Terug
Gepubliceerd op 31/08/2020

2020_CBS_07051 - Omgevingsvergunning - OMV_2020078664. Van den Hautelei 171. District Deurne - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 28/08/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07051 - Omgevingsvergunning - OMV_2020078664. Van den Hautelei 171. District Deurne - Goedkeuring 2020_CBS_07051 - Omgevingsvergunning - OMV_2020078664. Van den Hautelei 171. District Deurne - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020078664

Gegevens van de aanvrager:

Eric van den Bergh met als adres Hoge Mauw 1510 te 2370 Arendonk, de heer Paul Thys met als adres Hoge Mauw 460 te 2370 Arendonk en Sofie Van Haeren met als adres Hoge Mauw 1510 te 2370 Arendonk

Gegevens van de exploitant:

NV HOOYBERGHS met als contactadres Elzenlaan 69 te 2500 Lier

Ligging van het project:

Van den Hautelei 171, 2100 Deurne-Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 31 sectie B nr. 435F

Inrichtingsnummer:

20200616-0001 (Bemaling Dascottelei)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

de exploitatie van een bronbemaling voor het uitvoeren van bouwwerken

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft de exploitatie van een bronbemaling die technisch noodzakelijk is voor de realisatie van twee ondergrondse verdiepingen.

 

Aangevraagde rubrieken

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

3.4.2

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

100 m³/uur

3.6.3.2

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater met een effluent van meer dan 5 m³/uur tot en met 50 m³/uur;

50 m³/uur

53.2.2.b.2

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

430.000 m³/jaar

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden

1.

Bij te stellen voorwaarde:

De exploitant vraagt een bijstelling aan van Artikel 4.2.3.1 - lozing van bedrijfsafvalwater dat één of meer gevaarlijke stoffen bevat.

 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

Voor de parameters minerale olie en benzeen worden aangepaste lozingsnormen aangevraagd. De aangevraagde lozingsnormen zijn gebaseerd op de gangbare lozingsnormen bodemsaneringsproject bij lozing op oppervlaktewater of riolering. 

 

Minerale olie : aangevraagde lozingsnorm : 500 µg/l
Benzeen : aangevraagde lozingsnorm : 10 µg/l

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Vlaamse Milieumaatschappij, afvalwater en lucht

8 juli 2020

7 augustus 2020

Voorwaardelijk gunstig

Vlaamse Milieumaatschappij, grondwaterbeheer

8 juli 2020

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

 

Interne adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ vergunningen/ stedenbouwkundige vergunningen

8 juli 2020

17 juli 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gemengd woongebied en industriegebied. De gebieden die als gemengd woon- en industriegebied zijn aangeduid, zijn bestemd voor wonen en voor de andere in artikel 5.1.0. van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen. Bedoelde functies alsmede voor de instandhouding en de gerechtvaardigde uitbreiding van de bedrijven die er gevestigd zijn. Wanneer die bedrijven hun huidige bedrijfsactiviteit niet meer voortzetten en geen andere activiteiten die tot dezelfde bedrijfssector behoren, uitoefenen, krijgt het betrokken gebied uitsluitend en definitief de bestemming van woongebied.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup.  Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De aanvraag betreft een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een bronbemaling voor het uitvoeren van bouwwerken.

 

De aanvraag is gesitueerd op de hoek van de Dascottelei en Van den Hautelei.

 

Op 25 oktober 2019 werd de aanvraag met dossiernummer OMV_2020078664 voor een nieuwbouw van 69 appartementen, een commerciële ruimte, een magazijn en een ondergrondse parking door het college geweigerd.

 

Op 28 mei 2020 is in beroep een voorwaardelijke vergunning verleend door de deputatie.

 

De nieuwbouw moet conform de plannen en voorwaarden van deze vergunning uitgevoerd worden.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Op de hoek van de Dascottelei en de Van den Hautelei te Deurne is een nieuwbouwproject gepland. Het betreft een appartementsgebouw met commerciële ruimte, voorzien van twee ondergrondse bouwlagen. Voor de uitgraving en aanleg van de ondergrondse bouwlagen is een bemaling vereist.

Het maaiveldpeil ter hoogte van de projectsite bedraagt circa +9,00 mTAW. De ondergrond bestaat uit een zandige tot lemige quartaire toplaag met onderaan een leem- of kleilens.Hieronder worden zanden aangetroffen van de formaties van Lillo of Kattendijk, goed doorlatende zanden van de Formatie van Diest en glauconiethoudende zanden van de Formatie van Berchem. Op een peil van circa -29,21 mTAW zou zich vaste klei van de Formatie van Boom bevinden. De grondwaterstand werd opgemeten in een peilbuis op de projectsite op 9 april 2020 en bedroeg +6,16 mTAW.

Het uitgravingspeil voor de algemene uitgraving bedraagt +1,69 mTAW. Voor de uitgraving van de liftputten bedraagt het uitgravingspeil +0,29 mTAW. De bemalingspeilen liggen 0,50 meter lager (+1,19 en -0,21 mTAW). Voor de algemene uitgraving is een grondwaterverlaging van circa 4,97 meter noodzakelijk; voor de liftputten een grondwaterverlaging van circa 6,37 meter. Aan deze grondwaterverlagingen zijn geen zettingsrisico’s verbonden. 

De bemaling kan uitgevoerd worden door middel van dieptebronnen met een aanzetdiepte van circa 18 m-mv of circa -9,00 mTAW. Voor de bemaling van de liftputten worden lokaal en tijdelijk filterkaders bijgeplaatst.

Op basis van een grondwatermodellering werd bepaald dat de bemalingsdebieten hoog oplopen (dagdebiet > 2.500 m³ en totaal waterbezwaar > 500.000 m³). Er werd geopteerd om waterkerende wanden te plaatsen rondom de bouwput die de sterk watervoerende afzettingen van de Formatie van Diest afsluiten (aanzetdiepte circa -6 mTAW) zodat het bemalingsdebiet beperkt kan blijven tot maximaal 100 m³/uur en de bemaling onder een klasse 2 vergund kan worden. Door bijkomend rekening te houden met zes bemalingsfasen kan het debiet voornamelijk tijdens het tweede deel van de bemaling beperkt worden en is de maximale invloedstraal van de bemaling op omliggende verontreinigingen 5 % kleiner dan een bemaling zonder fasering. Het totale bemalingsdebiet zal ongeveer 430.000 m³ bedragen voor een bemalingsduur van 10 maanden.

In de buurt van de bemalingszone zijn een aantal bodemonderzoeken bekend bij de OVAM. Er zijn 13 dossiers die een overschrijding hadden van de bodemsaneringsnorm voor grondwater. Het grondwater ten zuiden van de projectsite bevat mogelijk verhoogde concentraties minerale olie en benzeen, gerelateerd aan OVAM dossiers 17843 en 63904. Dit zijn de voor deze bemaling belangrijkste verontreinigingen in de buurt. De toestand van deze verontreinigingen is vermoedelijk gewijzigd door een bemaling die in 2016 werd uitgevoerd. Mogelijk kan een (rest)verontreiniging in de richting van de bouwput migreren en opgepompt worden.

Het grondwater uit de peilbuis aanwezig op de projectsite werd reeds geanalyseerd. Er werden toen geen overschrijdingen van het indelingscriterium en de bodemsaneringsnorm gemeten. 

Er worden bijkomende lozingsvoorwaarden gevraagd:

parameter (µg/l)

IC

gevraagd

advies VMM

benzeen

10

10

10 (=IC)

minerale olie

 

500

500

 

Het bemalingswater dient door de mogelijke verontreiniging wel gecontroleerd te worden en indien dit nodig blijkt, gesaneerd te worden voor lozing. Indien het bemalingswater verontreinigd zou blijken te zijn boven de aangevraagde lozingsnormen, is een waterzuivering noodzakelijk en valt de lozing onder rubriek 3.6.3.2. In deze rubriek is het lozingsdebiet na zuivering beperkt tot 50 m³/uur. Er zullen dan maatregelen genomen worden om het te zuiveren debiet steeds onder de 50 m³/uur te houden.

Niet-verontreinigd bemalingswater dient, indien mogelijk, geretourneerd te worden. Gezien de sterk verstedelijkte omgeving is een retourbemaling in dit geval niet mogelijk. Andere opties werden bekeken om het bemalingswater te laten infiltreren:

-     lozing in de wadi’s van de projectsite Eksterlaer: deze optie werd niet weerhouden aangezien dit geen wadi’s zijn maar eerder afgesloten kuipen waar geen infiltratie mogelijk is;

-     lozing in de Koude Beek: deze optie werd niet weerhouden aangezien de afstand té groot is (+/- 880 meter in vogelvlucht);

-      lozing in Boekenbergpark: deze optie werd in eerste instantie samen met Water-Link bekeken en ook niet weerhouden het rioleringsstelsel niet overal in verbinding staat waardoor minstens 2 bovengrondse constructies noodzakelijk zouden zijn. Aquafin geeft aan dat de opties om het bemalingswater via het openbaar domein of via privé-binnengebied (bedrijfsterrein Van Heurck) naar het Boekenbergpark te brengen, dienen onderzocht te worden. Aangezien er tegelijkertijd een bemaling ter hoogte van de Van den Hautelei 177 zal plaatsvinden, is het aan te raden contact op te nemen met de exploitant van deze werf. Gezien het grote opgepompte debiet mag er een extra inspanning van de exploitant verwacht worden om het bemalingswater te laten infiltreren. Het bemalingswater dient te voldoen aan de milieukwaliteitsnormen vooraleer het geloosd wordt in de vijver. Dit zal dan ook opgenomen worden als bijzondere voorwaarde.

 

Indien blijkt dat bovenstaande optie niet uitvoerbaar is, zal het bemalingswater in de gemengde riolering van de Dascottelei geloosd moeten worden. De exploitant dient hiervoor nog een saneringscontract met Aquafin te bekomen.

MER-screening

Aangezien de omgevingsvergunningsaanvraag betrekking heeft op een activiteit die voorkomt op de lijst van bijlage III bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening werd het aanvraagdossier tijdens het ontvankelijk- en volledigheidsonderzoek getoetst  aan de criteria van bijlage II van het Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid. Hierbij werd geoordeeld dat het project niet MER-plichtig is.

 

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits voldaan wordt aan de voorgestelde vergunningsvoorwaarden, is deze aanvraag in overeenstemming met de VLAREM wetgeving. Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt voorwaardelijk positief advies gegeven de vergunning te verlenen. 

 

Geadviseerde rubrieken

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

3.4.2

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

100 m³/uur

3.6.3.2

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater met een effluent van meer dan 5 m³/uur tot en met 50 m³/uur;

50 m³/uur

53.2.2.b.2

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

430.000 m³/jaar

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

 

1.

Indien het bemalingswater in de riolering zou geloosd worden dient er een saneringscontract afgesloten te worden met Aquafin. Dit dient bekomen te worden vóór de start van de werken en bezorgd te worden aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van OMV_2020078664.

2.

het bemalingswater dient op regelmatige basis gecontroleerd te worden en bij lozing in de vijver te voldoen aan de milieukwaliteitsnormen, bij lozing in de riolering aan de lozingsnormen en indelingscriteria:

-          de eerste 2 maanden wekelijks;

-          volgende 2 maanden 2 x per maand;

-          nadien maandelijks.

 

De resultaten van de analyses worden bezorgd aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van OMV_2020078664.

3.

De nodige maatregelen dienen genomen te worden zodat het lozingsdebiet na zuivering steeds onder 50 m³/uur blijft.

4.

De exploitant gaat na of het bemalingswater naar het Boekenbergpark kan geleid worden via een bovengrondse leiding langs het openbaar domein of via privéterrein. Een grondig onderzoek is noodzakelijk en dient voorgelegd te worden aan de stad Antwerpen vóór de start van de bemaling.

5.

De exploitant geeft de startdatum van de bemaling door aan de dienst milieu-interventie (mi@antwerpen.be) en de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van OMV_2020078664.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

17 juni 2020

Volledig en ontvankelijk

8 juli 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

6 september 2020

Verslag GOA

19 augustus 2020

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.


Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Indien het bemalingswater in de riolering zou geloosd worden dient er een saneringscontract afgesloten te worden met Aquafin. Dit dient bekomen te worden vóór de start van de werken en bezorgd te worden aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van OMV_2020078664.

2.

het bemalingswater dient op regelmatige basis gecontroleerd te worden en bij lozing in de vijver te voldoen aan de milieukwaliteitsnormen, bij lozing in de riolering aan de lozingsnormen en indelingscriteria:

-          de eerste 2 maanden wekelijks;

-          volgende 2 maanden 2 x per maand;

-          nadien maandelijks.

 

De resultaten van de analyses worden bezorgd aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van OMV_2020078664.

3.

De nodige maatregelen dienen genomen te worden zodat het lozingsdebiet na zuivering steeds onder 50 m³/uur blijft.

4.

De exploitant gaat na of het bemalingswater naar het Boekenbergpark kan geleid worden via een bovengrondse leiding langs het openbaar domein of via privéterrein. Een grondig onderzoek is noodzakelijk en dient voorgelegd te worden aan de stad Antwerpen vóór de start van de bemaling.

5.

De exploitant geeft de startdatum van de bemaling door aan de dienst milieu-interventie (mi@antwerpen.be) en de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van OMV_2020078664.


Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubrieken:

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

3.4.2

het lozen van meer dan 2 m³/uur tot maximaal 100 m³/uur bedrijfsafvalwater;

100 m³/uur 

3.6.3.2

afvalwaterzuiveringsinstallaties, met inbegrip van het lozen van het effluentwater en het ontwateren van de bijhorende slibproductie voor de behandeling van bedrijfsafvalwater met een effluent van meer dan 5 m³/uur tot en met 50 m³/uur;

50 m³/uur 

53.2.2.b.2

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

430.000 m³/jaar 

  

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning ingaat vanaf de start van de bemaling voor een periode van 10 maanden.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.