"We talk a lot about information and the information age, but really what I think people are looking for is wisdom and knowledge. That has been true for thousands of years and will continue to be true for thousands more, no matter how weird the future might get." - David Pescovitz, director of Institute for the future, California
Om klaar te staan voor de toekomst en om flexibel in te spelen op demografische, economische, sociale en technologische ontwikkelingen hebben we als stad een klantgericht netwerk van bibliotheken nodig dat performant en professioneel georganiseerd is. Een klantgerichte toekomststrategie en een organisatorische transitie voor de bibliotheken van de stad Antwerpen, is een trendverschuiving waarbij de klant centraal wordt geplaatst, niet de instelling, noch de collectie. Hiermee nemen de bibliotheken een actieve rol op in transversale stedelijke doelstellingen die inspelen op de hoge ongekwalificeerde uitstroom van jongeren uit het onderwijs, op taalverwerving en taaloefenkansen en op cultuureducatie en -participatie.
Aanpak en resultaten BIB-plan:
Op basis van de resultaten uit de gebruikersonderzoeken (UA, VUB, +2.000 respondenten) werden 9 klantprofielen gecreëerd. Een top 3 van gebruiksdrempels werd in kaart gebracht en, i.s.m. de Management School, volgens service design in veranderprojecten gegoten. Waarbij project 1 gaat over het wegwerken van drempels die te maken hebben met de toegankelijkheid en openingsuren van bibliotheekdiensten; project 2 innoveert op het gebruiksreglement en tarifering van de bibliotheken; en project 3 voor een vernieuwde visie op onthaalzones en signalisatie in de bibliotheken zorgt.
Aan de hand van uitgebreide wijkanalyses (Stad in Cijfers) werd voor elke bibliotheek een BIB-profiel opgemaakt, met krachtlijnen, programma's en een collectieprofiel op maat. Met een plan van aanpak voor de professionalisering van medewerkers, worden de bibliotheken in een transitie naar een netwerkorganisatie voorbereid op de toekomst. Uit dit alles ontstond een nieuwe missie voor de Antwerpse bibliotheken die de grote verbinding in de stad mee waar maakt.
Op 28 januari 2019 keurde de gemeenteraad (jaarnummer 42) het bestuursakkoord voor de legislatuur 2019 - 2024 voor de stad Antwerpen goed.
Met het bestuursakkoord 2019 - 2024, resolutie 490, trok het stadsbestuur voluit de kaart van Antwerpen als Lees- en Boekenstad. "We steunen projecten en initiatieven die lezen aanmoedigen, in het bijzonder voor kinderen."
De bibliotheken nemen in de uitvoering van het bestuursakkoord een relevante en cruciale rol op en positioneren zich op de open (digitale en creatieve) leeromgevingen, competentieontwikkeling van jongeren, cultuureducatie, cultuurparticipatie, geletterdheid en taaloefenkansen. Ze spelen hiermee in op de trendverschuiving in bibliotheekgebruik. De bibliotheek heeft daarom het uitgangspunt veranderd, namelijk die van instelling naar gebruiker / publiek.
Op 22 mei 2019 (jaarnummer 00133) selecteerde het managementteam projecten voor het traject service design. De bibliotheek werd weerhouden met een project 'innovatie van de Antwerpse bibliotheken'.
Op 18 december 2019 (jaarnummer 00318) nam het managementteam kennis van de validering van de designbrieven voor het project 'innovatie van de Antwerpse bibliotheken'.
Voor dit BIB-plan werden er budgetten voorzien in de meerjarenplanning (zie bijlage).
Het college keurt het BIB-plan integraal goed.
Dienst | Taak | Timing |
TV/B&L | Jaarlijkse opmaak actieplan openbare bibliotheken in uitvoering en opvolging van het BIB-plan. | 2021 - 2025 |
TV/Jeugd TV/Onderwijs | Geïntegreerde acties opzetten inzake transversale doelstellingen rond cultuurparticipatie van kinderen, jongeren, doorgaande leeslijn en ongekwalificeerde uitstroom. | 2020 - 2025 |
TV | Algemene ondersteuning in uitvoering van het BIB-plan. | 2020 - 2025 |