Het belang van digitale innovatie voor steden is cruciaal gebleken tijdens de COVID-19 epidemie. Onderwijs wordt digitaal georganiseerd, digitale platformen voor dienstverlening en sociaal contact ondersteunen het sociale weefsel, digitale tools worden ontwikkeld ter ondersteuning van ziekenhuizen en woonzorgcentra en de stedelijke dienstverlening verloopt maximaal digitaal. Niet alleen digitale innovatie is van belang, ook de toegang tot digitale infrastructuur is cruciaal met het oog op gelijke kansen. De toegang tot internet en de mogelijkheid om maximaal gebruik te maken van digitale dienstverlening wordt onder meer bepaald door het inkomensniveau, de leeftijd, het geslacht en de buurt waar men woont. De COVID-19 crisis heeft het belang van digitale technologie aangetoond in het licht van recht op onderwijs, toegang tot sociale dienstverlening, opportuniteiten op de arbeidsmarkt, opleidingen, maar ook het sociaal contact tussen vrienden en familie en het doorbreken van isolement. Toegang tot kwaliteitsvol internet en digitale geletterdheid kunnen ongelijkheid in de samenleving versterken of verzwakken.
Voortbouwend op het bestuursakkoord waarin vooropgesteld wordt om de digitale kloof te dichten en te streven naar brede e-inclusie, wenst de schepen bevoegd voor innovatie en digitalisering het standpunt van Eurocities te onderschrijven. Ook het belang van toegang voor steden tot de Europese middelen uit het voorgestelde herstelplan is cruciaal voor het economische herstel.
Eurocities – het koepelnetwerk van Europese steden –brengt een standpunt naar voor over het belang van digitale transformatie voor het economische herstel na de COVID-19 crisis, waarbij aandacht wordt gevraagd voor een inclusief digitaal beleid. Daarnaast wordt het belang aangekaart van de toegang voor steden tot de middelen van het Europese herstelplan dat de Europese Commissie eind mei 2020 lanceerde. Met dit besluit wenst de stad Antwerpen het standpunt van Eurocities te onderschrijven. Andere steden die het reeds onderschreven zijn Barcelona, Gent, Rotterdam, Nantes, Porto en Keulen. Het standpunt zal via Eurocities verspreid worden via de geschikte mediakanalen.
Eurocities benadrukt dat Europese steden erg hard getroffen werden door de COVID-19 epidemie en vraagt de EU en de lidstaten om directe toegang voor steden tot de Europese middelen die voorzien worden in het herstelplan. De Europese Commissie zet sterk in op een weerbaar, groen en digitaal Europa. Toegang tot middelen uit het herstelfonds moet een brede digitale transitie mogelijk maken in en door steden die iedereen bereikt, die economische kansen biedt, rechten beschermt en ongelijkheden in de samenleving afvlakt. Vanuit Eurocities wordt een burgergerichte digitale transformatie vooropgesteld die bijdraagt aan het herstel van de socio-economische crisis. Een eerste stap hierbij is om toegang tot internet te beschouwen als een recht voor alle burgers.
Het college machtigt schepen Marinower het standpunt namens stad Antwerpen te onderschrijven.