Het college heeft deze meldingen onderzocht, rekening houdend met de ter zake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsbesluiten. Het college kan in de meldingsakte voorwaarden opleggen. Het college neemt hierna al dan niet akte van de ontvangen meldingen.
Lijst van de meldingen werd opgenomen in het besluit.
Het college neemt akte van volgende meldingen die bij beveiligde zending werden ontvangen. De toetsing aan de bestaande regelgeving geeft aanleiding tot het opleggen van voorwaarden. De melder wordt hiervan op de hoogte gesteld:
Dossiernummer: OMV_2020119867
Melder: Gillion Bouw nv
Inrichtingsnummer: 20200910-0047 (Wijkpoort Hoboken)
Omschrijving: de exploitatie van een bronbemaling
Locatie: Sint-Bernardsesteenweg 767 te 2660 Hoboken-Antwerpen
Datum indiening: 17 september 2020
Rubrieken: 53.2.2.b.1
Motivatie bijzondere milieuvoorwaarden: Het nieuwbouwproject “Wijkpoort” omvat twee meergezinswoningen gelegen op beide hoeken van de Sint-Bernardsesteenweg en de Rector Vermeylenlaan te Hoboken. Elk gebouw wordt voorzien van een kelder, regenwater- en septische putten. Waar tegen de naastgelegen gebouwen wordt gebouwd, dient een onderschoeiing te worden gemaakt. Onderhavige melding omvat de bemaling die noodzakelijk is om deze werken “in den droge” te kunnen uitvoeren.
De dimensies van de bouwputten bedragen 31 meter x 40 meter. De zones van de regenwater- en septische putten hebben een afmeting van circa 10 meter x 15 meter. Het grondwater dient verlaagd te worden tot het peil 2,50 m-mv voor de kelders en tot 3,00 m-mv voor de onderschoeiingen, regenwater- en septische putten. Op basis van de sonderingen wordt geschat dat het grondwaterpeil zich bevindt op 0,90 m-mv.
De totale bemalingstermijn wordt geraamd op circa 120 dagen. Er wordt van uit gegaan dat beide bouwputten gelijktijdig worden uitgevoerd. Met een opstartdebiet van 425 m³/dag en een debiet van 190 m³/dag aan het einde van de bemaling, wordt een cumulatief verpompt volume geraamd van 28.750 m³ voor de volledige bemaling. Voor het volledige project zal dan, rekening houdend met een extra buffer voor afwijkingen op termijn en geraamde parameters, het maximale verpompte debiet 510 m³/dag bedragen en het totale volume 34.500 m³. Volgens de berekeningen is er geen risico op ontoelaatbare zettingen.
De exploitant wenst het bemalingswater te lozen in de riolering via de straatkolken aan de Rector Vermeylenlaan 1 en 2. Gezien de huidige klimatologische omstandigheden en het belang dat de stad Antwerpen hecht aan een goede waterhuishouding in de stad, is het aangewezen eerst andere oplossingen te zoeken alvorens te kiezen voor het lozen in de riolering. Het groendomein Schoonselhof is in vogelvlucht gelegen op een afstand van ongeveer 300 meter van de projectlocatie. Minstens een gedeelte van het bemalingswater dient dan ook geïnfiltreerd te worden in dit groendomein of geloosd in de oppervlaktewaterlichamen die daar ter plaatse aanwezig zijn. De exploitant dient hiervoor contact op te nemen met de dienst Groenvoorziening van de stad Antwerpen. Eventueel zou ook geloosd kunnen worden in de groenzones aan de noordelijke kant van de R11. Dit kan op zijn minst onderzocht worden door de exploitant.
Bijzondere milieuvoorwaarden:
1. | De startdatum van de bemaling wordt vóór opstart van de bemaling gemeld aan de dienst Omgeving (omgevingsvergunning@antwerpen.be), de dienst Groenvoorziening (SB_GB_G_groensecretariaat@antwerpen.be) en de dienst Milieutoezicht (mi@antwerpen.be) van de stad Antwerpen telkens met vermelding van referentienummer OMV_2020119867. |
2. | Minstens een gedeelte van het opgepompte bemalingswater wordt geloosd in het Schoonselhof, ofwel door infiltratie ofwel door lozing in de oppervlaktewateren ter plaatse. De exploitant neemt hiervoor contact op met de dienst Groenvoorziening van de stad Antwerpen (telefoon 03/338.14.92 of email SB_GB_G_groensecretariaat@antwerpen.be). |