Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020064715 |
Gegevens van de aanvrager: | AUTOGEMB AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF VOOR VASTGOEDBEHEER EN STADSPROJECTEN - VESPA met als adres Paradeplein 25 te 2018 Antwerpen en Erik Duerinck namens de heer Steven Decloedt met als adres Paradeplein 25 te 2018 Antwerpen |
Ligging van het project: | Speelpleinstraat 53 te 2170 Merksem (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: | afdeling 40 sectie C nr. 172M6 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | wijzigen buitenaanleg van een vergunde gelijkvloerse reca |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 14/08/2019: gedeeltelijk voorwaardelijke vergunning (20191677) voor het wijzigen van de functie van peutertuin naar gelijkvloerse horecaruimte met bovengelegen eengezinswoning;
- 31/01/1974: vergunning (103#1760) voor verbouwingswerken aan oude parkbibliotheek tot gemeentelijke peutertuin.
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie: reca met bovenliggende eengezinswoning;
- bouwvolume:
- gevelafwerking:
- voorwaarden, o.a.:
- uitsluiting: de sokkel bestemd als buitenterras werd uitgesloten van vergunning.
Huidige toestand
- vaststelling (ID: 304954) van Villa Joossens in park als bouwkundig erfgoed;
- nog geen start der werken ontvangen voor vergunning dd. 2019.
Gewenste toestand
- deze aanvraag betreft enkel wijzigingen met betrekking tot de gelijkvloerse reca;
- functie: ongewijzigd (gelijkvloerse reca, eengezinswoning op verdiepingen);
- bouwvolume:
Inhoud van de aanvraag
- wijzigingen ten opzichte van vorige vergunning van de buitenaanleg van de reca-functie.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie | 18 juni 2020 | 6 juli 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
Vlaams gewest, Agentschap Natuur en Bos | 18 juni 2020 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen | 18 juni 2020 | 5 augustus 2020 |
Stadsontwikkeling/ beheer en onderhoud | 18 juni 2020 | 6 juli 2020 |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg | 18 juni 2020 | 22 juli 2020 |
stadsontwikkeling/ ontwerp en uitvoering/ ontwerpers | 18 juni 2020 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een parkgebied. De parkgebieden moeten in hun staat bewaard worden of zijn bestemd om zodanig ingericht te worden, dat ze, in de al dan niet verstedelijkte gebieden, hun sociale functie kunnen vervullen. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening hemelwater.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening toegankelijkheid op volgend punt:
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Op 14/08/2019 is een vergunning verleend met als dossiernummer OMV_ 2019071477. In de verleende vergunning werd volgende argumentatie aangereikt:
“De aanvraag ligt in parkgebied volgens het gewestplan.
Artikel 14.4.4. van het KB betreffende de gewestplanvoorschriften voor parkgebied houdt geen absoluut bouwverbod in, maar beperkt de bouwmogelijkheden niettemin aanzienlijk. Enkel deze handelingen en werken die behoren of bijdragen tot de inrichting van het parkgebied, zijn er toegelaten, met uitsluiting van alle werken en handelingen met een andere bestemming, weze het een residentiële, industriële, agrarische, commerciële en zelfs culturele bestemming. Het is geenszins de bedoeling parkgebieden te transformeren in gebieden voor actieve recreatie. Inplantingen van horecabedrijven binnen deze gebieden kunnen slechts aanvaard worden, wanneer dit gebeurt, in functie van de openstelling van het park, binnen de bestaande gebouwen. Bij de inplanting van de tot de normale uitrusting van een park behorende accommodaties (waartoe ook toiletten en dergelijke kunnen behoren) wordt rekening gehouden met o.m. de nood aan dergelijke accommodaties in functie van het gebruik door het publiek van het parkgebied, de visuele inpassing en de plaats van inplanting.
De villa is een bestaand gebouw in het park. De villa wordt in deze aanvraag gereduceerd tot zijn oorspronkelijk volume. De functie reca wordt aangeboden ter ondersteuning van het park. Deze functiewijziging transformeert het park niet in actieve dagrecreatie. De aanvraag is hiermee functioneel inpasbaar in de omgeving.”
Aangezien de voorliggende aanvraag een wijziging betreft van de verleende vergunning en enkel betrekking heeft tot de gelijkvloerse reca, blijft de functie behouden. De aanvraag is voor vergunning vatbaar.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
In de verleende vergunning zat de afbraak van het bestaande volume van de peutertuin (keuken, leeshoek, doorgang en speelruimte) vervat. Hierdoor is het volume van het oorspronkelijke gebouw terug leesbaar. De afbraak is nog steeds stedenbouwkundig aanvaardbaar.
Echter werd het plaatsen van de sokkel met de tuinkamer uitgesloten omwille van de adviezen van Monumentenzorg (behoud trappartij), Ontwerp en uitvoering (toegang, aansluiting op bestaande infrastructuur) en Groen en begraafplaatsen (bescherming wortels van omliggende bomen) en de toegankelijkheid van het gebouw.
In de voorliggende aanvraag is de sokkel weggelaten. De tuinkamer blijft op dezelfde plaats en krijgt dezelfde vloerpas (ca. 90 cm tegenover het maaiveld) als de villa. Het hoogteverschil wordt opgevangen met een helling uitgevoerd in een licht stalen constructie. De voorziene stalen luifel uit voorgaande vergunning komt te vervallen.
Monumentenzorg, Ontwerp en uitvoering, Groen en begraafplaatsen én het Agentschap Natuur en Bos verlenen géén ongunstig advies hiervoor.
De wijzigingen tegenover de laatste vergunning zijn stedenbouwkundig aanvaardbaar.
Visueel-vormelijke elementen – Cultuurhistorische aspecten
In de verleende vergunning was het plaatsen van de sokkel met de tuinkamer uitgesloten omwille van het ongunstig advies van Monumentenzorg.
De voorliggende aanvraag is opnieuw voor advies opgestuurd naar monumentenzorg. De dienst adviseert nu voorwaardelijk gunstig met volgende afweging: “Met deze aanvraag wenst men de parkvilla te herbestemmen tot reca met bovengelegen eengezinswoning. De peutertuin wordt afgebroken, de gevel hersteld. Ter hoogte van de noordgevel wordt een nieuwe tuinkamer ingericht die dienst zal doen als polyvalente zaal. De buitenschil wordt gerestaureerd.
In tegenstelling tot de vorige aanvraag, waar er ter hoogte van de westgevel over de hele lengte een uitgewassen, roze betonnen sokkel werd voorzien die dienst moest doen als terras, wordt dit terras vandaag op het maaiveld voorzien zodat deze gevel met toegangspartij bestaande uit blauwe hardstenen trap met geprofileerde panelen op de wangen, volledig leesbaar blijft. Ter compensatie wordt ter hoogte van de noordgevel een toegangshelling voorzien zodat mindervaliden ook toegang krijgen tot het gebouw.
Het interieur wordt eveneens verbouwd. Op het gelijkvloers worden een polyvalente zaal voorzien (tuinkamer), een tearoom en de toegang tot de bovenliggende eengezinswoning. Voor de inrichting van de tearoom, voorheen aangevraagd als kantoorruimte, sloopt men de oorspronkelijke 19de-eeuwse trap tussen 0 en 1. Op de bovenverdieping wordt een woning ingericht.
Vanuit oogpunt monumentenzorg appreciëren we ten zeerste de inspanningen die geleverd worden om de ‘Parkvilla’ te herbestemmen in een vormgeving die een meerwaarde vormt voor het kasteel en het park. Door de niet kwalitatieve peutertuin te slopen en de gevels te herstellen en een tuinkamer toe te voegen in een sobere vormgeving en materialisatie wordt de buitenschil gevaloriseerd en wordt de stadslandschappelijke waarde versterkt. De oplossing die wordt aangereikt om de plint en de trap van de westgevel niet langer te supprimeren wordt eveneens gewaardeerd. Op die manier wordt er niet langer afbreuk gedaan aan de leesbaarheid en de beeldwaarde van dit waardevol inventarispand. De trappenpartij met geprofileerde wangen en datumcartouche vormt samen met het bovenliggend balkon, de architecturale vertaling van de hoofdtoegang.
Het is jammer dat men vandaag opnieuw opteert om de oorspronkelijke trap in de trap toren tussen 0 en 1 te supprimeren. De traptoren met 19d-eeuwse trappenpartij bleef gaaf bewaard en is 1 van de weinige relicten uit de oprichtingsperiode. De erfgoedwaarde is zeer hoog. Dit relict dient bewaard. In vorige aanvraag is de afbraak van de trap uitgesloten uit de vergunning.
De randvoorwaarden meegeven tijdens de voorbespreking blijven vandaag gehandhaafd, nl:
De te nemen restauratieopties dienen in detail teruggekoppeld met de stedelijke dienst monumentenzorg (restauratie buitenschil, recuperatie of hermaak trap oostgevel, detailtekeningen houten schrijnwerk, detailtekeningen dakkapellen ….)
Behoud 19de-eeuwse binnendeuren waar mogelijk.”
De voorwaarden geformuleerd in dit advies zullen als voorwaarden bij de stedenbouwkundige vergunning worden opgelegd.
Bodemreliëf
In de verleende vergunning werd het plaatsen van de sokkel met de tuinkamer uitgesloten omwille van het advies van de dienst Groen en begraafplaatsen. De sokkel zou hinder (wortelschade) veroorzaken aan de omliggende bomen.
De dienst ontwerp en uitvoering had bemerkingen in verband met de aansluiting op de bestaande infrastructuur (het verleggen van het toegangspad en de leesbaarheid van de hoofdtoegang).
Aangezien in de voorliggende aanvraag de sokkel wordt wegelaten en niet wordt gerealiseerd, wordt er ook geen hinder verwacht naar de omliggende bomen. De aansluiting met de bestaande infrastructuur is aangepast waardoor de leesbaarheid van de hoofdtoegang duidelijk is.
Ontwerp en uitvoering, Groen en begraafplaatsen én het Agentschap Natuur en Bos verlenen géén ongunstig advies hiervoor.
De wijziging is stedenbouwkundig aanvaardbaar.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Door de dienst stadsontwikkeling/ beheer en onderhoud wordt op gewezen dat de Speelpleinstraat pas volledig is heraangelegd en nog niet definitief opgeleverd is.
Daarom wordt geadviseerd om voor de werken contact op te nemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, Postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be , betreffende opmaak plaatsbeschrijving en herstellingen openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op: https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4a7e/schade-aan-openbaar-domein-of-aanpassing-na-werken .
De aanvraag voldoet niet aan artikel 19 van de verordening toegankelijkheid. Het eerste deel van de helling heeft een hellingsgraad van 5,04 % over een lengte van 8 m. Dit moet worden aangepast conform de verordening.
In de verleende vergunning werden volgende voorwaarde opgelegd:
“- een afvalverzameling voor de recaruimte voorzien, conform artikel 26 van de bouwcode;
- het afvalwater via vetafscheiders lozen, conform artikel 44 van de bouwcode;
- een inpandige fietsstalplaats voor de bewoners voorzien, conform artikel 29 van de bouwcode;”
Er wordt een afvalverzameling voorzien, echter wordt deze in open lucht voorzien. Vanuit het oogpunt van comfort en hygiëne voor bewoners en gebruikers van een gebouw is het belangrijk dat men over een eigen, afgescheiden en voldoende verluchte afvalberging beschikt, alsook voor de beeldkwaliteit van het park.
In voorwaarden wordt meegenomen om een interne afvalberging te voorzien.
Verder kan uit de bouwaanvraag en de voorliggende plannen niet worden opgemaakt of er effectief een vetafscheider wordt geplaatst en waar de inpandige fietsstalplaatsen worden voorzien. Deze voorwaarden worden opnieuw meegenomen.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. het eerste deel van de helling aanleggen conform artikel 19 van de verordening toegankelijkheid;
3. een interne afvalverzameling voor de recaruimte voorzien, conform artikel 26 van de bouwcode;
4. een inpandige fietsstalplaats voor de bewoners voorzien, conform artikel 29 van de bouwcode;
5. het afvalwater via vetafscheiders lozen, conform artikel 44 van de bouwcode;
6. behoud van de 19de-eeuwse trap tussen de gelijkvloerse en de eerste verdieping;
7. terugkoppelen restauratie en uitvoering met de dienst Monumentenzorg (restauratie buitenschil, recuperatie of hermaak trap oostgevel, detailtekeningen houten schrijnwerk, detailtekeningen dakkapellen ….);
8. behoud van de 19de-eeuwse binnendeuren waar mogelijk;
9. wortelschade van de bomen te beperken tot 20% van de totale worteloppervlakte;
10. wortelonderzoek voor te leggen aan de groendienst;
11. tijdens de werken moeten de bomen worden beschermd met herrassen tot buiten de kroonprojectie;
12. voor de werken contact op te nemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, Postadres aangetekende zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07,
herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be , betreffende opmaak plaatsbeschrijving en herstellingen openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op:
13. na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Standpunt college
Het college sluit zich gedeeltelijk aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar. Het college neemt nota van het advies MZ: “…Vanuit oogpunt monumentenzorg appreciëren we ten zeerste de inspanningen die geleverd worden om de ‘Parkvilla’ te herbestemmen in een vormgeving die een meerwaarde vormt voor het kasteel en het park….. Het is jammer dat men vandaag opnieuw opteert om de oorspronkelijke trap in de trap toren tussen 0 en 1 te supprimeren. De traptoren met 19e-eeuwse trappenpartij bleef gaaf bewaard en is 1 van de weinige relicten uit de oprichtingsperiode. De erfgoedwaarde is zeer hoog. …”
Het college is van oordeel dat de historische waarde van de trap voornamelijk zit in het geheel van trap en traptoren. Met name dus ook de verbinding tussen gelijkvloers en de ‘kijkuit’ bovendaks. Echter is er geen sprake van een echte trappenpartij, de trap waarvan sprake verbindt enkel het gelijkvloers (wordt nu reca) met de eerste verdieping (wordt leefgedeelte van de woning). De tweede verdieping (wordt slaapverdieping) is met deze trap al niet bereikbaar. Vanaf het leefgedeelte gaat de trap over in ladders om vervolgens via twee luiken (niet voor publiek toegankelijk dus) de torenspits met kijkuit te bereiken. Een extra vergaderzaal of nuttige gebruiksruimte maken op de tweede verdieping in logische relatie tot het publieke gelijkvloers is bijgevolg onmogelijk. De verbinding tussen gelijkvloers en eerste verdiep zal in het toekomstige gebruik volledig verdwijnen, waardoor tevens de functie van de trap verdwijnt. Bovendien eist de correcte bouwfysisch en brandtechnische oplossing het seponeren van de trap, en de verbinding tussen beide niveaus. Het gebouw evolueert daardoor mee met zijn gebruikers en de nieuwe regelgevingen (brand, akoestiek, toegankelijkheid,..) van de continu evoluerende maatschappij. Indien in de toekomst zou blijken dat bij een nieuwe invulling de trap toch van belang zou zijn, kan er eenvoudig een nieuwe trap aangebracht worden.
De voorwaarde wordt geschrapt.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 26 mei 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 18 juni 2020 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 17 augustus 2020 |
Verslag GOA |
|
naam GOA | Wim Van Roosendael |
Het college sluit zich gedeeltelijk aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. het eerste deel van de helling aanleggen conform artikel 19 van de verordening toegankelijkheid;
3. een interne afvalverzameling voor de recaruimte voorzien, conform artikel 26 van de bouwcode;
4. een inpandige fietsstalplaats voor de bewoners voorzien, conform artikel 29 van de bouwcode;
5. het afvalwater via vetafscheiders lozen, conform artikel 44 van de bouwcode;
6. terugkoppelen restauratie en uitvoering met de dienst Monumentenzorg (restauratie buitenschil, recuperatie of hermaak trap oostgevel, detailtekeningen houten schrijnwerk, detailtekeningen dakkapellen ….);
7. behoud van de 19de-eeuwse binnendeuren waar mogelijk;
8. wortelschade van de bomen te beperken tot 20% van de totale worteloppervlakte;
9. wortelonderzoek voor te leggen aan de groendienst;
10. tijdens de werken moeten de bomen worden beschermd met herrassen tot buiten de kroonprojectie;
11. voor de werken contact op te nemen met Stadsontwikkeling – Dienst Beheer & Onderhoud, Postadres aangetekende
zending: Grote Markt 1, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 84 07,
herstellingopenbareruimte@stad.antwerpen.be , betreffende opmaak plaatsbeschrijving en herstellingen openbaar domein na afloop van de bouwwerken. Meer informatie vindt u op:
12. na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en
veiligheidsnormen voor woningen.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.