Overeenkomstig het decreet van 8 februari 2013 betreffende het duurzaam gebruik van pesticiden in het Vlaams Gewest dient een afwijking aangevraagd te worden door het college.
In de stad Antwerpen staan buxusplanten op enkele historische locaties. Buxus heeft de laatste jaren extreem last van de rups van de buxusmot (Glyphodes perspectalis) die de planten volledig kaalvreten met afsterven tot gevolg.
Enkel mits een behandeling met een selectief bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis kan de plaag onderdrukt worden om het buxusbestand voor een vernietiging te behoeden.
Voor de afgelopen drie jaar werd een afwijking aangevraagd en toegestaan op het pesticidenbesluit. Intussen is op de meeste locaties de buxus vervangen door andere haagplanten.
Enkel op drie historische locaties staat nog een buxushaag.
Het college vraagt aan de Vlaamse Milieumaatschappij om een verlenging van de afwijking toe te staan voor de behandeling van de buxusmot met een bacteriepreparaat op die locaties die van historische belang zijn of die volgens een goedgekeurd beheerplan in stand moeten worden gehouden:
De dienst Stadsbeheer/Groen en begraafplaatsen/Groen zal onderzoeken of het wenselijk en mogelijk is om op deze locaties eveneens een omvorming te realiseren naar andere soorten of een ander type beplanting.
Het Vlaams decreet van 8 februari 2013 regelt het duurzaam gebruik van pesticiden in het Vlaamse Gewest in de gedeeltelijke omzetting van Richtlijn 2009/128/EG van het Europees parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van een kader voor communautaire actie ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden.
De Vlaamse Regering bepaalde in artikel 7§1 van het decreet dat onder meer omwille van onevenredig hoge kosten kan afgeweken worden van het verbod op pesticiden. Paragraaf 2 van artikel 7 stelt dat de Vlaamse Milieumaatschappij beslist over de aanvragen voor het afleveren van een afwijking als bedoeld in paragraaf 1.
De Vlaamse Milieumaatschappij bevestigt dat voor de geschetste problematiek van de plaagbestrijding een afwijking kan goedgekeurd worden met procedure 5.
Het college keurde op 21 april 2017 (jaarnummer 3710) de aanvraag tot afwijking op het pesticidenbesluit goed voor selectief gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de behandeling van de buxusmot met een bacteriepreparaat op die locaties die van historische belang zijn of die volgens een goedgekeurd beheerplan in stand moeten worden gehouden
Op enkele locaties in groenzones treden problemen op met aantasting van buxushagen door de larven van de buxusmot. De aard en de omvang van de aantasting zijn van die aard dat het niet mogelijk is om de plagen onder controle te houden met manuele middelen. Het enige haalbare alternatief is het beperkt en gecontroleerd gebruik van selectieve bestrijdingsmiddelen.
Overeenkomstig het pesticidenbesluit is het niet toegestaan om bestrijdingsmiddelen te gebruiken, behoudens een toelating tot afwijking van Vlaamse Milieumaatschappij.
De afwijking wordt enkel en alleen aangevraagd voor indijken en controleren van de plaag. Verder wordt er nergens gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen bij beheer van het openbaar groen van de stad Antwerpen.
Het college keurt de aanvraag tot afwijking op het pesticidenbesluit goed voor selectief gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de behandeling van de buxusmot met een bacteriepreparaat op die locaties die van historisch belang zijn of die volgens een goedgekeurd beheerplan in stand moeten worden gehouden: