We willen ieder kind alle kansen bieden om te leren, een waardevol diploma te behalen en op te groeien tot een actieve, mondige en betrokken burger. Leren gebeurt niet alleen tijdens de schooluren.
Een school kan gericht ondersteunen door zich als volwaardige brede leeromgeving in te schakelen in de buurt en haar infrastructuur gericht open te stellen, ook na de uren.
Groene, hygiënische en kwalitatieve speelplaatsen waar kinderen spelend kunnen leren wie ze zijn en wat ze kunnen, zijn bovendien belangrijk voor het welbevinden van de kinderen op school en in de buurt.
Zo’n kwaliteitsvolle, kindvriendelijke locaties lenen zich bovendien voor kwaliteitsvolle naschoolse opvang.
Een participatief traject dat kinderen – ook de allerjongsten - raadpleegt, leert kinderen dat ze een stem hebben en mee hun omgeving en de maatschappij vormen.
In ons stedelijk weefsel is publieke ruimte schaars. Het inzetten van deze private ruimte met openbaar karakter voor gedeeld gebruik kan een positieve impact hebben op de omgeving. Het brengt kinderen van jongs af aan in contact met het concept van gedeelde ruimte en de gedeelde verantwoordelijkheid die hierdoor ontstaat.
Projectgebied Nieuw Zuid
Op 19 mei 2009 (jaarnummer 6829) keurde het college de opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en randvoorwaarden voor de toekomstige ontwikkeling voor het projectgebied Nieuw Zuid goed. Dit ruimtelijk uitvoeringsplan is een noodzakelijk juridisch kader voor het verlenen van bouwvergunningen voor hoogbouw binnen het projectgebied.
Op 1 april 2010 verwierf de private ontwikkelaar Ontwikkeling Nieuw Zuid nv (ONZ) de gronden van het Fonds voor Spoorweginfrastructuur gelegen aan de Ledeganckkaai. ONZ belastte vervolgens Stadsontwikkeling Antwerpen Zuid nv (SAZ) met de volledige projectontwikkeling van deze gronden.
Masterplan Nieuw Zuid
Het college keurde op 5 oktober 2012 (jaarnummer 10436) de finale versie van het masterplan Nieuw Zuid goed.
RUP Nieuw Zuid
De gemeenteraad keurde op 26 mei 2014 (jaarnummer 447) de definitieve vaststelling van het gemeentelijk RUP Nieuw Zuid goed. Hiermee heeft de stad Antwerpen de ontwikkelingsvisies en de ruimtelijke kwaliteiten voor het plangebied "Nieuw Zuid" juridisch verankerd. De deputatie keurde het RUP goed op 17 juli 2014. Het goedkeuringsbesluit van de deputatie verscheen in het Belgisch Staatsblad op 19 september 2014. Het plan is op 3 oktober 2014 in werking getreden.
Projectoproep Concessie Openbare Werken
Op 29 juni 2015 (jaarnummer 348) stemde de gemeenteraad in met de projectoproep tot kandidaten voor het verkrijgen van een concessie openbare werken voor de oprichting van een dubbele brede basisschool op een terrein gelegen in het Nieuw Zuid.
Op 9 december 2016 (jaarnummer 10642) keurde het college de krijtlijnen voor de verdere realisatie van het project dubbele basisschool en buurtsporthal op Nieuw Zuid goed.
Breed gebruik van schoolspeelplaats
De nieuwbouw dubbele basisschool met buurtsporthal op Nieuw Zuid zal in september 2021 haar deuren openen. Het gebouw - dat De Kuub heet – is ontworpen als een brede buurtschool. Twee verschillende basisschoolbesturen - Gemeenschapsonderwijs en Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs - en de sportdienst van stad Antwerpen gaan het gebouw samen uitbaten. De speelplaats aan het gebouw is 950 vierkante meter groot (zie rode zone op perceel 10B in het plan in bijlage). De scholen gaan de speelplaats vanaf september 2021 gebruiken.
De speelplaats is privaat domein met openbaar karakter. Stad Antwerpen is de eigenaar. De inrichting van de speelplaats moet toegang voor de buurt mogelijk maken. Tijdens de schooluren hebben alleen de scholen toegang, na de schooluren moet breed gebruik door de buurt mogelijk zijn.
District Antwerpen zal een participatieproces opstarten met de buurt en de schoolbesturen, voor de inrichting van deze buitenruimte in functie van het breed gebruik.
Minstens de omwonende jonge kinderen en de leerkrachten, directies en leerlingen van de scholen zullen worden betrokken. De stedelijke diensten die instaan voor het aanleggen en onderhouden van groene speelruimtes in de stad moeten ook hun plaats krijgen in het proces.
We passen de methode van inspraak aan aan de doelgroep. Bij het opstellen van de bevraging houden we rekening met hoe we kinderen het best kunnen bereiken en bieden we hen de juiste gereedschappen om hun visie met de stad te kunnen delen. We houden bovendien rekening met de maatregelen die van kracht zijn om de Corona epidemie het hoofd te bieden.
Het ontwerp moet kindvriendelijk en veilig zijn en aangepast aan gebruikers van ongeveer 3 tot 12 jaar oud. Voor oudere kinderen zijn op wijkniveau andere plaatsen voorzien.
Volgende principes van basisinrichting zijn al voorzien en vastgelegd in het bouwdossier:
Het volledige proces houdt rekening met de ingebruikname van de speelplaats door de scholen in september 2021.
Het delen van een schoolspeelplaats met de buurt is een pilootproject. We willen dat dit werkt en blijft werken. De overeenkomst zal voorzien in een jaarlijkse evaluatie, waarbij we kunnen bijsturen op basis van de ervaringen van zowel de scholen als het district.
Het college keurt het principe goed van het participatietraject dat deelgebruik van het privéterrein met openbaar karakter aan de dubbele basisschool met buurtsporthal als schoolspeelplaats en buurtspeelplaats moet regelen.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Opdracht |
District Antwerpen | Het participatietraject organiseren voor deelgebruik van de schoolspeelplaats met de buurt. |
AG VESPA Stadsprojecten |
Het overleg coördineren met onderwijs, het district en de stedelijke diensten die gaan over het aanleggen en onderhouden van deze groene speelruimte. |