Terug
Gepubliceerd op 24/08/2020

2020_CBS_06951 - Omgevingsvergunning - OMV_2019150641. Vosseschijnstraat zn. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 21/08/2020 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06951 - Omgevingsvergunning - OMV_2019150641. Vosseschijnstraat zn. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_06951 - Omgevingsvergunning - OMV_2019150641. Vosseschijnstraat zn. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2019150641

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV AS 24 - BELGIUM met als adres Kunstlaan 40 te 1020 Brussel

Ligging van het project:

Vosseschijnstraat ZN te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 7 sectie G nr. 1541/4

Inrichtingsnummer:

20191209-0049 (AS24 - Vosseschijnstraat 31)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

hernieuwing vergunning tankstation voor vrachtwagens

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

-          Op 5 december 2001 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/2001/B/0117) voor het bouwen van een tankcleaning station, onderhoudsgarage en tankstation + plaatsen van een boorput van 116 meter diepte voor waterwinning.

-          Op 28 oktober 2016 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20161956) voor het plaatsen van een bovengrondse ad-blue tank.

 

Voorgeschiedenis milieu

Op 17 oktober 2001 werd een milieuvergunning klasse 2 verleend aan Antwerp Bulk Cleaning nv voor het exploiteren van een nieuwe inrichting voor het reinigen van de citernes van bulkwagens en -containers. Deze vergunning is geldig tot 17 oktober 2021. Nadien werden nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen en werden meldingen van (gedeeltelijke) overnames geakteerd door de deputatie van de provincie Antwerpen.
Op 27 januari 2011 werd akte genomen door de deputatie van een mededeling tot opsplitsing van de vergunning, waardoor de nv AS24 België apart vergund werd voor de exploitatie van het tankstation voor vrachtwagens.
Op 30 juni 2011 werd door de deputatie een vergunning verleend aan AS24 België voor het veranderen van een tankstation. Inmiddels werd een naamswijziging doorgevoerd naar AS24 Belgium.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft een hernieuwing van de bestaande vergunning voor het tankstation. Tevens wordt een uitbreiding van het te lozen debiet bedrijfsafvalwater aangevraagd.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

3.4.1°a)

het lozen van maximaal 2 m³/uur bedrijfsafvalwater zonder gevaarlijke stoffen in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II;

1,5 m³/uur
(+0,5 m³/uur)

6.5.2°

brandstofverdeelinstallaties voor motorvoertuigen, namelijk installaties voor het vullen van brandstoftanks van motorvoertuigen met vloeibare koolwaterstoffen, bestemd voor de voeding van de erop geïnstalleerde motor(en) met meer dan twee verdeelslangen;

 4 verdeelslangen

17.3.2.1.1.2°

opslagplaatsen voor ontvlambare vloeistoffen (gevarenpictogram GHS02)  van gevarencategorie 3 (gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen) met een vlampunt lager dan of gelijk aan 55°C en gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 20 ton tot en met 500 ton.

 62,50 ton

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

25 juni 2020

7 augustus 2020

Gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

Over het goed loopt volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding.

In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, de exploitatie en de wijzigingen van een hoogspanningsleiding en haar aanhorigheden. De aanvragen voor vergunningen voor een hoogspanningsleiding en aanhorigheden worden beoordeeld rekening houdend met de in grondkleur aangegeven bestemming.

De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van de bestaande hoogspanningsleiding niet in het gedrang worden gebracht.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond het goed is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het 2de Havendok – Gebied voor waterweginfrastructuur.

 

Op minimaal circa 30 meter te oosten van het goed zijn binnen de afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen, bepaald in het gelijknamig gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, de bestemmingen van het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Industriegebied, Gebieden voor ambachtelijke bedrijven en de gebieden voor kleine en middelgrote ondernemingen, Woongebied met bijzondere voorschriften betreffende hoogte van de gebouwen en Bestaande hoogspanningsleiding.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag aangezien deze enkel IIOA betreft.

 

Toegankelijkheid: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag aangezien deze enkel IIOA betreft.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Het voorwerp van de aanvraag betreft een hervergunning voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteiten daar de reeds bestaande milieuvergunning in oktober 2021 zal vervallen.

De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke en industriële context van het havengebied en de bestemmingszone waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

AS24 Belgium exploiteert aan de Vosseschijnstraat een tankstation voor vrachtwagens.

 

Eerdere milieuvergunningen werden door de deputatie van de provincie Antwerpen verleend. Ten gevolge van een wijzing van de indelingslijst is het college de vergunningverlenende overheid geworden.

 

Naast een hernieuwing van de bestaande vergunning beoogt men met onderhavige aanvraag een uitbreiding van het lozen van bedrijfsafvalwater. Het betreft een tankstation bestaande uit één dieseltank met vier bijhorende verdeelslangen. Met onderhavige aanvraag worden er geen aanpassingen aan de dieseltank en de verdeelslangen gevraagd. Een geldig keuringsattest van de bovengrondse dubbelwandige dieseltank met een inhoudsvermogen van 75.000 liter (62,50 ton) diesel is bij het aanvraagdossier gevoegd. De tank is voorzien van lekdetectie en een overvulbeveiliging.

 

Het aanvraagdossier bevat een BOFAS-attest waaruit blijkt dat er geen verbod is op de aflevering van een vergunning voor de uitbating van een tankstation. De omgevingsvergunning kan verleend worden voor een termijn van onbepaalde duur.

 

Het bedrijfsafvalwater is enkel afkomstig van potentieel verontreinigd hemelwater dat bij regenweer van de vrachtwagens op de tankpiste lekt. Vermits deze piste overdekt is, valt er geen hemelwater rechtstreeks op de piste. De piste is vloeistofdicht uitgevoerd en is voorzien van twee afvoergoten die via de bestaande koolwaterstofafscheider naar oppervlaktewater afwateren. Men vraagt een uitbreiding van het vergunde lozingsdebiet van 1 m³/uur tot 1,5 m³/uur aan. Het extra debiet is afkomstig van het poetsen van de tankpiste. Deze wordt wekelijks gepoetst door een externe firma, die hiervoor zelf water voorziet. Het betreft maximaal 0,5 m³ poetswater per poetsbeurt.

Opgemerkt wordt dat de koolwaterstofafscheider voorzien moet zijn van een coalescentiefilter aangezien er op oppervlaktewater geloosd wordt (artikel 4.2.3bis.2 van VLAREM II).

 

Er wordt ook AdBlue- brandstofadditief opgeslagen (niet ingedeeld). De hele site is verhard met een betonvloer en de tankpiste zelf is vloeistofdicht uitgevoerd. Er zijn absorberende korrels voorzien om mogelijke spills op te ruimen.

 

Er wordt in het dossier gesteld dat mogelijke geluidshinder minimaal is gezien de aard en de ligging van het bedrijf in industriegebied. Mogelijke geluidshinder is ondergeschikt aan de geluidshinder veroorzaakt door het drukke verkeer op de aanpalende weg en de industriële omgeving. Het risico op geluidshinder kan tot een aanvaardbaar niveau worden beperkt.

 

Wat betreft de verkeersgeneratie wijzigt er niets ten opzichte van de bestaande situatie: er komen circa 450 vrachtwagens per week tanken en er gebeuren circa vier leveringen per week. Er is voldoende bufferruimte op het terrein om te voorkomen dat er hinder op de openbare weg ontstaat.

 

De aanvraag heeft geen betrekking op een project als vermeld in bijlage I, II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten, onderworpen aan milieueffectrapportage (milieueffectrapport). Een MER, ontheffing of project-m.e.r.-screening is bijgevolg niet vereist.

 

Uit de toepassing van de beoordelingsschema’s van de watertoets blijkt dat de gevraagde activiteiten niet van die aard zijn dat ze een invloed hebben op het watersysteem. De vergunningsaanvraag voldoet aan de doelstellingen opgenomen in artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Aan het college wordt voorgesteld om voor de ingedeelde inrichting of activiteit de omgevingsvergunning te verlenen.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

3.4.1°a)

het lozen van maximaal 2 m³/uur bedrijfsafvalwater zonder gevaarlijke stoffen in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II;

1,5 m³/uur

(+0,5 m³/uur)

6.5.2°

brandstofverdeelinstallaties voor motorvoertuigen, namelijk installaties voor het vullen van brandstoftanks van motorvoertuigen met vloeibare koolwaterstoffen, bestemd voor de voeding van de erop geïnstalleerde motor(en) met meer dan twee verdeelslangen;

 4 verdeelslangen

17.3.2.1.1.2°

opslagplaatsen voor ontvlambare vloeistoffen (gevarenpictogram GHS02)  van gevarencategorie 3 (gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen) met een vlampunt lager dan of gelijk aan 55°C en gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 20 ton tot en met 500 ton.

 62,50 ton

 

Gecoördineerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

3.4.1°a)

het lozen van maximaal 2 m³/uur bedrijfsafvalwater zonder gevaarlijke stoffen in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II;

1,5 m³/uur

6.5.2°

brandstofverdeelinstallaties voor motorvoertuigen, namelijk installaties voor het vullen van brandstoftanks van motorvoertuigen met vloeibare koolwaterstoffen, bestemd voor de voeding van de erop geïnstalleerde motor(en) met meer dan twee verdeelslangen;

4 verdeelslangen

17.3.2.1.1.2°

opslagplaatsen voor ontvlambare vloeistoffen (gevarenpictogram GHS02)  van gevarencategorie 3 (gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen) met een vlampunt lager dan of gelijk aan 55°C en gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 20 ton tot en met 500 ton.

62,50 ton

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

29 mei 2020

Volledig en ontvankelijk

25 juni 2020

Start openbaar onderzoek

3 juli 2020

Einde openbaar onderzoek

1 augustus 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

8 oktober 2020

Verslag GOA

11 augustus 2020

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

3 juli 2020

1 augustus 2020

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.


Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Brandweervoorwaarden

De standaardbrandweervoorwaarden in bijlage dienen strikt nageleefd te worden.

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubrieken:

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

3.4.1°a)

het lozen van maximaal 2 m³/uur bedrijfsafvalwater zonder gevaarlijke stoffen in concentraties hoger dan de indelingscriteria, vermeld in artikel 3 van bijlage 2.3.1 van Vlarem II;

1,5 m³/uur

6.5.2°

brandstofverdeelinstallaties voor motorvoertuigen, namelijk installaties voor het vullen van brandstoftanks van motorvoertuigen met vloeibare koolwaterstoffen, bestemd voor de voeding van de erop geïnstalleerde motor(en) met meer dan twee verdeelslangen;

4 verdeelslangen

17.3.2.1.1.2°

opslagplaatsen voor ontvlambare vloeistoffen (gevarenpictogram GHS02)  van gevarencategorie 3 (gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen) met een vlampunt lager dan of gelijk aan 55°C en gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 20 ton tot en met 500 ton;

62,50 ton

 

 

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning ingaat op 21 augustus 2020 voor een termijn van onbepaalde duur.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.