Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
In de beleidsnota 2019-2024 van minister Somers is een uitbreiding van het inburgeringstraject voorzien met een vierde pijler: sociale netwerking en participatie. Het gaat om een bijkomend traject van minimaal 40 uren. Binnen het nieuwe inburgeringsdecreet wordt de regie van deze vierde pijler een decretale opdracht voor de lokale besturen. De projectoproep stelt vier trajectvormen voor:
Voorliggend projectvoorstel focust op toeleidingstrajecten in vrijwilligerswerk voor de specifieke deelgroep van inburgeraars met de hoogste drempel naar sociale participatie (via vrijwilligerswerk in een Nederlandstalige omgeving), met name de laaggeletterde, laagtaalvaardige inburgeraars. Deze doelgroep is zonder specifieke aanpak en voorbereiding bijna niet toeleidbaar naar de reguliere vrijwilligerswerking.
In het kader van deze projectoproep wordt een specifieke methodiek ontwikkeld en uitgetest voor deze doelgroep, in partnerschap tussen Atlas (vanuit hun expertise met inburgeringstrajecten en begeleiding van organisaties in taal- en diversiteitstrajecten), de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening, afdeling Gemeenschapsvorming (vanuit hun expertise met toeleiding van (kwetsbare) Antwerpenaars naar vrijwilligerswerk) en Centrum Basiseducatie (vanuit hun expertise rond laaggeletterde en laagtaalvaardige nieuwkomers). Het partnerschap versterkt het toeleidingstraject door
De proeftuin biedt de inburgeraar een veilige omgeving om nieuwe mensen te leren kennen, sociale contacten aan te gaan en al doende sociale vaardigheden te versterken en Nederlands te oefenen. De proeftuin werkt human centered en zet in op ontzorgen, ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen.
Daarnaast engageren de betrokken partners zich ertoe om de ontwikkeling van een operationeel kader voor een duurzame inbedding van de vierde pijler binnen het inburgeringstraject mee te ondersteunen.
Stad Antwerpen zal binnen dit project optreden als promotor.
De bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening, afdeling Gemeenschapsvorming, vraagt het college om de deelname aan de oproep “Sociale netwerking en participatie van inburgeraars” goed te keuren.De afdeling Europees Sociaal Fonds (ESF) van het Vlaamse departement Werk en Sociale Economie lanceerde in juni 2020 de AMIF-oproep 507: “Proeftuinen sociale netwerking en participatie voor inburgeraars”. AMIF is het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie en de oproep kadert binnen het Nationaal AMIF programma. De afdeling ESF staat in voor het Vlaams integratieluik van het AMIF. De oproep is gericht aan lokale besturen en heeft tot doel om het integratieproces van inburgeraars te versnellen en verbeteren. De oproep legt in het bijzonder de focus op het aspect sociale netwerking en participatie als voorwaarde voor een geslaagd integratieproces. Het AMIF wil in dit kader lokale proeftuinen ondersteunen waarbinnen trajecten rond sociale netwerking en participatie voor inburgeraars worden opgezet. Verwacht wordt dat binnen de proeftuinen volgende acties worden uitgevoerd:
Uiterste indieningsdatum voor projectvoorstellen is 16 oktober 2020. Beslissing over de ingediende voorstellen wordt verwacht tegen eind december 2020. De goedgekeurde projecten kunnen starten op 1 januari 2021 en kennen een looptijd van 18 maanden.
Het totale beschikbare budget voor de oproep bedraagt 800.000,00 euro, waarvan 400.000 euro AMIF en 400.000,00 euro cofinanciering van VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten). Er kan maximaal 40.000,00 euro subsidie per proeftuin worden aangevraagd. Goedgekeurde projecten worden voor 50% gefinancierd (25% AMIF en 25% Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG)). De lokale besturen staan zelf in voor minimaal 50% eigen financiering. Per lokaal bestuur kan slechts 1 proeftuin ingediend en gesubsidieerd worden.
In de beleidsnota van de Vlaamse Regering ‘Gelijke Kansen, Integratie en inburgering 2019-2024’ is een vierde pijler ‘sociale netwerking en participatie’ aan het inburgeringstraject toegevoegd. De regie voor deze vierde pijler ligt bij de lokale besturen.De totale projectkost wordt geschat op 80.000,00 euro, waarvan 50% subsidie en 50% cofinanciering. Het aandeel van de stad Antwerpen bedraagt bijgevolg 40.000,00 euro en bestaat uit 28.571,43 euro personeelskosten en 11.428,57 euro voor diverse andere uitgaven. Binnen deze oproep wordt het aandeel ‘diverse kosten’ forfaitair berekend a rato van 40% op de ingediende loonkosten. Er is geen cofinanciering vanuit Atlas Integratie en Inburgering of Centrum Basiseducatie Antwerpen.
Indien het project goedgekeurd wordt, zal het projectbudget in de reguliere budgetten van de dienst SD/G worden opgenomen. De subsidiefiche wordt opgemaakt na goedkeuring van het projectvoorstel door het ESF.
Het college keurt de deelname aan de AMIF-oproep 507 ‘Proeftuinen sociale netwerking en participatie voor inburgeraars’ goed.