Artikel 40 §3. van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de reglementen vaststelt en artikel 41, 2° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad deze bevoegdheid niet kan delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 34 van het Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters stelt dat elke organisator een huishoudelijk reglement dient te hebben dat door de contracthouder voor ontvangst en kennisneming wordt ondertekend.
Het huishoudelijk reglement is een algemeen document dat eenzijdig uitgaat van de organisator en bevat de algemene bepalingen over de werking en de leefregels van de kinderopvanglocatie en is voor elk gezin op dezelfde manier van toepassing:
Volgende zaken dienen er steeds in opgenomen te worden:
Het Antwerps intern verzelfstandigd agentschap Kinderopvang neemt het huishoudelijk reglement van het ontbonden autonoom gemeentebedrijf Kinderopvang Antwerpen over, met aangepaste gegevens over rechtsvorm, verzekeringspolissen en facturering.
Dit reglement wordt opgenomen in de werking van het Antwerps intern verzelfstandigd agentschap Kinderopvang met ingang vanaf 1 september 2020.
Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 over de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor kinderopvang van baby's en peuters.
In het bestuursakkoord 2019-2024 heeft het Antwerpse stadsbestuur een aantal beleidskeuzes geformuleerd met betrekking tot een meer efficiënte en transparante groepsarchitectuur en het doordacht deelnemen in verenigingen en samenwerkingsverbanden.
Op 22 februari 2019 (jaarnummer 1619) besliste het college principieel om de in de vorige legislatuur ingeslagen weg van de groepsoptimalisatie verder te zetten en waar het opportuun is, de architectuur van de groep stad Antwerpen verder af te slanken zodat het aantal structuren en de eraan verbonden kosten beperkt worden en dit zonder aan slagkracht in te boeten. Het college besliste om daarbij de mogelijkheden, onder meer van interne verzelfstandiging, te bekijken waarbij het realiseren van doelstellingen vooropstaat en er garantie moet zijn op een vlot financieel beheer.
Het college van burgemeester en schepenen besliste principieel om de best mogelijke publieke bedding voor de stedelijke kinderopvang te zoeken.
Op 24 juni 2019 nam de gemeenteraad (jaarnummer 376) kennis van de evaluatie van AG Kinderopvang Antwerpen en besliste om alle activiteiten van AG Kinderopvang Antwerpen met ingang van 1 januari 2020 onder te brengen binnen de stad in de vorm van een intern verzelfstandigd agentschap en dit binnen de bedrijfseenheid Cultuur, Sport, Jeugd en Onderwijs (ondertussen Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving).
Op 16 december 2019 besliste de gemeenteraad (jaarnummer 718) om volgende beleidsuitvoerende taak van gemeentelijk belang vanaf 1 januari 2020 toe te vertrouwen aan het Antwerps intern verzelfstandigd agentschap Kinderopvang, ingebed als een afdeling binnen de bedrijfseenheid Talentonwikkeling en Vrijetijdsbeleving: het organiseren van stedelijke kinderopvang.
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement voor de dienstverlening van het Antwerps intern verzelfstandigd agentschap Kinderopvang goed met ingang vanaf 1 september 2020.