Terug
Gepubliceerd op 15/06/2020

2020_CBS_05224 - Compensatiefonds coronavirus - Kosten gemaakt door AG Stedelijk Onderwijs - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/06/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05224 - Compensatiefonds coronavirus - Kosten gemaakt door AG Stedelijk Onderwijs - Goedkeuring 2020_CBS_05224 - Compensatiefonds coronavirus - Kosten gemaakt door AG Stedelijk Onderwijs - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 12 en 17 maart 2020 strikte maatregelen aan om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. De maatregelen die genomen moeten worden om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, dwingen de stad tot enkele ingrepen die voor bijkomende uitgaven zorgen voor zowel stad Antwerpen als enkele verzelfstandigde entiteiten. 

AG Stedelijk onderwijs vraagt een tussenkomst in de kosten die gemaakt werden vanuit het compensatiefonds coronavirus. Het gaat om volgende kosten:

Doel Bedrag gerealiseerd
Mondmaskers voor medewerkers en leerlingen - via stad   pro memorie
Mondmaskers voor medewerkers en leerlingen - via AG SO 40.531,50 euro gerealiseerd
Mobiele wasunits 972.286,05 euro gerealiseerd
Laptops voor leerlingen 84.651,60 euro gerealiseerd
Laptops voor leerkrachten - aankoop 2.485.000,00 euro nog te realiseren
Bijkomende laptops/tablets voor leerlingen - aankoop 360.000,00 euro nog te realiseren
Heropstart scholen - 10% extra schoonmaak 750.000,00 euro  
Totaal 4.692.469,15 euro  

Mobiele wasunits

Om met de nodige afstand en op de juiste plaatsen (in- en uitgang, speelplaats, klaslokaal) voldoende capaciteit te hebben voor leerlingen en medewerkers om handen te wassen, moeten mobiele wasunits geplaatst worden. Uit contacten binnen de evenementensector en met de betrokken stadsdiensten is gebleken dat er onvoldoende bestaande mobiele wasunits beschikbaar zijn. Er is wel samengewerkt om twee prototypes uit te werken die ook zijn getest. Beide types worden effectief gerealiseerd, zowel door zelf mobiele wasunits te maken in de eigen ateliers, als door er te laten maken door externe leveranciers. Ongeveer 1.100 units werden voorzien voor de heropstart van de gewone en buitengewone basis- en secundaire scholen. Wanneer de lessen in de autonome kleuterscholen, de academies voor deeltijds kunstonderwijs en de centra voor volwassenonderwijs ook heropstarten, zullen deze locaties ook nog uitgerust moeten worden met extra wasunits.

Laptops voor leerlingen

Bij de start van de corona-crisis werden 265 chromebooks besteld om uit te lenen aan kwetsbare leerlingen die thuis geen computer ter beschikking hadden om online lessen te volgen. Op dit moment heeft nog steeds een groep leerlingen geen of onvoldoende toegang tot digitale tools om afstandsonderwijs te kunnen volgen. Tegen de start van het nieuwe schooljaar en afhankelijk van de dan geldende veiligheidsmaatregelen (blijft afstandsonderwijs deel uitmaken van de schoolwerking), moeten mogelijks nog bijkomende laptops voor leerlingen aangekocht worden.

Laptops voor leerkrachten

In het meerjarenplan van AG Stedelijk Onderwijs is een gespreide uitrol van laptops voor leerkrachten voorzien. Naar aanleiding van de corona-crisis is het wenselijk dat er een versnelde uitrol (volledig in 2020) wordt gerealiseerd, zodat leerkrachten een laptop ter beschikking hebben voor afstandsonderwijs. De kostprijs van deze uitrol wordt geschat op 2.485.000 euro, hetgeen een budgettaire impact van 2.250.000,00 euro is voor het jaar 2020. 

Financiële maatregelen binnen AG Stedelijk Onderwijs

Ter voorbereiding van de heropening van de scholen naar aanleiding van de corona crisis is de veiligheid van leerlingen en medewerkers prioritair. Het AG Stedelijk Onderwijs heeft voor de aanpak rond schoolorganisatie en veiligheid een draaiboek opgemaakt dat als kader dient. Het is gebaseerd op de draaiboeken van de Vlaamse overheid en aangevuld met de input van zes pilootscholen die zijn bevraagd. In eerste instantie moeten de regels rond social distancing (1,5 meter afstand houden) en rond handhygiëne gegarandeerd kunnen worden. Aangezien elk schoolgebouw erg verschillend is, zal maatwerk nodig zijn.

Op dit moment is nog niet duidelijk wat de kostprijs van de verbruiksgoederen voor de rest van het boekjaar zal zijn. Wanneer de lessen in de autonome kleuterscholen, de academies voor deeltijds kunstonderwijs en de centra voor volwassenonderwijs ook heropstarten, zal de recurrente kost ook verder toenemen. Het AG SO maakt op basis van de halfjaarlijkse BBC rapportering een financiële analyse op van de realisatie (ontvangsten en uitgaven) van de eerste zes maanden van 2020. Om de impact van de corona crisis te kunnen inschatten zullen de exploitatie uitgaven vergeleken worden met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast zal er een inhoudelijke analyse gedaan worden over de reeds gemaakte corona uitgaven. Bij de budgetgesprekken (periode september-november) wordt vooruitgeblikt naar de impact van corona in het schooljaar 2020-2021. Dit alles wordt dan verwerkt via interne kredietaanpassingen en/of in de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 die gepland staat in het najaar.

Aanleiding en context

Het college keurde op 20 maart 2020 de oprichting van een compensatiefonds voor maatregelen tegen verspreiding Coronavirus (jaarnummer 2774). Dit compensatiefonds zal aangewend kunnen worden voor volgende doeleinden:

  1. steunmaatregelen voor de economische impact op getroffen sectoren en ter sociale bescherming van getroffen groepen.
  2. het opvangen van gederfde inkomsten voor de stad Antwerpen.
  3. het opvangen van meerkosten voor de stad Antwerpen.

Onderliggende vraag kadert in punt 3.

Algemene financiƫle opmerkingen

AG Stedelijk Onderwijs vraagt een tussenkomst in de kosten die ten gevolge van de corona-crisis gemaakt werden, vanuit het compensatiefonds coronavirus.

De financiële gevolgen zullen verwerkt worden in de tweede aanpassing van het maarjarenplan 2020-2025. De uitbetaling van de toelage zal na de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 in een afzonderlijk besluit voorgelegd worden. Middelen die niet worden aangewend voor het vooropgestelde doel, vloeien nadien terug naar het compensatiefonds

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om kosten gemaakt door AG Stedelijk Onderwijs ten gevolge van het coronavirus voor een bedrag van 4.692.469,15 euro, te compenseren binnen het compensatiefonds voor maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.