Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020027095 |
Gegevens van de aanvrager: | Baodi Huang met als adres Rietschoorvelden 150 te 2170 Antwerpen |
Ligging van het project: | Rietschoorvelden 150 te 2170 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 39 sectie A nr. 160M |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | plaatsen van een veranda |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 20/02/1989: vergunning (18#72851) woonhuis.
Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand
- eengezinswoning van 3 bouwlagen onder een plat dak;
- een hoekpand voorzien van 2 garages.
Huidige toestand
- tegen de zijgevel is een trap geplaatst die vanuit de eerste verdieping toegang geeft tot de tuin;
- de raam- en deurindeling in de zij- en achtergevel zijn anders uitgevoerd dan in de vergunde toestand;
- verharding voorzien voor, naast en achter de woning;
- er is een tuin van circa 33 m².
Gewenste toestand
- uitbreiding van de woning met een glazen veranda tegen de achtergevel.
Inhoud van de aanvraag
- nieuwe veranda tegen de achtergevel met een oppervlakte van circa 21,5 m²;
- veranda wordt op 50 cm afstand van de perceelgrens geplaatst;
- veranda heeft een hoogte van 2,60 m schuin aflopend tot 2,20 m;
- het schrijnwerk wordt voorzien in antraciet grijs.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woonuitbreidingsgebied. De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 50 Het Weelke (structuurplan), goedgekeurd bij ministerieel besluit van 14 februari 1983. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: bijgebouwen, binnenplaatsen en tuinen, bouwvrije voortuinstroken, hoofdgebouwen-type b en openbare weg.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Bijzondere plannen van aanleg (BPA's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verkavelingsvergunning 19881 op volgend punt:
- Artikel 1.B.01. Strook voor hoofdgebouwen: de maximum bouwdiepte bedraagt 13 m, de veranda overschrijdt de maximum bouwdiepte met 2 m;
- Artikel 1.B.02. Strook voor binnenplaatsen en tuinen: Tussen de strook voor hoofdgebouwen en de achtergrens van het perceel zijn alle constructies verboden. De gewenste veranda ligt met de laatste 2 meter in de strook voor binnenplaatsen en tuinen.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
De aanvraag wijkt af van artikels 1.B.01 en 1.B.02 van de verkavelingsvoorschriften. Met de uitbreiding op het gelijkvloers verdiep wordt de maximale bouwdiepte overschreden. Daarnaast bevindt deze uitbreiding zich in een zone waar alle constructies verboden zijn. Conform artikel 4.4.1 van de VCRO, kunnen na een openbaar onderzoek, beperkte afwijkingen worden toegestaan op de stedenbouwkundige voorschriften met betrekking tot perceelsafmetingen, de afmetingen en de inplanting van constructies, de dakvorm en de gebruikte materialen. Dit op voorwaarde dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening. Tijdens het openbaar onderzoek zijn geen bezwaren ingediend. De verkavelingsvoorschriften liggen echter in lijn met de goede plaatselijke ordening en geldende stedenbouwkundig voorschriften van de bouwcode. Bij een volume-uitbreiding moeten de inplanting, bouwhoogte en bouwdiepte in harmonie zijn met het referentiebeeld van zijn omgeving. Door even hoog en diep te bouwen als de percelen in de omgeving, zijn de ontwikkelingsmogelijkheden voor iedereen vergelijkbaar en zal de hinder voor de omliggende percelen beperkt blijven. De woningen in de Rietschoorvelden maken deel uit van uniforme eenheidsarchitectuur. Dit weerspiegelt zich in zowel materialisatie, bouwhoogte als bouwdiepte. De gewenste uitbreiding doorbreekt hierdoor deze uniforme eenheidsbebouwing. Gelet op bovenstaande argumentatie wordt de afwijking ongunstig beoordeeld, en wordt er aan het college voorgesteld de aanvraag te weigeren.
Voorliggend ontwerp wijkt af van artikel 21 van de bouwcode dat een minimale vrije hoogte oplegt van 2m60 voor verblijfsruimten en 2m20 voor de overige ruimten. Het ontwerp wijkt hiervan af in de veranda varieert met het schuine dak van 2,2 m tot 2,6m. Een ruimte die langdurig gebruikt wordt als woon- of werkplaats dient voor haar gebruikers en bewoners voldoende kwalitatief te zijn. Een voldoende vrije hoogte voor verblijfsruimten en andere ruimten garandeert dat elk vertrek over een minimale verblijfskwaliteit beschikt. Gelet op de ongunstige woonkwaliteit wordt ook deze afwijking ongunstig beoordeeld.
Functionele inpasbaarheid
De Rietschoorvelden wordt gekenmerkt door eengezinswoning in gesloten bebouwing. De bestemming van eengezinswoning blijft ongewijzigd waardoor de functionele inpasbaarheid gegarandeerd blijft.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Het referentiebeeld aan de even zijde van de Rietschoorvelden bestaat uit aaneengesloten rijwoningen met 3 bouwlagen onder plat dak. Het uitbreiden van het gelijkvloers niveau wijkt af van de kenmerkende bebouwing en is zoals vermeld strijdig met de geldende verkavelingsvoorschriften.
Bijkomend wordt er opgemerkt dat veranda voorzien wordt op 0,5 meter van de rechter perceelsgrens. Zo ontstaat er een reststrook die onvoldoende kan worden onderhouden. Voor een kwalitatief ruimtegebruik en inplanting dient een gebouw of bijgebouw op minimaal 1m afstand van alle perceelgrenzen geplaatst te worden, of geplaatst worden op de perceelsgrens en uitgevoerd met een volwaardig gemetste muur. Gelet op de ongunstige woonkwaliteit wordt ook deze inplanting ongunstig beoordeeld.
Daarnaast wordt er opgemerkt dat aangeleverde plannen van de bestaande toestand deels afwijken van de vergunde toestand. Zo werd er doorheen de jaren een terras en een buitentrap ter hoogte van de keuken op de eerste verdieping geplaatst. Ook deze wijzigingen zijn vergunningsplichtig. De aanvraag bevat over deze wijzigingen onvoldoende informatie.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing omdat de in deze aanvraag vervatte werken geen aanleiding geven tot de vermeerdering van het aantal woongelegenheden.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften, verkavelingsvoorschriften en een goede ruimtelijke ordening.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 27 februari 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 11 maart 2020 |
Start 1e openbaar onderzoek | 19 maart 2020 |
Einde 1e openbaar onderzoek | 24 maart 2020 |
Start laatste openbaar onderzoek | 8 mei 2020 |
Einde laatste openbaar onderzoek | 31 mei 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 23 augustus 2020 |
Verslag GOA | 5 augustus 2020 |
naam GOA | Gerd Cryns |
De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
19 maart 2020 | 24 maart 2020* | 0 | 0 | 0 | 0 |
8 mei 2020 | 31 mei 2020** | 0 | 0 | 0 | 0 |
* Het openbaar onderzoek was korter dan de normale 30 dagen omdat het vroegtijdig is stopgezet.
** Het openbaar onderzoek was korter dan de normale 30 dagen omdat een vorig openbaar onderzoek vroegtijdig is stopgezet en nadien verdergezet, zij het enkel voor de resterende duur.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.