De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
12 mei 2020 | 10 juni 2020 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020045119 |
Gegevens van de aanvrager: | Moortgat Real Estate namens de heer Moortgat Bernard Emile D met als contactadres Rode Beukendreef 27 te 9831 Sint-Martens-Latem en NV Moortgat Real Estate met als contactadres Breendonk-Dorp 58 te 2870 Puurs-Sint-Amands |
Ligging van het project: | Hoogstraat 22 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 4 sectie D nr. 259A |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | wijzigen van de gevelafwerking |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 21/02/2020: vergunning (20194047) voor het wijzigen van de gevels;
- 17/02/2017: toelating (201736) voor een open horecaterras op de openbare weg;
- 14/02/1958: vergunning (18#37755) voor verbouwingswerken;
- 29/04/1936: vergunning (18#4980) voor binnenveranderingen.
Vergunde toestand
- meergezinswoning met reca op het gelijkvloers;
- 4 bouwlagen onder schuin dak, perceel volledig bebouwd;
- gevelafwerking:
- zonnetent boven het gelijkvloers aan de zijde van de Hoogstraat.
Huidige toestand
- vaststelling (ID: 4161) van de Vergulde Sterre als bouwkundig erfgoed;
- de vergunde gevelwijziging werd nog niet uitgevoerd:
Gewenste toestand
- functie en bouwvolume: ongewijzigd;
- gevelafwerking:
Inhoud van de aanvraag
- het aanbrengen van een gevelschildering (niet-zaakgebonden reclame) op de hoek ter hoogte van de 1ste en 2de verdieping;
- het plaatsen van een zonnetent boven het gelijkvloers, zijde Haarstraat;
- het plaatsen van verlichting en een zitbank ter hoogte van het gelijkvloers zijde Haarstraat;
- het vervangen van de ramen op de verdiepingen naar historisch model.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen | 5 mei 2020 | 6 mei 2020 |
Commissie Beeld in de Stad | 4 mei 2020 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg | 4 mei 2020 | 5 juni 2020 |
stadsontwikkeling/ team stadsbouwmeester - welstandscommissie | 4 mei 2020 | 18 mei 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: culturele, historische en/of esthetische waarde en artikel 1: zone voor wonen - (wo1).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgende punten:
- 2.1.1 Culturele, historische en/of esthetische waarde:
er wordt een gevelschildering voorzien in een zone waar de wenselijkheid van behoud primeert;
- 2.1.7 Gevelmaterialen:
in het oog springende gevelmaterialen zijn niet toegestaan. De opvallende muurschildering is in strijd met deze artikels.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Het pand is gelegen in een strategische horecakern. De voorliggende aanvraag omvat geen functiewijziging. De bestaande functie van meergezinswoning met restaurant/café op het gelijkvloers blijft behouden en is daarmee in harmonie met de kenmerkende functies in de Hoogstraat en Haarstraat.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid
De werken beperken zich binnen het bestaande en vergunde volume en beogen geen aanpassing van het aantal woongelegenheden waardoor zowel schaal als ruimtegebruik gerespecteerd blijven.
Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten
De werken zijn gesitueerd in een zone die volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan werd ingekleurd als een woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde. Om bovenstaande reden werd het advies ingewonnen van de stedelijke dienst monumentenzorg. Dit advies is voorwaardelijk gunstig voor de gevraagde werken, met uitzondering van de muurschildering, en laat zich als volgt samenvatten:
“Het pand is beeldbepalend omwille van de hoge historische en architecturale waarde.
Men wenst het schrijnwerk op de verdiepingen van de voorgevels te vernieuwen, het uitzicht blijft ongewijzigd, er wordt opnieuw houten schrijnwerk voorgesteld. Men wenst een reclameschildering op de gevelhoek aan te brengen.
De voorgestelde vervanging van het schrijnwerk versterkt de erfgoedwaarde van het pand in deze historische context.
Bij de voorgestelde luifel, bank en gevelverlichting heeft de stedelijke dienst monumentenzorg geen bezwaar.
De commerciële muurschildering op de gevelhoek verstoort echter het straatbeeld. De bouwcode stelt dat “In CHE-gebied, binnen een straal van 50 meter van beschermde monumenten, voor inventarispanden en beschermde monumenten en binnen stads- of dorpsgezichten geldt dat publiciteit op het gevelvlak en op het dak enkel mag bestaan uit losse letters”.”
De dienst monumentenzorg wenst volgende voorwaarde op te leggen:
“De muur blijft egaal wit geschilderd. Publiciteit op het gevelvlak kan enkel uit losse letters bestaan.”
Wat betreft de muurschildering is ook het advies van de stadsbouwmeester ongunstig:
“In aansluiting bij het advies van de stedelijke dienst monumentenzorg adviseren wij voorliggende aanvraag ongunstig.
Het pand maakt deel uit van de historische bebouwing in de binnenstad met grote cultuurhistorische en esthetische waarde.
De muurschildering verstoort het historisch kader.
Daarenboven betreft deze aanvraag het aanbrengen van een muurschildering op een voor/zijgevel van een hoekpand en niet op een wachtgevel of onafgewerkte scheidsmuur. In tegensteling tot het tijdelijk karakter van een beschildering op een wachtgevel, zijn de gevels van dit hoekpand overhoeks, blijvend waarneembaar én hebben een degelijke materialiteit en kleurstelling, hetgeen door een beschildering wordt verstoord.”
Bovenstaande adviezen worden bijgetreden. De muurschildering is erg opvallend en storend in het straatbeeld en haalt het beeld en de erfgoedwaarde van de historische binnenstad omlaag. De muurschildering wordt uit de vergunning gesloten.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
In voorliggende aanvraag is een zonnetent voorzien. Deze mag niet dieper uitsteken dan de diepte van het terras dat voorzien is in de terrasvergunning. Dit wordt als voorwaarde opgelegd.
Onder de ramen van het gelijkvloers in de gevel van de Haarstraat wordt aan de plint een zitbank van 8m lang bevestigd. Deze bank wijkt af van artikel 13 van de bouwcode over uitsprongen uit de gevel. De bank bevindt zich in de terraszone en draagt bij aan de levendigheid van de straat, ook wanneer het café gesloten is. Bijkomend voordeel is ook dat er minder los straatmeubilair moet gezet worden, wat een nettere aanblik geeft. De dienst monumentenzorg heeft ook geen bezwaar tegen deze bank. Er zijn dus genoeg redenen om deze afwijking toe te staan.
De zonnetent mag niet dieper uitsteken dan de diepte van het terras dat voorzien is in de terrasvergunning.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. De muur blijft egaal wit geschilderd. Publiciteit op het gevelvlak kan enkel uit losse letters bestaan;
2. De zonnetent mag niet dieper uitsteken dan de diepte van het terras dat voorzien is in de terrasvergunning.
Uitsluitingen
Er wordt geen vergunning verleend voor de grote muurschildering op de hoek van het pand.
Standpunt college
Het college sluit zich grotendeels aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
De gemeentelijke omgevingsambtenaar adviseert om de grote muurschildering op de hoek van het pand uit te sluiten zodat de muren bijgevolg egaal wit moeten worden geschilderd. De gemeentelijke omgevingsambtenaar baseert zich hiervoor op de adviezen van de stadsbouwmeester en de dienst monumentenzorg en stelt onder meer dat de muurschildering erg opvallend en storend zou zijn in het straatbeeld en het beeld en de erfgoedwaarde van de historische binnenstad omlaag zou halen.
Op de plannen nieuwe toestand wordt de muurschildering geplaatst ter hoogte van de eerste en tweede verdieping, op de voor- en zijgevel van het hoekpand.
Het college is echter van mening dat een muurschildering een toegevoegde waarde kan hebben aan de reca-functie op het gelijkvloers. Evenwel erkent het college dat een dergelijke muurschildering evenmin afbreuk mag doen aan de globale beeldkwaliteit van een straat en om evidente reden beperkt en discreet moet blijven in omvang en uitstraling.
Om die reden oordeelt het college dan ook dat de muurschildering mag worden aangebracht, maar enkel op de zijgevel, gelijklopend met de ramen op de eerste verdieping. De muurschildering mag bijgevolg niet hoger zijn dan 2 meter en niet breder zijn dan 2 meter.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 7 april 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 4 mei 2020 |
Start openbaar onderzoek | 12 mei 2020 |
Einde openbaar onderzoek | 10 juni 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 16 oktober 2020 |
Verslag GOA | 22 september 2020 |
naam GOA | Katrine Leemans |
Het college sluit zich gedeeltelijk aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. De muurschildering mag enkel op de zijgevel worden aangebracht, op gelijke hoogte met de ramen van de eerste verdieping. Daarnaast mag deze muurschildering niet hoger zijn dan 2 meter en niet breder zijn dan 2 meter;
2. De zonnetent mag niet dieper uitsteken dan de diepte van het terras dat voorzien is in de terrasvergunning.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.