Terug
Gepubliceerd op 15/06/2020

2020_CBS_05006 - Fondsen. Eurodesk. - Ondersteuning SESAR projectvoorstel SAFIR-Med - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/06/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05006 - Fondsen. Eurodesk. - Ondersteuning SESAR projectvoorstel SAFIR-Med - Goedkeuring 2020_CBS_05006 - Fondsen. Eurodesk. - Ondersteuning SESAR projectvoorstel SAFIR-Med - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het ondersteunen van dit project past binnen de ambitie van het bestuursakkoord om Antwerpen te ontwikkelen als de Capital of Things en als grootste Vlaamse proeftuin voor slimme technologie. Slimme logistiek en slimme mobiliteit maken deel uit van de speerpunten waarop de stad binnen het Antwerpse innovatie ecosysteem wil samenwerken met IoT bedrijven en startups en hun activiteiten wil faciliteren. De hoofdzetel en het commandocentrum van Helicus zijn gevestigd in The Beacon, de Antwerpse technologiehub voor het Internet of Things en artificiële intelligentie. Daarnaast past steun voor het project in het stedelijk beleid om slimme mobiliteitsoplossingen te promoten.

De stad treedt binnen het project niet op als partner en ontvangt zelf dus geen financiering. De ondersteuning die van de stad verwacht wordt tijdens het project bestaat voornamelijk uit het zetelen in de adviesraad van het project. Naast stad Antwerpen is ook Port of Antwerp hiervoor uitgenodigd. Door te zetelen in deze adviesraad krijgt de stad ook toegang tot de informatie en de resultaten die uit het SAFIR-Med project voortvloeien. 

Bij goedkeuring van het project zal de dienst Personeel & Organisatie/Fondsen, Innovatie en Technologie het project en de deelname aan de adviesraad vanuit de stad opvolgen in nauwe samenwerking met de dienst Stadsontwikkeling/Mobiliteit.

Om de steun voor het projectvoorstel te bevestigen aan de Europese subsidiegever, wordt gevraagd om een steunbrief te ondertekenen. Hierin geeft stad Antwerpen aan bereid te zijn om te zetelen in de adviesraad van het project en demonstratievluchten in Antwerpen te ondersteunen.

Aanleiding en context

Tot en met 25 juni 2020 staat binnen het Europese SESAR programma de subsidieoproep 'SESAR-VLD2-03-2020: U-Space capabilities and services to enable urban air mobility' open (vrij vertaald: capaciteit en diensten om stedelijke luchtmobiliteit mogelijk te maken). U-Space is de benaming van de strategie van de Europese Commissie om in de nabije toekomst drones op een veilige manier te laten integreren met de bemande luchtvaart. SESAR is een publiek-privaat partnerschap verantwoordelijk voor het concentreren en coördineren van Europees onderzoek rond luchtverkeersleiding. 

Bnnen het SESAR programma wil men via het opzetten van zogenaamde 'Very Large Demonstrator' projecten de kloof overbruggen tussen onderzoek en implementatie. In de huidige oproep wordt verwezen naar het potentieel van drones om op termijn binnen het Mobility-as-a-Service aanbod één van de multimodale schakels voor goederen- en personenvervoer te vormen in een dense stedelijke context. Projecten kunnen een budget ontvangen tussen 1,5 en 4 Mio euro en hebben een looptijd van twee jaar, startend eind 2020. Stad Antwerpen is gevraagd om het projectvoorstel SAFIR-Med te ondersteunen.

Bij een vorige 'VLD' oproep binnen dit programma steunde de stad reeds het SAFIR (acroniem voor 'Safe and flexible integration of initial U-Space services in a real airspace environment') project, zoals goedgekeurd door het college op 4 mei 2018 (jaarnummer 4039). Het projectvoorstel SAFIR-Med volgt de aanpak van SAFIR. Overeenkomstig de Europese oproep wordt de privésector gevraagd om op basis van een reeks gevarieerde demonstratievluchten aan te tonen welke combinatie van regels en technologieën vereist zijn om een veilige stedelijke situatie te bekomen. Ten opzichte van de vorige projectoproep, worden de 'U-Space' vereisten verder opgetrokken aan welke voorwaarden deze vluchten dienen te voldoen.

De Antwerpse startup Helicus, die zich specialiseert in medisch dronetransport, leidt het SAFIR-Med consortium. Stad Antwerpen sloot reeds een Memorandum of Understanding af met Helicus in het kader van het European Innovation Partnership on Smart Cities - Urban Air Mobility (EIP-SCC-UAM), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 oktober 2019 (jaarnummer 587). Binnen het EIP-SCC-UAM nam de stad het engagement op om lokale demonstratieprojecten in stedelijke context op te zetten en te faciliteren. Samen met o.a. de ZNA en GZA ziekenhuizen ontwikkelt Helicus drone-gebaseerd medisch transport, een logistieke oplossing op maat van de transportbehoeften van de gezondheidszorg. Het doel van Helicus is om deze medische transportdienst op te schalen van Vlaanderen naar het internationaal toneel.

De demonstraties binnen SAFIR-Med zullen initieel getest worden in droneport Sint-Truiden om vervolgens in een stedelijke omgeving te worden herhaald in Aken en Antwerpen. Concreet zal het demonstratieproject opgezet in Antwerpen focussen op het uitvoeren van medisch gerelateerde vluchten op basis van verschillende drone platformen met telkens een eigen route tussen verschillende ziekenhuizen. Toepassingen zijn onder meer het vervoer van medische stalen en van een AED reanimatiemodule. De demonstratievluchten zullen gespreid zijn over twee weken. Hierbij zal worden aangetoond dat drone vluchten veilig kunnen plaatsvinden in samenwerking met de luchtvaartautoriteiten. 

Net als in het oorspronkelijke project is ook het Antwerpse bedrijf Unifly, gespecialiseerd in software voor verkeersleiding van drones, opnieuw partner in SAFIR-Med. Andere projectpartners zijn Skeyes (Belgische luchtcontroleleiding), Sabca, AgentFly, SkyeDrone, Involi, Ehang, FutureNeeds, HyFly, TUDelft, FlyXDrive, RWTH Aachen University, Stad Aken en NSX.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS06 - Innovatie/digitalisering
2LWS0603 - Digitale innovatie
2LWS060302 - Smart city
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0102 - Flankerende maatregelen, modal shift en Slim naar Antwerpen
2LMS010204 - Slim naar Antwerpen/innovatie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de ondersteuning van het SESAR projectvoorstel SAFIR-Med goed en ondertekent hiertoe de steunbrief.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.