Terug
Gepubliceerd op 24/08/2020

2020_CBS_06970 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-oproep 490 Outreach en activering - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 21/08/2020 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06970 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-oproep 490 Outreach en activering - Goedkeuring 2020_CBS_06970 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-oproep 490 Outreach en activering - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

Indiening projectvoorstel "MARA" als coördinator

De stad Antwerpen wil deze legislatuur het voortouw nemen om kwetsbare  werkarme gezinnen met een migratieachtergrond (sociaal) te activeren. In Antwerpen wonen 42.207 inwoners van allochtone afkomst in een huishouden met ‘werkintensiteit=0’. Dit is 73% van het totale aantal inwoners in een huishouden met ‘Werkintensiteit=0’. Daarvan heeft 77% of 32.499 inwoners een herkomst buiten de EU. Van alle allochtone Antwerpenaren woont 18,4% in een huishouden met Werkintensiteit=0. Daarnaast behoren ook 67.133 inwoners van allochtone afkomst tot een huishouden met ‘werkintensiteit=0,2’. Van alle allochtone Antwerpenaren woont 29,3% in een huishouden met Werkintensiteit<0,2. Deze cijfers tonen aan dat er in Antwerpen potentieel zit bij de werkarme gezinnen met herkomst buiten de EU op vlak van (sociale) activering. Voorliggend projectvoorstel wil toegang vinden tot deze groep, en meer specifiek tot de vrouwen binnen deze groep via de Antwerpse Huizen van het Kind. De Huizen van het Kind zetten momenteel reeds in op sociale activering, maar slechts met beperkte capaciteit en expertise. Ze vormen evenwel een ideale vindplaats van niet-werkende niet-werkzoekende vrouwen met een migratieachtergrond met een verre afstand tot de arbeidsmarkt. Via de Huizen van het Kind bereikt de stad Antwerpen immers een zeer groot aandeel moeders met jonge kinderen. Een gedifferentieerd, wijkgericht partnerschap wordt voorzien met de inloopteams van het CAW, De Voorzorg, Wiegwijs vzw en de sociale activeringspartners Gatam, Emino en Arktos. 

De individuele oriënterings- en begeleidingstrajecten worden vormgegeven en uitgevoerd door de sociale activeringspartners. De inloopteams begeleiden de groepssessies, waarin werken rond talenten, empowerment en zelfvertrouwen centraal staat. De individuele coaching en het groepsaanbod zetten in op competentieversterking, netwerkversterking en vrijwilligerswerk, om zo stapsgewijs en op maat van elke deelnemer te komen tot professionele activering. Het dient als opstap naar activeringstrajecten binnen VDAB (als werkzoekende) en stad Antwerpen (als leefloongerechtigde). 

De toegevoegde waarde van dit project tegenover reeds bestaande activeringstrajecten is de betrokkenheid van de Huizen van het Kind als vindplaats, de focus op moeders met verre afstand tot de arbeidsmarkt en de brede definiëring van sociale activering, waarbij niet alleen betaalde arbeid als een doelstelling wordt geformuleerd, maar ook (tussentijdse) treden van de participatieladder, zoals oriëntatie, opleiding of vrijwilligerswerk. Uit de praktijk komt immers naar voor dat de stap naar betaalde arbeid voor deze doelgroep vaak te groot is, er is nood aan een begeleidend voortraject. Eveneens met het oog op drempelverlaging, gaat het traject uit van vrijwillige deelname en heeft het geen verplichtend karakter. 

Indien het project goedgekeurd wordt, zal voor de uitvoering van het project bij de stad Antwerpen een projectmedewerker op B-niveau aangeworven worden om de coördinatie van het project op zich te nemen. Bij de partners worden 7,68 VTE ingezet voor de trajectbegeleiding van circa 90 à 100 vrouwen.


Deelname projectvoorstel "De MIRIAM-methodiek: een holistisch traject voor alleenstaande (huis)moeders op het kruispunt van gender, armoede en diversiteit" als partner

Vanuit Groep INTRO (activeringspartner) en de Vrouwenraad werd het initiatief genomen om een projectvoorstel uit te werken voor indiening op ESF-oproep 490 waarin de MIRIAM-methodiek (Minimum Income Reform - Innovation and eMpowerment of women) centraal staat.  Het voorstel bouwt voort op het lopend project MIRIAM waarbij gewerkt wordt aan het verstrekken van informatie, aan participatie, aan kennis en gebruik van rechten, doorverwijzing naar diensten voor hulp en bijstand en opleiding met het oog op verandering en het verhogen van zelfvertrouwen (zie besluit Vast Bureau op 6 december 2019, jaarnummer 414 ). Verschillende OCMW’s in Vlaanderen passen momenteel de MIRIAM-methodiek toe met federale middelen van de POD Maatschappelijke Integratie. MIRIAM-trajecten hadden tot nu toe steeds empowerment/sociale activering tot doel, eerder dan professionele activering. Dit ESF-project beoogt Vlaanderen-breed de MIRIAM-methodiek verder te ontwikkelen met een nieuwe focus op professionele activering maar wel met behoud van dezelfde doelgroep: alleenstaande en geïsoleerde moeders. Het genderaspect, het kruispuntdenken, de integrale benadering, de focus op empowerment, de combinatie van groepswerk en individuele begeleiding, blijven allen als hoekstenen aan boord van de methodiek. Naast Antwerpen wensen ook Genk, Gent, Mechelen, Oostende en Sint-Niklaas in te stappen als projectpartner. Indien het projectvoorstel goedgekeurd wordt, zullen de steden/OCMW’s  vanuit het welzijnsluik de trajectbegeleiding voor hun rekening nemen, Groep INTRA zal instaan voor het activeringsluik. Een geïntegreerde werking is daarbij primordiaal. 

Concreet wordt gedacht aan de begeleiding van 15 à 20 vrouwen gedurende een projectduur van circa 18 maanden. Dit vergt de inzet van 1 VTE voor de deelnemers in Antwerpen, waarvan (mits goedkeuring) 0,5 VTE vanuit de stad Antwerpen wordt ingezet, en 0,5 VTE vanuit Groep INTRO/Antwerpen gedurende de projectduur van 18 maanden.  

Aanleiding en context

Het operationeel programma Europees Sociaal Fonds (ESF) van het Vlaamse departement Werk en Sociale Economie lanceerde op 1 mei 2020 oproep 490: “Outreach en activering - II”. De oproep is een bisversie van oproep 457 die op 6 maart 2019 gelanceerd werd. Zowel een verlenging en/of uitbreiding van lopende projecten als de initiatie van nieuwe projecten onder oproep 490 wordt toegestaan. 

De doelstelling van oproep 490 is om vindgerichte en geïntegreerde acties op te zetten voor inactieve arbeidsreserves die mits bijkomende ondersteuning potentieel inzetbaar zouden zijn op de arbeidsmarkt en voor wie het bestaande aanbod geen (voldoende) duurzame oplossing biedt. De oproep richt zich tot organisaties die expertise hebben in het begeleiden van mensen uit de inactieve arbeidsreserve. De oproep mikt op sterke geïntegreerde partnerschappen tussen verschillende organisaties. 

Goedgekeurde projecten gaan van start op 1 december 2020 en lopen uiterlijk af op 31 december 2022. Er wordt geen richtinggevend projectbedrag meegegeven. De financiering van de projecten bestaat uit 40% ESF-middelen, 40% uit het Vlaamse cofinancieringsfonds en 20% co-financiering die voorzien moet worden door de projectpartners. 

De stad Antwerpen (Sociale Dienstverlening – Welzijn) wenst als coördinator in te tekenen op deze oproep met een project gericht op sociale activering via Huizen van het Kind "MARA" (Moeders met talent versterken en activeren). Daarnaast wenst de stad Antwerpen/OCMW (Sociale Dienstverlening – Welzijn) - onder voorbehoud van het finaliseren van het projectvoorstel door de coördinator - als partner in te stappen in een projectvoorstel "De MIRIAM-methodiek: een holistisch traject voor alleenstaande (huis)moeders op het kruispunt van gender, armoede en diversiteit". Het project werd geïnitieerd en wordt gecoördineerd door Groep INTRO, in samenwerking met de Vrouwenraad. 

De stad Antwerpen wil via deze projecten op geïntegreerde wijze haar beleidsambitie waarmaken om extra in te zetten op de (sociale) activering van vrouwen  met het oog op de strijd tegen armoede en de versterking van hun maatschappelijke positie (punt 347 van het bestuursakkoord). De deelname aan de ESF-oproep 490 biedt de kans om verschillende trajecten op maat te kunnen aanbieden en hiervoor externe financiering aan te trekken. 

Vanuit het OCMW Antwerpen wordt eveneens een verlenging van het lopende project Amalia ingediend voor ESF-oproep 490 (zie goedkeuring Vast Bureau op 26 juni 2020, jaarnummer 180). 

Algemene financiële opmerkingen

  • MARA

De totale projectkost wordt geschat op 1.494.305,97 euro. Het aandeel van de stad Antwerpen hierin bedraagt 170.208,43 euro  en bestaat uit 121.577 euro personeelskosten (1 VTE gedurende 24 maanden) en 48.630,98 euro voor andere diverse uitgaven. Het aandeel van de co-financiering bedraagt 20% of 34.041,69 euro Daarnaast financiert de stad Antwerpen de nodige  co-financiering (20%) voor de andere projectpartners. Het totale geschatte bedrag van co-financiering bedraagt maximum 298.861,19 euro. 

Indien het project goedgekeurd wordt, zal het projectbudget in de reguliere budgetten van de dienst Sociale Dienstverlening - Welzijn worden opgenomen. Na een positieve beslissing, zal een subsidiefiche worden opgemaakt en worden de finale bedragen opnieuw voorgelegd aan het college bij de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst. 

  • "De MIRIAM-methodiek: een holistisch traject voor alleenstaande (huis)moeders op het kruispunt van gender, armoede en diversiteit" 

De totale projectkost van het projectvoorstel MIRIAM wordt momenteel nog berekend (datum van indiening 31 augustus 2020). Het aandeel van de stad Antwerpen in de projectkost wordt ingeschat op 0,5 VTE op B-niveau wat een personeelskost is van 45.591,54 euro. Daarnaast wordt een forfait toegekend van 20% voor overige diverse uitgaven. De totale projectkost voor stad Antwerpen bedraagt dus 63.828,16 euro. 20% hiervan dient de stad te co-financieren (12.765,63 euro). Indien het project ingediend en goedgekeurd wordt, zal het project uitgevoerd worden met bestaand personeel. Het te co-financieren bedrag wordt dan gedekt door de inkomsten. 

Indien het project goedgekeurd wordt, zal het projectbudget in de reguliere budgetten van de dienst Sociale Dienstverlening - Welzijn worden opgenomen. Na een positieve beslissing, zal een subsidiefiche worden opgemaakt en worden de finale bedragen opnieuw voorgelegd aan het college bij de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst. 

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0402 - De stad maakt werk van een geïntegreerde aanpak in de ondersteuning van gezinnen en het welzijn van kinderen en jongeren.
2HMS040201 - Ketenaanpak gezinnen, kinder- en jongerenwelzijn
4 - Harmonieuze stad
2HMS07 - Gelijke kansen
2HMS0704 - Participatie en empowerment van vrouwen met migratieachtergrond
2HMS070401 - Maatschappelijke participatie van vrouwen met een migratieachtergrond en dubbele minderheden
8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel "MARA" in het kader van ESF-oproep 490 'Outreach en activering - II' goed.

Artikel 2

Het college keurt de deelname aan het projectvoorstel "De MIRIAM- methodiek: een holistisch traject voor alleenstaande (huis)moeders op het kruispunt van gender, armoede en diversiteit" in het kader van ESF-oproep 490 'Outreach en activering - II' goed. 

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.