Art. 2.2.18. §1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening zegt dat het college gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaakt en hiervoor de nodige maatregelen neemt.
Het plangebied (ca. 30 ha) ligt momenteel volgens het gewestplan binnen industriegebied, gebied voor ambachtelijke bedrijven en KMO alsook in woongebied. Het plangebied wordt omsloten door de spoorlijn Antwerpen-Puurs en het Jef Van Linden fietspad, door de Emiel Vloorstraat, de Hendriklei, de Weerstandslaan, de Krugerstraat en de Zuidweg. Het plangebied wordt in het noorden doorkruist door de Lageweg.
Het RUP wordt opgemaakt naar aanleiding van het herontwikkelen van leegstaande bedrijven en terreinen. De ambitie is om het gebied te vernieuwen en te verdichten. Hierbij wordt er vertrokken vanuit de bestaande omgeving en de bestaande kwaliteiten. Het gebied dient opnieuw een gemengd gebied te worden met ruimte voor KMO, (maak)bedrijven en wonen, voor een grootstedelijk park en voor stedelijke voorzieningen voor de buurt. Het masterplan vormt de basis voor de ruimtelijke principes van het RUP. Het RUP de Lageweg omvat verschillende eigendommen. De verschillende eigenaars zijn betrokken in de visievorming via een stakeholdersoverleg dat gebaseerd is op een samenwerkingsovereenkomst.
Gezien de strategische ligging van het plangebied tussen het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp, Groothandelsmarkt, woonweefsels Kiel en Portugezenhoek en de Hobokense Polder vormt dit gebied een opportuniteit om verbindingen te creëren tussen deze ruimtelijke structuren. Daarnaast wordt de locatie optimaal bediend met openbaar vervoer via de lokalisatie van de tramstelplaats, hetgeen een nieuwe stedelijke ontwikkeling op deze plek bijkomend verantwoordt.
Het RUP de Lageweg vervangt de bestemmingszones van het gewestplan (gebied voor ambachtelijke bedrijven en KMO, industriegebied en woongebied). De bestemmingswijziging moet het mogelijk maken om een grootstedelijk park met verschillende bouwblokken te realiseren. De bouwblokken omvatten zowel bedrijvigheid, tramstelplaats, voorzieningen als woningen. Op deze wijze kan het RUP bijdragen tot een nieuwe duurzame stadsontwikkeling in een gebied dat veel potentie heeft en daarbij ook de buurten eromheen verbetert.
Procedure
RUP de Lageweg volgt de nieuwe procedure zoals bekrachtigd in het decreet door de Vlaamse regering op 1 juli 2016 waardoor de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces van een ruimtelijk uitvoeringsplan geïntegreerd worden. Op 17 februari 2017 keurde de Vlaamse regering het uitvoeringsbesluit bij dit decreet goed.
Het geïntegreerde planningsproces voorziet in de opmaak van een procesnota en een startnota als de eerste stappen.
De procesnota is een aparte, op zichzelf staande nota die het volledige planningsproces en de doorlopen participatie omschrijft, zowel hoe het proces wordt gepland als hoe het effectief werd uitgevoerd. Het is een evolutief document. Het heeft louter toelichtende waarde ('leeswijzer').
De startnota beschrijft de doelstellingen van het RUP voor een bepaald gebied, de relatie met de planningscontext, de reikwijdte en detailleringsgraad van het RUP en van de te onderzoeken effecten met inbegrip van de methodieken.
Het college vraagt advies over de startnota en raadpleegt de bevolking hierover. Adviezen en reacties moeten binnen de zestig dagen na ontvangst van de adviesvraag of start van de raadpleging toekomen.
De reacties worden uiterlijk de laatste dag van de termijn van de inspraak aan het college bezorgd. De wijze waarop reacties bezorgd kunnen worden, alsook de uiterste datum worden uitdrukkelijk vermeld in de informatie over de startnota. Het college bezorgt de startnota, de adviezen, de reacties en het verslag van het participatiemoment aan de bevoegde dienst voor milieueffectrapportage en veiligheidsrapportage binnen een termijn van drie dagen na het afsluiten van de termijn.
Art. 2.2.18 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).
Op 12 september 2014 (jaarnummer 9058) keurde het college het proefproject Lageweg goed. Het projectgebied Lageweg kadert in Labo XX en de actualisatie van het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA). Het proefproject laat toe om in te zetten op een alternatief proces, waarbij de verschillende actoren en de daaruit voortkomende coalities een mogelijk intelligente aanpak bieden om vernieuwing te brengen in de site en een instrumentarium aan te bieden voor de verdichtingsaanpak van de 20ste-eeuwse gordel.
In de zitting van 28 augustus 2015 (jaarnummer 7210) bepaalt het college de fasering van het project de Lageweg. In de eerste fase staat coalitievorming voorop, vervolgens de visievormingsfase en wordt gevolgd door de fase planvorming en uitvoering. Twee instrumenten in de coalitievorming zijn: de engagementsverklaring en een financieel model waardoor de ambities voor het gebied en de creatie van meerwaarde gemeenschappelijk worden.
In de zitting van 22 januari 2016 (jaarnummer 541) keurt het college de kandidatuurstelling van de Lageweg als ‘Pilootprojecten Terug in Omloop’ (TIO) goed. Dit is in overleg met de eigenaars ingediend. De kandidatuurstelling dient als voorbereiding van de ‘visievormingsfase’. De opmaak van een masterplan en aanstelling van een gebiedsregisseur kan hierdoor worden gesubsidieerd. TIO staat voor: het realiseren van een evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling, met a. grote aandacht voor productie in de stad, b. het dynamiseren van onderbenutte en verontreinigde terreinen en c. het centraal stellen van een duurzaam materialenbeheer en een circulaire economie. Op 23 december 2016 (jaarnummer 11051) keurt het college de samenwerkingsovereenkomst goed als resultaat van de coalitievorming. Tevens wordt er beslist de middelen die zijn toegekend door 'Pilootprojecten terug in omloop' te benutten voor de visievormingsfase.
Op 24 november 2017 (jaarnummer 9978) keurde het college de projectdefinitie van het masterplan voor de Lageweg goed. De projectdefinitie is de opgave voor het ontwerpbureau dat het masterplan de Lageweg zal opmaken.
Op 29 januari 2018 (jaarnummer 69) keurde de gemeenteraad de intentie tot opmaak van het RUP 'Gebied de Lageweg' en de begrenzing van het RUP goed. De fase planvorming is gestart. De uitgangspunten zijn om de bestaande bedrijven te behouden en de leegstaande bedrijfsgebouwen in te zetten om de dynamiek in het gebied te houden en te verbeteren.
Op 8 februari 2019 (jaarnummer 969) keurde het college de principebeslissing goed om op de site de Lageweg tot een gemengde ontwikkeling te komen, waarbij in de noordelijke zone het behoud en versterken van KMO en het faciliteren van de tramstelplaats, een tramhalte en keerlus met inbegrip van de wateropgave wordt gesteld.
Op 10 juli 2019 (jaarnummer 5552) is de omgevingsvergunning voor de Krugerstraat 232 goedgekeurd. Hiermee is de fase planvorming en uitvoering gestart. Het tijdelijk gebruik in een voormalig verlaten fabriek met lokale buurtgebonden activiteit is hierdoor opgestart. Het gebruik is het resultaat van een samenwerking met de eigenaar en verschillende lokale buurtpartners.
Het college keurt de proces- en startnota voor het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'de Lageweg', met Algplan_ID RUP_11002_214_60008_00001, district Hoboken, goed.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst |
Taak |
SW/OMG |
|