Een eerste fase in het realiseren van de ambitie om NEET jongeren te activeren naar een bouwberoep met aansluiting bij de werven van 'De Grote Verbinding' bestond uit een onderzoeksopdracht. Die had als doel om in kaart te brengen wat er nodig is om deze jongeren te bereiken en welke factoren hen kunnen motiveren voor een job in de bouwsector. Het vinden en activeren van NEET jongeren is immers een complex proces. Bovendien heeft de bouwsector een negatief imago bij deze jongeren. Om de ambitie te kunnen concretiseren naar haalbare en realistische acties, zowel wat betreft de ontwikkeling van tewerkstellingstrajecten als het uitwerken van een communicatiestrategie op maat van de doelgroep, was er daarom in eerste instantie nood aan een verkennend onderzoek.
De opdracht werd door het college goedgekeurd op 6 december 2019 en uitgevoerd tussen december 2019 en maart 2020 door een externe en interne procesregisseur. Het resultaat van hun onderzoeksopdracht is een uitgebreid rapport met zowel theoretische als praktische inzichten en aanbevelingen. Het is tot stand gekomen op basis van talrijke interviews met stakeholders in het werkdomein enerzijds, en aangevuld met theoretische kaders en modellen anderzijds. Volgende vragen stonden hierin centraal:
Gedurende het onderzoek was er op regelmatige basis een aftoetsing met een procesbegeleidingsgroep die bestond uit verschillende beleidsondersteuners en experten die bij de NEET problematiek betrokken zijn.
Kort samengevat bevat het rapport volgende elementen die de basis kunnen vormen voor de tweede fase van het project:
Het uitgebreide onderzoeksrapport is terug te vinden in de bijlage van dit besluit.
Voor de tweede fase van het project worden volgende doelstellingen vooropgesteld, voortbouwend op de inzichten en aanbevelingen uit het onderzoeksrapport uit fase één:
Er wordt voorgesteld om opnieuw een beroep te doen op een externe procesregisseur om in samenwerking met een interne medewerker verschillende interventies te ontwikkelen en te begeleiden om bovengenoemde doelstellingen te realiseren. Volgende redenen motiveren deze keuze:
Net zoals in de eerste fase zal deze opdracht gebeuren in regelmatige afstemming met een procesbegeleidingsgroep die bestaat uit een aantal kernleden uit volgende beleidskabinetten en stedelijke diensten:
Na goedkeuring van dit besluit door het college zal de administratie via de gangbare financiële procedures een opdracht in de markt zetten.
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt de stad Antwerpen/Vlaanderen aan zijn internationale reputatie als stad/regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen we voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen, en maken we van de stad Antwerpen weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, de haven, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten we samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
In het Bestuursakkoord 2019-2024 is volgende paragraaf opgenomen:
'De stad Antwerpen en BAM doen er alles aan om de grote nood aan arbeidskrachten voor 'de Grote Verbinding' in te vullen met talent uit Antwerpen en de Antwerpse regio.'
Op 17 september 2019 (jaarnummer 7459) gaf het college haar principieel akkoord aan de ambitie om 150 VTE per jaar vanaf 2022 te werk te stellen in de bouwsector, om 200 VTE per jaar vanaf 2021 af te leveren met VCA Basiscertificaat en om 30 VTE op de werven in te zetten vanaf 2022 in taken voorbehouden voor sociale tewerkstelling/sociale economie.
Op 6 december 2019 (jaarnummer 10092) keurde het college een bestelbon goed voor het plaatsen van een externe dienstverleningsopdracht door een procesregisseur om de kernvraag te onderzoeken: 'Wat is er nodig om NEET jongeren te bereiken en interesse te laten krijgen om te werken op de Oosterweelwerven?'.
Op 17 februari 2020 (jaarnummer 126) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en VDAB goed. Deze overeenkomst formuleert drie grote kernambities, zeven gemeenschappelijke doelstellingen en vier stadsprojecten. Eén van de drie kernambities is als volgt geformuleerd: 'De Grote Verbinding' en de grote industriële werven zijn een motor voor het dalen van de Antwerpse werkloosheid. Jaarlijks leiden we 180 Antwerpse werkzoekenden naar de Oosterweelwerf.
Op 17 april 2020 (jaarnummer 3530) gaf het college goedkeuring over de organisatie en deelname van de stad Antwerpen aan het pers- en partnerevenement 'Jobs in De Grote Verbinding'. De aanleiding daarvoor is het engagement dat de partners uit de projectgroep 'Werken en leren' (i.e. stad Antwerpen, VDAB, Constructiv en Talentenwerf) wensen te nemen om de ambitie van het bestuursakkoord en de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en VDAB te concretiseren en maximaal te ondersteunen.
Eén van de engagementen waartoe de partners van de projectgroep 'Werken en Leren' zich verbinden, heeft betrekking op het inspireren en oriënteren van (kwetsbare) jongeren naar een bouwberoep met aansluiting bij de werven van 'De Grote Verbinding'. De onderzoeksopdracht met betrekking tot NEET jongeren vormde een eerste voorbereidende stap in het concretiseren van dat engagement.
Het college neemt kennis van het onderzoeksrapport 'Vinden en activeren van NEET jongeren in het kader van De Grote Verbinding' en de inzichten en aanbevelingen die daarin vervat zijn.
Het college geeft goedkeuring om een opdracht in de markt te zetten voor het aanstellen van een externe procesregisseur voor de tweede fase van het project met als doel om, voortbouwend op de inzichten en aanbevelingen uit het onderzoeksrapport, interventies te ontwikkelen en te begeleiden in functie van: