen pand (Jacob Jordaensstraat 64a). Deze handelszaak is gelegen buiten de afgebakende kernwinkelgebieden. Op deze locaties stelt de beleidsnota detailhandel dat dergelijke handelszaken kunnen gevestigd blijven en uitbreiden. De handelszaak heeft een belangrijke rol in het stedelijk woonweefsel en voor de bewoners van deze wijk. De stadsdienst Ondernemen en Stadsmarketing (Business en innovatie) geeft daarom gunstig advies voor deze beperkte uitbreiding. De aanvraag is functioneel inpasbaar.

 

Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid

De bestaande en vergunde superette strekt zich uit over de gelijkvloerse verdieping van de Antoon van Dyckstraat 34 en de Jacob Jordaensstraat 64a. De toegang tot de winkel gebeurt langs de ingang in de Jacob Jordaenstraat. In voorliggende aanvraag wenst men het gelijkvloers van het naastliggende pand in de Jacob Jordaenstraat (nr. 62) bij de winkelruimte te betrekken. Hiervoor wordt er een opening gemaakt tussen beide panden (nr. 64a en nr. 62) en wordt de gelijkvloerse verdieping van nummer 62 uitgebreid tot een bouwdiepte van 18 meter.

 

De twee vergunde appartementen op de bovenliggende verdiepingen van Jacob Jordaenstraat 62 maken ook deel uit van de aanvraag. De achtergevel op de eerste en de tweede verdieping wordt uitgebreid tot een bouwdiepte van circa 14,90 meter. De appartementen worden voorzien van perceelsbrede terrassen tot een maximale bouwdiepte van circa 17 meter. Het appartement dat werd voorzien onder het zadeldak op de 3de verdieping wenst men in de voorliggende aanvraag te regulariseren. Aan de achterzijde wordt het zadeldak uitgebreid met een perceelsbrede dakuitbouw tot een bouwdiepte van circa 12 meter waardoor het appartement wordt vergroot tot een oppervlakte van circa 61m². De geplande uitbreidingen bevinden zich binnen het gabarit van beide aanpalenden en hebben bijgevolg geen negatieve gevolgen voor de bezonning van de naastgelegen percelen.

 

Visueel-vormelijke elementen

De ingang van de superette wordt in voorliggende aanvraag verplaatst van de Jacob Joardaensstraat 64a naar het rechterpand. Hiervoor wordt er een grote gevelopening gemaakt in de bestaande voorgevel. De gelijkvloerse gevel wordt ingevuld met schuifdeuren in antracietkleurig aluminium. Het balkon op de eerste verdieping wordt verwijderd. Door de geplande gevelwijzigingen gaat de bestaande gevelgeleding verloren. Dit wordt dan ook ongunstig beoordeeld.

Conform artikel 6 van de bouwcode moeten gebouwen qua vorm, grootte, materiaalkeuze, plaatsing en kleur afgestemd moeten zijn op de architectuur van de totale constructie als op de omgeving.

Dit is in de voorliggende aanvraag niet het geval. Omdat de gevel ongunstig geadviseerd wordt, kan bijgevolg ook de achterliggende functie niet gunstig geadviseerd worden waardoor de aanvraag dient te worden geweigerd. 


Daarenboven wordt opgemerkt dat de huidige superette (nr. 64a) niet voorzien is van een volwaardige winkelpui. Deze bestaat uit een garagepoort met een voorportaal waar waren worden gestapeld en ruimte is voor het stallen van winkelkarren en fietsen. Dieper op het perceel bevindt zich dan de effectieve toegang. De aankleding van de bestaande gevel is weinig kwalitatief en wordt met deze aanvraag niet verbeterd. Dit is een gemiste kans. Door de superette uit te breiden verhoogt ook de visuele impact en aanwezigheid van deze functie in de woonstraat. Daarom dient meer aandacht te gaan naar de vormgeving van de volledige gevel waarbij ook de circulatie en organisatie beter uitgewerkt dient te worden.

Ook wordt gewezen op het ingediende bezwaarschrift van de verhuurder van de percelen van de huidige supermarkt. In dit bezwaarschrift verzet de verhuurder zich tegen de voorgestelde uitbreiding. Hij laat niet toe dat er een verbinding naar het rechter perceel wordt gerealiseerd. Hoewel dit bezwaar niet van stedenbouwkundige aard is en hiermee geen rekening kan gehouden worden bij de beoordeling van de aanvraag, zal de eventuele vergunning, niet uitvoerbaar zijn. 

Op het nieuwe gevelaanzicht van de Jacob Jordaensstraat 62 wordt boven de nieuwe ingang een publiciteitsinrichting voorzien in het gevelvlak. Er is met betrekking tot deze publiciteit onvoldoende informatie aangeleverd om deze te kunnen beoordelen. Indien de aanvraag in aanmerking zou komen voor vergunning zou de publiciteit dan ook uitgesloten moeten worden uit de vergunning.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Aan de achtergevel worden de appartementen op de eerste en tweede verdieping voorzien van nieuwe perceelsbrede terrassen. De terrassen bevinden zich binnen het gabarit van beide aanpalenden.  Echter houden de terrassen onvoldoende afstand tot de perceelsgrenzen om de privacy van de naastgelegen percelen te garanderen. Om zijdelingse zichten te voorkomen dient er een scherm of obstakel voorzien te worden over een breedte van 60 centimeter langs beide zijden van het terras. Dit kan als voorwaarde worden opgenomen indien de aanvraag zou vergund worden.

 

De aanvraag is strijdig met artikel 26 van de bouwcode. Dit artikel stelt dat functies anders dan wonen, voorzien moeten worden van een afgescheiden ruimte voor afvalberging. Deze ruimte moet minimaal 4m² groot zijn en dient verlucht te zijn. Bij eventuele vergunning dient als voorwaarde te worden opgenomen dat er een afgescheiden afvalberging voorzien wordt, conform de bepalingen van het bovenstaande artikel.

 

In voorliggende aanvraag wordt de gelijkvloerse verdieping voorzien van een nieuwe en verlaagde verdiepingsvloer. Er wordt echter geen gescheiden rioolstelsel voorzien waardoor de aanvraag strijdig is met artikel 40 van de bouwcode. Indien de aanvraag vergund wordt, dient als voorwaarde te worden opgelegd dat het gebouw (Jacob Jordaensstraat 62) voorzien wordt van een gescheiden afvoerstelstel, bestaande uit een DWA en een RWA en die aangeboden worden aan de straat conform de bepalingen van artikel 40 en 41 van de bouwcode.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat een bouwaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

 

De parkeernormen uit de bouwcode artikel 30 (tabel) goedgekeurd door het college op 25 oktober 2014 en herzien op 1 maart 2018 vormen de facto de algemene beleidslijn voor bouwen, verbouwen, vermeerderen van wooneenheden en functiewijzigingen. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.

 

Voorliggende aanvraag genereert een werkelijke parkeerbehoefte van 0 parkeerplaatsen.

 

De aanvraag betreft de uitbreiding van een winkel en renoveren van een appartementsgebouw. De parkeerbehoefte wordt bepaald op de uitbreiding en of functiewijziging.

Het bestaand appartement van het gelijkvloers van huisnummer 62 wordt toegevoegd aan de bestaande winkel van huisnummer 64A.Voor de kleine uitbreiding van de bestaande supermarkt moeten geen bijkomende parkeerplaatsen voorzien worden.

 

De plannen voorzien in 0 nuttige autostal- en autoparkeerplaatsen.

 

Er worden geen parkeerplaatsen op eigen terrein voorzien.

 

Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 0.

 

Dit aantal is toereikend.

 

Het aantal ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen wordt belast op basis van het belastingreglement op de omgevingsvergunning van 17 december 2019. In deze aanvraag is dit dus niet van toepassing.

 

 

Fietsvoorzieningen: 

Er worden 3 bijkomende fietsenstallingen voorzien aan de ingang van het nieuwe deel van de winkel.

 

Laden en lossen: 

Laden en lossen blijft ongewijzigd.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening.  

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

23 augustus 2020

Volledig en ontvankelijk

15 september 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

14 november 2020

Verslag GOA

30 oktober 2020

naam GOA

Katrijn Apostel

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij:

 

-          de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;

-          het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

 

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.

Artikel 3

De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.