De stedelijke jeugddienst neemt de regierol voor deze oproep op zich. In samenwerking met partners werden twee projectaanvragen uitgewerkt.
Taalkracht
Dit project is een samenwerking tussen de stad, het provinciaal documentatiecentrum docAtlas en het Centrum voor Taal en Onderwijs KULeuven. Doel van het project is organisaties met een vrijetijdsaanbod in Antwerpen gericht op anderstalige kinderen en jongeren kwalitatief te versterken, zodat het krachtige en taalrijke leeromgevingen worden. De projectpartners werken een taalkrachttraject uit. Dit bestaat uit vorming, coaching en intervisie. Ook ontwikkelen zij een digitaal taalkrachtplatform, waar organisaties vorming kunnen volgen en inspiratie en goede praktijken terugvinden. In verschillende fasen en met de nodige tussentijdse bijsturing willen de projectpartners 20 professionele en vrijwillige vrijetijdsorganisaties een taalkrachttraject laten doorlopen. Ook de organisaties die een zomerschool organiseren maken hier deel van uit.
Het project start op 20 juli 2020 en loopt tot en met 31 augustus 2022.
Taal van het hart
Dit project is een samenwerking tussen de stad, theaterwerkplaats HETGEVOLG, Open School Antwerpen - Centrum voor basiseducatie en Hogeschool UCLL. Doel van het project is talentontwikkeling, ontplooiing, inclusie en empowerment van jonge anderstalige nieuwkomers en jongeren met een taalachterstand (11 tot en met 18 jaar). Theater en comedy worden ingezet als middel. In de schoolvakanties 2020 - 2022 organiseren de projectpartners workshops theater en comedy, variërend van drie tot tien dagen. De deelnemers vertrekken vanuit hun eigen leefwereld en woordenschat. Ze worden doorheen het traject uitgedaagd om te zoeken naar de juiste woorden om te gebruiken in verschillende praktische en emotionele contexten en te ontdekken hoe ze de taal moeten gebruiken om zichzelf 'verstaanbaar' te maken. Ze werken telkens toe naar een toonmoment. De projectpartners werken ook aan doorstroom van deelnemers naar bestaand jeugdcultuuraanbod in de stad.
Om drempelverlagend te werken, is het aanbod gratis.
De hogeschool UCLL staat in voor de impactmeting.
Het project start op 20 juli 2020 en loopt tot en met 31 augustus 2022.
Op vrijdag 15 mei 2020 lanceerde de Vlaamse overheid een projectoproep 'Taalstimulerende activiteiten Nederlands in de schoolvakanties en de buitenschoolse opvang voor kinderen en jongeren'.
De oproep richt zicht tot lokalen besturen die in samenwerking met partners uit het onderwijs- en vrijetijdsveld een duurzaam aanbod van taalstimuerende activiteiten buiten de schooltijd willen organiseren. Het lokaal bestuur neemt hierbij een regierol op. Een lokaal bestuur kan meerdere projecten indienen. Een projectbegroting mag maximaal 100.000,00 euro bedragen.
Het gaat om aanbod dat ofwel gratis ofwel maximaal 2,00 euro per dag kost.
Dit besluit gaat over het goedkeuren van het indienen van twee projectaanvragen bij de Vlaamse overheid. Als in een latere fase één of beide projectaanvragen door de Vlaamse overheid worden goedgekeurd, zullen de subsidieontvangsten en -uitgaven via een subsidiefiche opgenomen worden in het budget.
Voor het project 'Taalkracht' vraagt de stad een projectsubsidie van 90.554,00 euro aan. Voor het project 'Taal van het hart' vraagt de stad een projectsubsidie van 59.850,28 euro aan.
Het college keurt het indienen van de projectaanvraag 'Taalkracht' in het kader van de Vlaamse projectoproep 'Taalstimulerende activiteiten Nederlands in de schoolvakanties en de buitenschoolse opvang voor kinderen en jongeren' goed.
Het college keurt het indienen van de projectaanvraag 'Taal van het hart' in het kader van de Vlaamse projectoproep 'Taalstimulerende activiteiten Nederlands in de schoolvakanties en de buitenschoolse opvang voor kinderen en jongeren' goed.