Terug2020_CBS_05028 - Onderwijs. Corona-maatregelen - Zomerschoolaanbod. Een overzicht - Goedkeuring

Gepubliceerd op 16/06/2020
college van burgemeester en schepenen
vr 12/06/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05028 - Onderwijs. Corona-maatregelen - Zomerschoolaanbod. Een overzicht - Goedkeuring 2020_CBS_05028 - Onderwijs. Corona-maatregelen - Zomerschoolaanbod. Een overzicht - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Voor het bijkomend aanbod zal de stad met verschillende partners samenwerken:

  1. De stad blijft de reeds bestaande zomerscholen voor minderjarige anderstalige nieuwkomers ondersteunen en dient een aanvraag in om deze inhoudelijk te ondersteunen en te versterken.
  2. De stad werkt samen met de zomerscholen van AG SO voor logistieke ondersteuning.
  3. Teach for Belgium voorziet 12 groepen (max.14 leerlingen per groep) voor leerlingen uit het secundair onderwijs (ASO, TSO, KOS en BSO) gedurende 10 dagen. De stad zorgt voor logistieke organisatie, toeleiding van de leerlingen en coördineert het verrijkingsaanbod (sport, cultuur, ...).  De stad dient de aanvraag bij Vlaanderen hiervoor in.
  4. Youth Start voorziet 3 groepen (max.14 leerlingen per groep) voor + 16 jarigen uit het BSO (inclusief zevende jaar) en DBSO. De stad zorgt voor logistieke ondersteuning (ruimte, catering,...), toeleiding van de leerlingen. Youth Start dient de aanvraag in bij Vlaanderen.
  5. De stad inventariseert en ondersteunt waar nodig de partners die een toekenning zomerschool krijgen van het departement onderwijs.
  6. De stad werkt een innovatief traject uit met de werkingen met kansarme jongeren (WMKJ’s) die deze zomer actief zijn. Voor kinderen en jongeren die niet deelnemen aan het zomerschoolaanbod maar waarvan de WMKJ een 'onderwijsnood' detecteert of waarvan deze nood wordt gemeld, zal een traject op maat worden gemaakt. In overleg met de ouders zal getracht worden om de overgang naar het nieuwe schooljaar zo vlot mogelijk te laten verlopen.  Ook tijdens het nieuwe schooljaar zal met de school worden bekeken hoe door deze traject- en procesmatige aanpak het netwerk rond de leerling kan verstevigd worden, opdat de leemtes zoals die zich tijdens de coronaperiode hebben voorgedaan (cfr. de niet-bereikte leerlingen, digitale kloof, ...), effectief kunnen worden aangepakt.  TV/onderwijs organiseert vanuit haar netwerk een team van experten.  Dit zijn zowel stedelijke medewerkers als medewerkers van partnerorganisaties met expertise op het domein van leerloopbanen van kinderen en jongeren.  Het is de bedoeling om zowel vakspecifieke,vakoverschrijdende als psychosociale of logistieke aspecten bespreekbaar te maken en aan te pakken.  Dit betekent dat er op korte termijn trajecten op maat worden ontwikkeld en dat voor de middellange termijn ook aan de draagkracht van gezinnen en scholen word gewerkt. Deze aanpak is ook een traject in functie van een mogelijk meer duurzame aanpak ervan in het kader van het urgentieplan gekwalificeerde uitstroom.

Aanleiding en context

Door de COVID-19 maatregelen zijn de scholen langdurig gesloten geweest. Scholen voorzagen hun leerlingen van herhalingstaken, deden aan pre-teaching en geven sinds kort opnieuw contactonderwijs aan leerlingen van sommige leerjaren. Uiteenlopende actoren hebben de bezorgdheid geuit dat niet alle kinderen de verwachte schoolse en socio-emotionele vorderingen hebben kunnen maken.

Het ministerie van onderwijs en vorming heeft daarom een oproep gelanceerd om COVID-19-zomerscholen te organiseren.  Individuele scholen, schoolbesturen of lokale overheden kunnen op deze oproep intekenen. Meer informatie  via : https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/oproep-voor-de-organisatie-van-covid-19-zomerscholen

De stad Antwerpen financiert sinds vele jaren zomerscholen voor minderjarige anderstalige nieuwkomers en zal dit ook deze zomer doen.

De onderwijsraad Antwerpen heeft op  29 mei 2020 het advies gegeven om de scholen of schoolbesturen zelf 'COVID-19-zomerscholen'-aanvragen te laten doen.  De stad volgt dit advies, maar meent dat het aanbod mogelijk niet voldoende dekkend zal zijn.  

Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs zal voor 15 basisscholen en 2 secundaire scholen een aanvraag 'COVID-19-zomerscholen' indienen.  Voor de basisscholen is dit aanbod toegankelijk voor de kinderen van de eigen school. Het gemeenschapsonderwijs dient voor 3 secundaire scholen een aanvraag in, het provinciaal onderwijs één. Voor deze scholen is het nog onduidelijk of het aanbod ook voor leerlingen van andere scholen wordt opengesteld. Ook enkele scholen van het katholiek onderwijs zouden een aanvraag indienen.  Van de kleine onderwijsverstrekkers dient 1 school een aanvraag in en stelt het aanbod open voor kinderen van andere scholen.

Daarnaast zullen een aantal secundaire scholen van de verschillende netten de laatste week van augustus een opstapweek organiseren.

Pas na de goedkeuring van deze aanvragen door het ministerie voor onderwijs en vorming zal duidelijk zijn op welke plaatsen er zomerscholen zullen zijn en of die al dan niet toegankelijk zijn voor leerlingen van andere scholen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende aanbod is, neemt de stad vanuit haar regierol het engagement op om samen met partners dit aanbod te verrijken, verbinden en verbreden.

Aanvullend neemt de stad vanuit haar regierol het engagement op om bijkomend aanbod te voorzien.

Algemene financiële opmerkingen

Ieder van de betrokken partijen zal instaan voor de aanvraag van de nodige subsidies.

Vanuit budget TV/onderwijs worden indien nodig middelen voorzien.  De budgetten worden met Ika-light naar volgend adres geschoven

Budgettype

Exploitatie

SUB

SUB_NR

Budgetplaats

5117000000_CS_Algemeen onderwijsbeleid

Budgetpositie

6141_WERKINGSKOSTEN ALGEMEEN

Functiegebied

2LWS020203A00000

naam

welzijn op school

begrotingsprogramma 2SA060889

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0201 - Onderwijshoofdstad van Vlaanderen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van het overzicht met het zomerschoolaanbod voor kinderen en jongeren zoals dit nu bekend is.

Artikel 2

Het college keurt principieel goed dat er een bijkomend zomerschoolaanbod wordt voorzien.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.