Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2020059011 |
Gegevens van de aanvrager: | mevrouw Leslie De Backer met als adres Koningin Elisabethlei 22 te 2018 Antwerpen, de heer Patrick Van Riel met als adres Turnhoutsebaan_DE 232 te 2100 Deurne (Antwerpen) en Provincie Antwerpen met als adres Koningin Elisabethlei 22 te 2018 Antwerpen |
Ligging van het project: | August Van De Wielelei ZN, Turnhoutsebaan 232 te 2100 Deurne (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: | afdeling 31 sectie B nrs. 90F en 90G |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | bouwen van een watersilo |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 19/12/2013: afwijking/wijziging voorwaarden opgelegd bij besluit van de deputatie dd. 23/02/2012 voor de exploitatie door het Provinciebestuur van Antwerpen van het Provinciaal Groendomein Rivierenhof;
- 23/02/2012: milieuvergunning klasse 1 (1254#15421) voor openbaar park, kinderboerderij, sportclubs;
- 25/11/1999: milieuvergunning klasse 1 (1254#6386) voor provinciaal groendomein Rivierenhof, technisch centrum en serre.
Vergunde/vergund geachte toestand
- geen gegevens beschikbaar.
Huidige toestand
- vaststelling (ID: 11332) van Rivierenhof als bouwkundig erfgoed;
- vaststelling (ID: 11332) van Kasteel Rivierenhof met toegangspoort als beschermd monument.
Gewenste toestand
- het bouwen van een watersilo voor regenwaterrecuperatie aan de serres in functie van waterbesparing en gebruik voor de teelt van bomen en planten.
Inhoud van de aanvraag
- nieuwbouw watersilo voor regenwaterrecuperatie.
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg | 5 juli 2020 | 6 juli 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan PRUP Provenciaal Groendomein Rivierenhof, goedgekeurd op 25 juni 2009. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: parkgebied: beheer en educatie.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP's) kan u raadplegen via www.provincieantwerpen.be, zoek op 'PRUP'. )De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag betreft de bouw van een watersilo voor regenwaterrecuperatie in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof. Het perceel is gelegen in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Rivierenhof, in de zone parkgebied voor beheer en educatie, deelzone C. Deze zone is bestemd voor diverse activiteiten in functie van parkbeheer en educatie. De aanvraag is qua functie in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan en de omgeving.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De watersilo heeft een diameter van ongeveer 12m en is ongeveer 5,31 m hoog. De silo wordt op de reeds bestaande verharding geplaatst. Naast de nieuwe watersilo bevat het perceel onder meer een serre, plantenkwekerij, pottenvelden en een chalet. De constructie doet geen afbreuk aan het parkkarakter in de omgeving en is stedenbouwkundig aanvaardbaar.
Visueel-vormelijke elementen
De constructie bestaat uit gegalvaniseerde stalen golfplaten waarin een kunststof zak wordt bevestigd voor de opvang van het regenwater afkomstig van de dakafvoer van de nabij gelegen school. De bestaande serres beschikken momenteel over een omheining in de vorm van een groenscherm. Om de omheining beter te integreren in het park, wordt deze van bijkomende aanplantingen voorzien.
Cultuurhistorische aspecten
Het domein Rivierenhof is in zijn geheel opgenomen op de bij ministerieel besluit van 14 maart 2019 vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed. Om die reden werd het advies ingewonnen van de stedelijke dienst monumentenzorg. Dit advies is gunstig en laat zich als volgt lezen:
“De watersilo voor de recuperatie van regenwater die het onderwerp van deze aanvraag uitmaakt, wordt ingepland in een zone die gebruikt wordt voor de opslag van onderhoudsmateriaal en waar zich ook andere constructies bevinden die het beheer van het park ondersteunen. Door de dense begroening van de omgeving zal de silo vanuit het bezoekersgedeelte van het park weinig zichtbaar zijn.”
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De watersilo wordt gerealiseerd voor regenwaterrecuperatie in functie van waterbesparing en gebruik voor de teelt van bomen en planten. De voorgestelde werken zijn in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening van de plaats.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 30 juni 2020 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 30 juli 2020 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
Stadsontwikkeling/ vergunningen | het advies college te bezorgen aan de instantie die dit gevraagd heeft. |