Terug
Gepubliceerd op 15/06/2020

2020_CBS_05223 - Compensatiefonds coronavirus - Principebeslissing maatregelen sociaal relanceplan - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/06/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05223 - Compensatiefonds coronavirus - Principebeslissing maatregelen sociaal relanceplan - Goedkeuring 2020_CBS_05223 - Compensatiefonds coronavirus - Principebeslissing maatregelen sociaal relanceplan - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op verschillende aspecten van het sociaal beleid. Daarom wordt er aan het college gevraagd om onderstaande maatregelen van het sociaal relanceplan goed te keuren:

  • Inkomens versterken: stijgend aantal leefloners financieren

Bij de start van de Coronacrisis werd de stad Antwerpen geconfronteerd met een duidelijke stijging van het aantal aanvragen voor financiële ondersteuning. Deze aanvragen waren vaak afkomstig van nieuwe doelgroepen:

      • vragen naar voorschotten op tijdelijke werkloosheidsvergoeding;
      • studenten die studentenjob (tijdelijk) verliezen (bv job in horeca);
      • burgers die via interim werken en geen contracten meer aangeboden krijgen (en geen recht op een werkloosheidsvergoeding);
      • sekswerkers;
      • freelancers;
      • mensen uit de culturele sector.

Er wordt daarenboven ook rekening gehouden met de langere termijn-effecten van de Corona-crisis, zoals de verdere economische impact en daaruit voortvloeiende werkloosheid.

  • Kwetsbare mensen materieel steunen: aankoop voedselbons  

In mei zijn er 7.500 voedselbonnen van 20,00 euro aangekocht met middelen van POD MI voor de meest kwetsbare burgers ter ondersteuning van de voedselverdeelpunten. In juni wil de stad Antwerpen deze maatregel verderzetten en opnieuw 7.500 voedstelbonnen van 20,00 euro aankopen.  De voedselbonnen worden ingezet voor doelgroepen die momenteel extra te lijden hebben onder de genomen maatregelen in het kader van Covid-19 crisis en die mogelijke drempels ervaren om naar een voedselverdeelpunt te gaan. Om deze kwetsbare doelgroepen zo goed mogelijk te bereiken en de bonnen te verstrekken, werkt de stad Antwerpen samen met verschillende sociale middenveldpartners, stedelijke diensten en jeugdwerkpartners als intermediairs.  
  • Mensen sterker maken: koffie & formulieren tijdelijk uitbreiden:

Heel veel mensen worstelen met hun administratie. Voor veel mensen die in armoede leven, laag opgeleid zijn of de Nederlandse taal nog onvoldoende machtig zijn vormt de administratie die ze moeten in orde brengen een enorm en ingewikkeld obstakel. Door de COVID19-crisis moeten veel burgers nog meer administratie in orde brengen om bepaalde inschrijvingen, premies of uitkeringen te regelen. Via het aanbod van Koffie & Formulieren worden onder  andere nieuwkomers geholpen bij het in orde brengen van hun eerste administratie en worden de klanten naar de juiste diensten (bank, mutualiteit, nutsvoorzieningen, huursubsidie…) begeleid. Koffie & Formulieren is een samenwerking tussen CAW Antwerpen en Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad. Met deze middelen wordt het aanbod van Koffie & Formulieren uitgebreid naar verschillende aandachtswijken zoals Kiel en Merksem gedurende zes maanden. 
  • Mensen sterker maken: studie- en loopbaanoriëntatie jonge leefloners

Ook voor leefloonstudenten betekenden de Corona-maateregelen een hele aanpassing. Voor zij die hierdoor (om wille van bijvoorbeeld minder rechtstreeks contact met leerkrachten, minder/andere evaluatievormen op het einde van het schooljaar, minder/anders georganiseerde infodagen hoger onderwijs, …) minder gefundeerd een studiekeuze konden maken, wil de stad Antwerpen in nauwe samenwerking tussen de bedrijven sociale dienstverlening en onderwijs een concept uitwerken waar de student op korte termijn een inschatting kan krijgen van de haalbaarheid van zijn studiekeuze en/of advies in verband met alternatieven. 
  • Dak- en thuislozen opvangen: opvang zieke daklozen, quarantaine-kamers en perspectiefbegeleiding tot eind 2020 

Om verspreiding van COVID-19 binnen de meest kwetsbare doelgroep te vermijden dienen er preventieve maatregelen te worden getroffen. Het betreft maatregelen om zieke en (potentieel) met COVID-19 besmette daklozen af te zonderen. Naast een preventieve opvang voor de meest kwetsbare en zieke daklozen worden ook (quarantaine)kamers georganiseerd voor daklozen met een (vermoedelijke) COVID-19-besmetting.

  • Dak- en thuislozen opvangen: aanhouden dag en nachtopvang tot eind 2020

Om de dienstverlening voor de meest kwetsbare doelgroep van dak- en thuislozen te garanderen, én de gezondheid van alle burgers in België te beschermen en de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn er extra middelen nodig om de continuering en uitbreiding/verlenging van de werkingen mogelijk te maken. De nachtopvang wordt niet afgebouwd tot de zomercapaciteit van 105 bedden, maar wordt tot eind 2020 een capaciteit aangehouden van 160 bedden. Dit is de maximale capaciteit binnen de verschillende nachtopvanginitiatieven, rekening houdend met de nodige afstandsmaatregelen. Ook wordt het bijkomende aanbod in de dagopvang voor daklozen gecontinueerd tot eind 2020. Op die manier wordt de daklozen alternatieven geboden voor pleinen en het openbaar domein, in opvang conform de Coronamaatregelen, én kan de aanwezigheid van de daklozen in de publieke ruimte goed opgevolgd worden.   

Aanleiding en context

Het college keurde op 20 maart 2020 de oprichting van een compensatiefonds voor maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus goed (jaarnummer 2774). Dat compensatiefonds zal aangewend kunnen worden voor volgende doeleinden:

  • steunmaatregelen voor de economische impact op getroffen sectoren en ter sociale bescherming van getroffen groepen;
  • het opvangen van gederfde inkomsten voor de stad Antwerpen;
  • het opvangen van meerkosten voor de stad Antwerpen.

Onderliggende vraag kadert in punt 1.

Algemene financiƫle opmerkingen

Maatregel Type uitgave Bedrag
Stijgend aantal leefloners financieren Leefloon 1.500.000,00
Aankoop voedselbons Overheidsopdracht 150.000,00
Koffie & formulieren tijdelijk uitbreiden Toelage 140.000,00
Studie- en loopbaanoriëntatie jonge leefloners Toelage 50.000,00
Opvang zieke daklozen, quarantaine-kamers en perspectiefbegeleiding tot eind 2020 Toelage 400.000,00
Aanhouden dag en nachtopvang tot eind 2020 Toelage 200.000,00
Totaal   2.440.000,00

De nodige financiële middelen zullen vanuit het compensatiefonds toegewezen worden aan beleidsdoelstellingen 2HMS04 en 2HMS05 en projectnummer PA5725. Middelen die niet worden aangewend voor het vooropgestelde doel, vloeien nadien terug naar het compensatiefonds.

De toelagen worden besteed aan verschillende organisaties. De toelagen worden ter goedkeuring voor nominatieve toewijzing voorgelegd aan de gemeenteraad. De afsprakennota's worden later nog ter bekrachtiging aan het college voorgelegd.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om de uitgave van 2.440.000,00 euro voor een aantal acties van het sociaal relanceplan te compenseren binnen het compensatiefonds voor maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.