Terug
Gepubliceerd op 24/08/2020

2020_CBS_06954 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020072084. Ordamstraat 9. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 21/08/2020 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06954 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020072084. Ordamstraat 9. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_06954 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020072084. Ordamstraat 9. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020072084

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

de heer Kurt Van Stappen-Varendonck met als adres Laageind 91 te 2940 Stabroek en VVZRL TM De Meuter - Aertssen met als adres Laageind 91 te 2940 Stabroek

Ligging van het project:

Ordamstraat 9 te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 16 sectie C nrs. 340W, 340Y, 340X, 340V, 340Z, 340R, 340E, 340G, 340P, 356Z, 356A2, 356W2 en 356Z2

Inrichtingsnummer:

20191106-0097 (Tijdelijke breek- en zeefactiviteiten GM)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Tijdelijke breek- en zeefactiviteiten General Motors (verandering van bemalingswijze)

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

Op 20 april 2018 verleende het college een omgevingsvergunning voor het slopen van de voormalige site van GM (OMV_2018011073) aan het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht.

 

Voorgeschiedenis milieu

Op 20 mei 2020 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een omgevingsvergunning voor de exploitatie van tijdelijke breek- en zeefactiviteiten en een bronbemaling, voor een termijn van vier maanden voor de bronbemaling en een termijn verstrijkend op 31 december 2020 voor de overige activiteiten.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag omvat een wijziging van bemalingswijze.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

-192.876 m³/jaar

 

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

30 juli 2020

7 augustus 2020

Gunstig

 







Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn. De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen. Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur. Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten. In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven en watergebonden bedrijven, -voor het Churchilldok- Gebied voor waterweginfrastructuur en -voor de Noorderlaan- Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Over het gebied loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat. Ten noorden van de aanvraag, in de omgeving van het Vormingsstation Antwerpen-Noord en de Grote Kreek, ligt de bestemming Gebied voor spoorinfrastructuur, een Zone voor permanente ecologische infrastructuur en een Zone voor permanente ecologische infrastructuur ‘met medegebruik’.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Toegankelijkheid: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Op 20 mei 2020 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een omgevingsvergunning voor het uitbaten van een tijdelijke breekwerf. Deze vergunning werd verleend voor het ter plaatse breken van inerte bouwmaterialen en aanhorigheden alsook de grondwaterbemaling ter hoogte van een uit te breken kelder. De lozing van het bemalingswater wordt voorzien in het Churchilldok. Uit verder onderzoek is echter gebleken dat retourbemaling mogelijk en dus wenselijk is. Voorwerp van voorliggende aanvraag betreft dan ook een verandering van rubriek 53.2.2°b)2 waarbij retourbemaling aangevraagd wordt alsook een vermindering van het netto bemalingsdebiet.

 

Er zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen aangevraagd. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt is er geen bezwaar tegen voorliggende aanvraag.

 

De aanvraag leidend tot de eerder verleende omgevingsvergunning voor de sloop en de voorwaarden uit deze vergunning zijn strikt na te leven. De aanvraag voorzag in het vrijwaren van bepaalde groenzones, en via voorwaarden opgelegd aan de vergunning zijn de veiligheid nabij de naburige spoorwegen en de verplichtingen tot behoud van de vanuit ecologisch oogpunt beschermde gebieden, habitats en soorten – voor zover van deze laatste niet op geldige wijze werd afgeweken – gewaarborgd.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

De Tijdelijke Maatschappij De Meuter & Aertssen (TM-DMA) verkreeg op 20 mei 2020 een omgevingsvergunning voor een tijdelijke breekwerf, in het kader van de sloop van de voormalige bedrijfsgebouwen van General Motors in functie van toekomstige herontwikkeling. Met die vergunning werd ook een bronbemaling vergund met een debiet van 256.046 m³ voor een termijn van vier maanden. Al het bemalingswater zou geloosd worden.

 

Met onderhavige aanvraag wenst men het bemalingsconcept te wijzigen waarbij wel water geretourneerd zal worden in de bodem. Verder onderzoek, weergegeven in de bemalingsstudie, geeft aan dat retourbemaling immers toch mogelijk en zelfs wenselijk is om het debiet en de invloed van de bemaling op de grondwaterverontreinigingen in de omgeving te minimaliseren (zie verder).

 

Er zullen 26 dieptebronnen geplaatst worden buiten de kelder, op een tussenafstand van circa 25 meter en met een filterstelling tussen -5 m TAW tot circa -15 m TAW. Het bemalingswater wordt geretourneerd met behulp van 17 retourbronnen met een filterstelling tussen circa -15 m en -30 m TAW in zandlaag L3. Over de gehele bemalingsperiode van vier maanden wordt er een totaal netto volume grondwater van 63.170 m³ opgepompt (opgepompt volume = 596.125 m³, geretourneerd volume = 532.956 m³). Het netto volume dat opgepompt wordt, vermindert dus met 192.876 m³/jaar.

 

Er is op het terrein een grondwaterverontreiniging aanwezig met arseen, zink, minerale olie, BTEX, VOCl, chloorbenzenen, trimethylbenzenen en PFAS/PFOS, op circa 600 meter ten oosten van de bouwput. Bovendien bevinden zich veel OVAM dossiers waar grondwaterverontreinigingen zijn te verwachten in de nabije omgeving van het projectgebied. De maximale verplaatsing van de verontreiniging bedraagt circa 0,17 meter ter hoogte van OVAM-dossier 13205 en circa 0,72 meter ter hoogte van OVAM-dossier 2595 na 122 dagen bemalen met een aangenomen retardatiefactor van 73,34. Er kan bijgevolg aangenomen worden dat de verplaatsing van de bekende grondwaterverontreinigingen acceptabel zijn onder invloed van de bemaling. In de bemalingsstudie wordt geconcludeerd dat de bemaling de bestaande grondwaterverontreinigingen niet relevant zal verplaatsen.

 

Uit de zettingsberekeningen weergegeven in de bemalingsstudie blijkt dat er geen onaanvaardbare zettingsrisico’s zijn te verwachten als gevolg van de bemaling. Er zijn bijgevolg geen invloedswerende maatregelen noodzakelijk om onaanvaardbare zettingen te vermijden gedurende de bemaling.

 

Het bemalingswater dat nog netto opgepompt wordt, kan geloosd worden op het Churchilldok.

De reeds opgelegde voorwaarden met betrekking tot de monitoring van de kwaliteit van het bemalingswater blijven van toepassing. Indien het bemalingswater niet voldoet aan de indelingscriteria mag het niet ongezuiverd geloosd worden.

 

Bijkomend staat er in het aanvraagdossier vermeld dat de mogelijkheid wordt bekeken om dit volume geheel of gedeeltelijk aan te bieden aan externe afnemers zoals aannemers groenonderhoud, landbouwers, brandweer, … . Het opgepompte bemalingswater zal geanalyseerd worden en afhankelijk van de resultaten worden die firma’s bevoorraad die het water met deze bepaalde kwaliteit kunnen aanwenden.

Het ter beschikking stellen van kwalitatief goed bemalingswater aan derden wordt zeer positief beoordeeld. Inmiddels blijkt dat het bemalingswater reeds ter beschikking gesteld wordt. Het is aangewezen dat de exploitant een logboek bijhoudt van de volumes bemalingswater die aan derden worden geleverd, met vermelding van de kwaliteitsgegevens van dit water. De kwaliteitsgegevens van het bemalingswater van het geleverde bemalingswater moeten ook aan de afnemer verstrekt worden.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

-192.876 m³/jaar

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De exploitant houdt een logboek bij van de volumes bemalingswater die aan derden worden geleverd, met vermelding van de kwaliteitsgegevens van dit water. De kwaliteitsgegevens van het bemalingswater van het geleverde bemalingswater moeten ook aan de afnemer verstrekt worden.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

28 juli 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

27 augustus 2020

 

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

-192.876 m³/jaar

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De exploitant houdt een logboek bij van de volumes bemalingswater die aan derden worden geleverd, met vermelding van de kwaliteitsgegevens van dit water. De kwaliteitsgegevens van het bemalingswater van het geleverde bemalingswater moeten ook aan de afnemer verstrekt worden.

 

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.