Terug
Gepubliceerd op 15/06/2020

2020_CBS_04808 - Arenawijk Deurne - Projectdefinitie inrichtingsplan - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/06/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04808 - Arenawijk Deurne - Projectdefinitie inrichtingsplan - Goedkeuring 2020_CBS_04808 - Arenawijk Deurne - Projectdefinitie inrichtingsplan - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

De kosten voor opmaak van het inrichtingsplan worden 50/50 verdeeld tussen AG VESPA en Woonhaven Antwerpen.

Dit kosten worden geboekt op MJP 2020-2025  | Arena | 2000 | 5291620000 | 214 | 2WNS020101 | PA3717 | 2SA050610 waarop 36.300,00 EUR inclusief btw werd voorzien.

De kosten worden doorgefactureerd aan de stad Antwerpen.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Artikel 6, 4.4. bepaalt dat AG VESPA publiek domein kan (laten) realiseren. De opdracht van AG VESPA ter zake omvat de beslissingsbevoegdheid inzake het plaatsen en uitvoeren van de overheidsopdrachten in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen. De beleidsbeslissing omtrent het realiseren van het publiek domein ligt bij de stad Antwerpen. De stad Antwerpen legt hierbij tevens het projectbudget vast. Dit projectbudget omvat de geraamde projectkosten inclusief werkingsmarge van 10% voor de uitvoering van het goedgekeurde project. Wezenlijke wijzigingen aan het project vereisen tevens het akkoord van de stad:

  • elke wijziging aan het projectbudget;
  • elke wijziging aan het ontwerp die een wijziging noodzaakt van de omgevingsvergunning.

Aanleiding en context

Situering

Met de Arenawijk wordt gerefereerd naar het gebied gelegen op het voormalige Fortje van Deurne, begrensd door de Dokter Romain de Velstraat, Gabriël Vervoortstraat, Pastoor Holthofplein, August Petenlei, Dordrechtlaan, Muggenberglei en Arenaplein. Dit bijzonder stuk stad in Deurne Zuid wordt vooral gekenmerkt door de Arenahal, een centrale groene ruimte en het uitzonderlijk patrimonium van de Antwerpse modernistisch architect Renaat Braem.

De bestaande stedenbouwkundige inbedding is het resultaat van de combinatie van min of meer spontaan gegroeid randstedelijke bebouwing, een historisch fort waarvan de onderbouw van de Arenahal een concreet restant is, en daarrond een nieuw architecturaal schema van randbebouwing (Braem) en vrijstaande ‘torentjes’ (architecten Wouters/Mostien). Het werk van Renaat Braem op de Arenawijk is opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed.

Het omliggende stedelijke weefsel, in het bijzonder de bebouwing aan de noordelijke rand, wordt gekenmerkt door de combinatie van handelspanden met woningen op de Herentalsebaan met achterliggend grote bedrijfshallen, die momenteel een relatief lage gebruiksintensiteit kennen.

Aanleiding

Eind 2016 werd overleg opgestart tussen Woonhaven Antwerpen en de dienst Stadsontwikkeling/Ruimte. Aanleiding is de precaire bouwkundige toestand van het modernistisch patrimonium op de Arenawijk: 287 sociale woningen (Braem). Er was dringend nood aan een integrale ontwikkelingsvisie voor deze bebouwing.

Uit behoefteanalyse voor de omgeving komen ook de nood aan andere openbare voorzieningen (onder andere onderwijs en sportinfrastructuur) naar boven.

In onderling overleg en met betrokkenheid van andere stedelijke diensten zoals Onroerend Erfgoed, Stadsbeheer, Cultuur en Sport, Ontwerp & Uitvoering wordt gezocht naar een projectdefinitie voor een inrichtingsplan. Onder leiding van de Stadsbouwmeester werd hiervoor ontwerpend onderzoek ingezet.

Op 6 juli 2018 (jaarnummer 6378) keurde het college een plan van aanpak goed voor herontwikkeling van de Arenawijk dat volgende onderdelen omvat:

  • het uitwerken van een Masterplan openbare ruimte voor de Arenawijk en omgeving;
  • het opmaken van een technische en financiële haalbaarheidsstudie voor de Zuidrand Arenawijk;
  • het uitwerken van een projectdefinitie van de Noordrand Arenawijk;
  • het opstarten van een onderhandelingsproces met de betrokken eigenaars en stakeholders voor de gemengde ontwikkeling van het Noordelijk Binnengebied
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3084) gaf het college opdracht aan AG VESPA om stadsprojecten, waaronder Arenawijk, te begeleiden.

In gedeeld opdrachthouderschap tussen AG VESPA en Woonhaven Antwerpen en in samenwerking met de stedelijke diensten en het district Deurne werd de projectdefinitie voor herontwikkeling van de Arenawijk opgemaakt.

Argumentatie

Plan van aanpak

Via een procedure in twee fasen wordt gezocht naar een multidisciplinair ontwerpteam voor volgende opdracht:

  • het opmaken van een inrichtingsplan, inclusief een verkavelingsplan;
  • het opmaken van een faseringsplan;
  • de opmaak van een richtlijnennota beeldkwaliteit en architectuur als bindend kader voor de verdere gefaseerde ontwikkeling en architecturale uitwerking door andere ontwerpbureaus van latere architectuurprojecten.

Uitgangspunten van het inrichtingsplan

Het inrichtingsplan ambieert een groene, autoluwe inrichting met een vlotte en comfortabele doorwaadbaarheid voor fietsers en voetgangers en een leesbare aansluiting op de omliggende publieke ruimte. De Arenawijk moet een aantrekkelijke en levendige leefomgeving worden voor buurt en wijk en vormt een groene link tussen de omliggende parken en vesten. Er wordt gestreefd naar een gezond evenwicht tussen de nieuwe stedelijke functies die binnen het inrichtingsplan een nieuwe plaats moeten krijgen en het gedachtengoed van de historische context.

Zuidrand Arenawijk
De zuidelijke bouwstroken (Braem) blijven behouden. Er wordt in opdracht van AG VESPA een bouwtechnische haalbaarheidsstudie gevoerd voor de herontwikkeling tot private woningen. Hierbij moet een balans gezocht worden tussen collectieve grondige renovatie en individuele inrichtingswerken. De herontwikkeling van de bouwblokken zelf valt buiten de scope van het inrichtingsplan. De buitenruimte rond de bouwblokken maakt wel deel uit van het inrichtingsplan.

Noordrand Arenawijk
Deze zone wordt volledig herontwikkeld en geherwaardeerd: de noordelijke bouwstroken (Braem), inclusief de garageboxen, het zwembad en de noodinrichting voor de school aan de zijde van de Herentalsebaan worden afgebroken.

Er wordt gestreefd naar een geïntegreerde ontwikkeling waarbij publiek programma wordt gecombineerd met gemengde woningbouw (sociale huisvesting en betaalbaar wonen). Het vooropgestelde programma voor de Noordrand ziet er minstens als volgt uit:

  • sporthal (3.000 m²);
  • sociale woningbouw waarbij er minstens 289 sociale woningen worden gerealiseerd: dit is de som van het aantal sociale woningen op deel Noord en Zuid samen. Aangezien de zuidrand wordt herbestemd naar private woningen, wordt het aantal sociale woningen van de zuidrand bijkomend voorzien in de noordrand.
  • basisschool (2.650 m²);
  • Huis van het Kind (300-400 m²).

De Arena sporthal
De Arena sporthal blijft behouden.

Herinrichting infrastructuur
De volledige infrastructuur op de site wordt grondig herbekeken. Parkeren en mobiliteit worden volledig herdacht. Over de sport- en speelaanleidingen rondom de Arenahal wordt gevraagd een visie te vormen. Er wordt gestreefd naar het creëren van een maximale synergie tussen de (binnen- en) buitenruimtes van het Huis van het Kind, de sporthal en de basisschool zodat ze een hotspot vormen van activiteit (koppelen van formeel en informeel sport/spel). De omgeving nodigt uit tot bewegen, sporten en ontmoeten.

De bestaande open groene ruimte is een belangrijke troef voor de wijk. Het bestaande groen is van wisselende kwaliteit: er staan een aantal zeer waardevolle bomen op de site, welke behouden moeten blijven, maar er is ook veel ruimte tot verbetering van de open groenzone.

Processtructuur

Voor een goed verloop van het planproces wordt volgende overlegstructuur opgezet:

Kerngroep
Deze overlegstructuur bestaat uit enerzijds overleg met de projectleiding en anderzijds met diverse stedelijke adviesgroepen die op gezette tijden over specifieke (tussentijdse) producten zullen adviseren en evalueren.

Stuurgroep
De stuurgroep staat onder leiding van de schepen voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening en omvat de schepen voor wonen, patrimonium, groen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, gezondheids- en seniorenzorg en tevens voorzitter van AG VESPA, de stadsbouwmeester, de directeur afdeling Ruimte, de algemeen directeur en directeur patrimonium van Woonhaven Antwerpen, de directeur AG VESPA Stadsprojecten, de districtsburgemeester Deurne, de directeur regio Noord VMSW en een vertegenwoordiging van de betrokken schepenen (kabinet schepen sociale zaken, armoedebestrijding, samenlevingsopbouw,  sociale economie, leefmilieu en erediensten, voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst en kabinet schepen voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken).

Timing

Verloop fase 1 - selectie 3 ontwerpteams:

  • goedkeuring selectieleidraad: raad van bestuur AG VESPA april 2020;
  • bekendmaking selectieleidraad: maandag 27 april 2020;
  • indienen aanvraag tot deelneming door kandidaten: dinsdag 16 juni 2020 om 12.00 uur;
  • goedkeuring projectdefinitie: college 12 juni 2020;
  • goedkeuring gunningsleidraad: raad van bestuur AG VESPA juni 2020;
  • selectiejury: dinsdag 23 juni 2020 om 9.00 uur;
  • selectiebeslissing: directiecomité AG VESPA eerste helft juli 2020.

Verloop fase 2 - gunning ontwerpteam:

  • uitnodigen van de geselecteerden tot indienen van een offerte: tweede helft juli 2020;
  • plaatsbezoek: dinsdag 4 augustus 2020;
  • indienen offertes: vrijdag 6 november 2020 - 16.00 uur;
  • jury: vrijdag 13 november 2020 - 9.00 uur;
  • gunningsbeslissing: raad van bestuur AG VESPA december 2020.

Verloop fase 3 - opmaak inrichtingsplan:

  • januari 2021 - juni 2021
Verloop na fase 3:
  • nadien volgen concrete deelopdrachten (architectuuropdracht voor de Noordrand, concreet ontwerp publieke ruimte, architectuuropdracht Zuidblokken) met hun eigen timing.

Juridische grond

Artikel 30 §1 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt volgende voorwaarden met betrekking tot in-house-toezicht:

1° de aanbestedende overheid oefent op die rechtspersoon toezicht uit zoals op haar eigen diensten;

2° meer dan 80% van de activiteiten van de gecontroleerde rechtspersoon behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende overheid of door andere, door diezelfde aanbestedende overheid gecontroleerde rechtspersonen;
en

3° er is geen directe participatie van privékapitaal in de gecontroleerde rechtspersoon, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon.

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS02 - Stadsontwikkeling
2WNS0202 - Projectwerking
2WNS020202 - Stadskankers aanpakken, herbestemming, gebiedsontwikkeling,…
2WNS020202PA3717 - Arena

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de projectdefinitie voor opmaak van een inrichtingsplan voor de Arenawijk goed.

Artikel 2

Het college keurt de bestelbon 4005403348 voor een bedrag van 36.300,00 euro, inclusief btw aan AG VESPA goed voor de kosten voor de opmaak van het inrichtingsplan (50%).

Artikel 3

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

Masterplan Arena

AG VESPA
Paradeplein 25
2018 Antwerpen

Ondernemingsnummer: BE 0267 402 076
Rekeningnummer: BE 37 0910 1270 6928

 36.300,00 euro inclusief btw budgetplaats: 5291620000
budgetpositie: 214
functiegebied: 2WNS020101PA3717
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA050610
budgetperiode: 2000
4005403348

Bijlagen

  • projectdefinitie Arenawijk
  • bijlagen