Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020018176 |
Gegevens van de aanvrager: | InStyle Stories namens mevrouw Birgit Engelen met als contactadres Justitiestraat 79 te 2018 Antwerpen en NV InStyle Stories met als adres Justitiestraat 79 te 2018 Antwerpen |
Ligging van het project: | Mutsaardstraat 8 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 1 sectie A nr. 622B |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | verbouwen van een meesterwoning naar een meergezinswoning met vier appartementen |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 18/10/1855: toelating (1855#613) voor een verbouwing;
- 20/04/2018: vergunning (20173475) voor het verbouwen van een meesterwoning naar vier appartementen.
Vergunde/vergund geachte toestand
- meergezinswoning met 4 woonentiteiten:
- herenhuis met een gevelbreedte van vier traveeën omvat door een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak;
- neoclassicistische gevel.
Huidige toestand
- vaststelling (ID: 5579) van neoclassicistisch herenhuis als bouwkundig erfgoed Vlaanderen;
- bouwvolume:
Gewenste toestand
- meergezinswoning met 4 woonentiteiten:
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
Inhoud van de aanvraag
- wijzigingen ten opzichte van de vergunning 20173475;
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie | 11 maart 2020 | 31 maart 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
Fluvius System Operator | 11 maart 2020 | 23 maart 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
Onafhankelijke Diensten/ dienst Strategische Coördinatie/ Loketwerking/ Stadsloketten/ Huisnummeringsteam | 11 maart 2020 | 28 april 2020 |
stadsontwikkeling/ mobiliteit | 11 maart 2020 | 13 maart 2020 |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg | 11 maart 2020 | 27 maart 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: culturele, historische en/of esthetische waarde en artikel 1: zone voor wonen - (wo1).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgend punt:
- Artikel 2.1.9: conform de voorwaarde opgenomen in de vergunning 20173475 dienen de dakkapellen achteraan maximaal 1.50m breed en zonder het doorbreken van de kroonlijst uitgevoerd te worden.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het Rooilijndecreet.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Onder meer omwille van een procedurefout moet de aanvraag worden geweigerd. Er werd vastgesteld dat de aanplakking van het openbaar onderzoek niet werd gemeld op het omgevingsloket terwijl deze ten laatste op 07/07, of ten laatste 1 dag voor aanvang van de termijn van het openbaar onderzoek had moeten worden gemeld. Er werd reeds een wijzigingslus toegepast doordat ook het eerste openbaar onderzoek niet correct werd uitgevoerd.
Functionele inpasbaarheid
De bestemming van meergezinswoning blijft behouden waardoor de functionele inpasbaarheid gegarandeerd blijft.
Visueel-vormelijke elementen:
Hoewel aangegeven staat dat de voorgevel niet wijzigt, wordt opgemerkt dat de raamverdeling van het buitenschrijnwerk op de derde verdieping, anders dan in de vergunde toestand van 2017, geen T-verdeling heeft.
Zoals ook in de vorige aanvraag worden er in de bovenste bouwlaag achteraan opnieuw twee dakkapellen voorzien van enerzijds 5,36 m breed en anderzijds 2,85 m breed. Ze doorbreken allebei de kroonlijst. De beoordeling van vorige aanvraag blijft geldig: de dakkapellen zijn strijdig met artikel 2.1.9. van het geldende RUP. Volgens dit RUP kunnen dakkapellen enkel toegelaten worden indien ze maximaal 1,50 m breed zijn en ze de kroonlijst niet onderbreken. Om die reden werd dan ook als voorwaarde in vorige vergunning opgelegd om “de dakkapellen achteraan maximaal 1,50m breed uit te voeren zonder de kroonlijst te doorbreken, conform artikel 2.1.9 RUP Binnenstad”.
Bij een eventuele vergunning zal deze voorwaarde opnieuw worden opgelegd.
Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid
Achteraan wordt er over de volledige breedte van het perceel een stalen structuur voorzien, waarbinnen terrassen worden voorzien. Deze bevindt zich voorbij de kenmerkende bouwdiepte en bevindt zich tevens niet binnen een hoek van 45° ten opzichte van een vlak vertrekkende vanop de kruising tussen achtergevel en de perceelgrens. Met deze structuur wordt de bouwdiepte van het hoofdvolume tot op een onaanvaardbare diepte vergroot. Bij een eventuele vergunning dient deze stalen constructie uitgesloten te worden van vergunning.
Cultuurhistorische aspecten
De werken zijn gesitueerd zijn in een zone die volgens het gewestplan, bijzondere plannen van aanleg of ruimtelijke uitvoeringsplannen werd ingekleurd als een woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde. Bovendien is het pand opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, vastgesteld bij ministerieel besluit van 29 maart 2019.
Opname in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed betekent voor elk van de erfgoedobjecten dat zij een vorm van vrijwaring voor de toekomst genieten. De wijziging van de bestaande toestand van elk gebouw en/of constructie wordt onderworpen aan de wenselijkheid van behoud. Het behoud van de elementen met historische, stedenbouwkundige, architecturale, bouwhistorische en/of esthetische waarde primeert boven de andere voorschriften. Dit geldt zowel voor het exterieur, als het interieur.
De geplande werken werden in een vorige fase voorbesproken met de stedelijke dienst monumentenzorg. Het gebouw heeft een hoge erfgoedwaarde. De beschrijvende nota werd dan ook aangevuld met een grondig materiaal technisch onderzoek van de nog aanwezige erfgoedelementen waaronder de trap. Bij de geplande herbestemming tot meergezinswoning blijven de waardevolle voorgevel, salons, inkomhal en traphal behouden. Gezien de kwetsbaarheid van het waardevol interieur en het buitenschrijnwerk werden hierover specifieke voorwaarden opgelegd in vorige vergunning:
• de restauratie van de voorgevel moet gebeuren door een gespecialiseerde restauratie aannemer. De stedelijke dienst monumentenzorg wordt hierbij nauw betrokken;
• het buitenschrijnwerk (ramen en poort) in de voorgevel blijft in situ behouden. Aanpassingen moeten ter goedkeuring worden voorgelegd aan de stedelijke dienst monumentenzorg;
• de poort en het vensterschrijnwerk ter hoogte van de traphal blijft in de achtergevel in situ behouden. Aanpassingen moeten ter goedkeuring worden voorgelegd aan de stedelijke dienst monumentenzorg;
• het interieur (lijstwerk, binnenschrijnwerk, trap, schouwmantels, vloeren) in de salons (aan de straatzijde) op gelijkvloerse en eerste verdieping, de inkomhal en traphal blijft in situ behouden. Aanpassingen moeten ter goedkeuring worden voorgelegd aan de stedelijke dienst monumentenzorg;
Op geen enkel van de vier punten opgenomen in de voorwaarden bij de stedenbouwkundige vergunning werd de dienst monumentenzorg betrokken.
Uit de foto’s van het deurwaardersrapport blijkt dat niet alleen de trap is ingestort maar dat ook al het pleisterwerk in de traphal werd verwijderd, terwijl het expliciet in de voorwaarden werd opgenomen dat het diende bewaard te blijven.
De aanvraag bevat geen informatie over de nieuwe afwerking van de traphal. De stedelijke dienst monumentenzorg vraagt detailplannen van het geplande pleisterwerk en lijstwerk en van de restauratie van de trap, inclusief een detailoverzicht van welke onderdelen (handgreep, balusters, trappalen, wangen,…) van de trap zullen herbruikt worden bij de restauratie.
Op basis van deze afweging kan de stedelijke dienst monumentenzorg geen gunstig advies uitbrengen over de voorliggende aanvraag. Dit wordt vanuit stedenbouwkundig oogpunt gevolgd. De aanvraag dient dan ook geweigerd te worden.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Hoewel de beschrijvende nota vermeldt dat er een gemeenschappelijke afvalberging aanwezig is, staat deze niet opgetekend op de plannen. Hier kan geen afwijking op worden toegestaan, bij een eventuele vergunning dient in voorwaarde te worden opgelegd deze te voorzien conform de bepalingen van de bouwcode.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening en een procedurefout.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 21 februari 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 11 maart 2020 |
Start 1e openbaar onderzoek | 20 maart 2020 |
Einde 1e openbaar onderzoek | 24 maart 2020 |
Beslissing toepassing administratieve lus | 24 juni 2020 |
Start laatste openbaar onderzoek | 8 juli 2020 |
Einde laatste openbaar onderzoek | 6 augustus 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 22 oktober 2020 |
Verslag GOA | 1 oktober 2020 |
naam GOA | Katrijn Apostel |
Administratieve lus
Op de aanvraag wordt een administratieve lus toegepast, omwille van de volgende reden(en):
Omwille van een procedurefout moet het openbaar onderzoek opnieuw worden georganiseerd. Het openbaar onderzoek moest ten laatste 1 dag voor het ingaan van de termijn van het openbaar onderzoek worden aangeplakt en gemeld op het loket. Dit gebeurde pas op 26/03 of 7 dagen te laat.
De stappen in de procedure die verkeerd gelopen zijn, werden opnieuw uitgevoerd, om te voorkomen dat de eindbeslissing over de aanvraag vernietigd wordt omwille van de vastgestelde procedurefout(en).
De aanvraag werd onderworpen aan 3 openbare onderzoeken.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
20 maart 2020 | 24 maart 2020* | 0 | 0 | 0 | 0 |
22 mei 2020 | 16 juni 2020** | 0 | 0 | 0 | 0 |
8 juli 2020 | 6 augustus 2020 | 0 | 0 | 0 | 0 |
* Het openbaar onderzoek was korter dan de normale 30 dagen omdat het vroegtijdig is stopgezet.
** Het openbaar onderzoek was korter dan de normale 30 dagen omdat een vorig openbaar onderzoek vroegtijdig is stopgezet en nadien verdergezet, zij het enkel voor de resterende duur.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.