Terug
Gepubliceerd op 24/06/2020

2020_CBS_05436 - Subsidiewerving Maatschappelijke Veiligheid - Sociale Interventie. Deelname subsidieoproep: aanbod nieuw herstelgericht initiatief daders en verdachten - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 19/06/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05436 - Subsidiewerving Maatschappelijke Veiligheid - Sociale Interventie. Deelname subsidieoproep: aanbod nieuw herstelgericht initiatief daders en verdachten - Goedkeuring 2020_CBS_05436 - Subsidiewerving Maatschappelijke Veiligheid - Sociale Interventie. Deelname subsidieoproep: aanbod nieuw herstelgericht initiatief daders en verdachten - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De stad Antwerpen pakt het gevaar van gewelddadige radicalisering aan door het opzetten van preventieve programma’s en het begeleiden van potentieel gewelddadig geradicaliseerde personen die worden aangemeld bij de afdeling Maatschappelijke Veiligheid/Sociale Interventie. Deze personen worden door middel van een ketenaanpak begeleid zodat zij terug aansluiting kunnen vinden bij de samenleving.

De casemanagers van de diensten 'Preventie Gewelddadige Radicalisering' en 'Kompas +' merken dat een deel van de personen die door hen worden ondersteund vastzitten in een negatieve spiraal. Omwille van ernstige psychische problemen slagen zij er niet in om uit hun crisis te geraken. Ze veroorzaken hierdoor telkens opnieuw problemen op het publieke domein en komen doorlopend in aanraking met politie en justitie. 

In Antwerpen is er momenteel geen mogelijkheid om mensen in zo'n crisis op korte termijn een aanklampende psychische behandeling te bieden. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn lang. In deze problematiek is het van cruciaal belang om snel psychische hulp te kunnen bieden zodra deze mensen bereid zijn om daar op in te gaan. Als er niet snel op die bereidheid gereageerd wordt, kan dit omslaan in een weigering tot medewerking. Deze psychische hulp is essentieel in het traject naar zelfherstel.  

Binnen de afdeling Maatschappelijke Veiligheid/Sociale Interventie gaat het om volgende personen en hun directe omgeving:

  • daders en verdachten van gewelddadige radicalisering (opvolging via de dienst Preventie Gewelddadige Radicalisering);
  • personen die meerdere criminele feiten hebben gepleegd (opvolging via Kompas+);
  • personen die gekend zijn bij politie en justitie voor meerdere feiten en een hoog risico vormen op het plegen van zware geweldsdaden naar personen toe (opvolging via Top-aanpak).

De stad Antwerpen stelt voor deze projectenoproep van de Vlaamse overheid voor om de subsidiemiddelen in te zetten voor een aanbod van snelle psychische hulpverlening voor personen die misdrijven hebben gepleegd of hiervan verdacht worden en die zich in een crisissituatie bevinden en begeleid worden door de casemanagers van de afdeling Maatschappelijke Veiligheid/Sociale Interventie.

De criteria waaraan de psychische dienstverlening moet voldoen zijn: 

  • directe inzetbaarheid, zonder wachtlijst;
  • outreachend werken door het afleggen van plaats– en huisbezoeken;
  • aanklampend werken door het gebruik van bemoeizorg, een vorm van hulpverlening bij mensen die geen directe of uitdrukkelijke hulpvraag hebben of kunnen formuleren, maar die volgens de omgeving wel dringend hulp nodig hebben;
  • expertise hebben in het stellen van psychische diagnoses, het opmaken van een risico-inschatting, het opstellen van een behandelplan en het uitvoeren van dit zorgplan door middel van therapeutische gesprekken en/of psychiatrische geneesmiddelen en/of gerichte doorverwijzing;
  • actief participeren aan het huidige samenwerkingsnetwerk in Antwerpen.

Juridische grond

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Aanleiding en context

De Afdeling Welzijn en Samenleving van de Vlaamse overheid lanceerde in mei een projectenoproep om een doelgroepspecifiek aanbod voor daders en slachtoffers uit te bouwen. De deadline is 1 juli 2020.

Deze oproep kadert binnen het besluit van de Vlaamse Regering voor de subsidiëring van initiatieven die een herstelgericht en constructief hulp- en dienstverleningsaanbod bieden aan verdachten, in verdenking gestelde personen, beklaagden, veroordeelden of geïnterneerden, en voor slachtoffers van misdrijven en hun onmiddellijke omgeving.

Projectvoorstellen met een voldoende relevantie en potentiële innovatieve impact kunnen rekenen op een maximale subsidie van 50.000,00 euro per kalenderjaar voor de periode van 1 juli 2021 tot maximum 31 december 2025. 

Om in aanmerking te komen voor subsidiëring, wordt een project beoordeeld op basis van volgende zeven criteria:

  • de wijze waarop het initiatief inspeelt op en tegemoet komt aan de specifieke behoeften van meerderjarige daders en andere personen die betrokken zijn bij een misdrijf, onder andere slachtoffers, naastbestaanden en de samenleving in het algemeen;
  • de complementariteit van het aanbod aan het reeds bestaande reguliere aanbod dat zich focust op het herstel van de door het misdrijf beschadigde relatie tussen dader, slachtoffer en samenleving;
  • de inbedding van het initiatief in een netwerk of samenwerkingsverband met relevante actoren om de slaagkansen van het aanbod te maximaliseren;
  • het gebruik van een herstelgerichte benadering in omgaan met criminaliteit en de betrokken partijen, en de betrokkenheid van de samenleving in het werken aan herstel;
  • de mate van expertise die toegepast wordt in de uitvoering van dit initiatief;
  • het vernieuwende karakter van dit initiatief;
  • de mate waarin een realistische begroting is opgesteld om de beoogde doelstellingen te bereiken en het voorzien in cofinanciering via externe of eigen middelen, evenals de mate waarin de resultaten van het project zullen verduurzaamd worden na afloop van de projectperiode.

De stad Antwerpen wenst in te gaan op deze oproep door een subsidieaanvraag in te dienen voor gespecialiseerde psychische hulpverlening aan Antwerpse burgers die misdrijven hebben gepleegd en zichzelf in een crisissituatie bevinden.

Algemene financiƫle opmerkingen

Aangezien het hier gaat over de indiening van een subsidieaanvraag die al dan niet zal worden goedgekeurd, zijn er op dit moment nog geen financiële gevolgen. Na goedkeuring van de projectaanvraag zullen de ontvangsten en uitgaven bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan voorzien worden voor de jaren 2021 tot en met 2025.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0404 - De stad is regisseur van zorg en hulpnetwerken
4 - Harmonieuze stad
2HMS07 - Gelijke kansen
2HMS0702 - Integrale toegankelijkheid
2HMS070201 - Integrale toegankelijkheid
3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010301 - Reguliere werking Maatschappelijke Veiligheid.
3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0103 - Leefbaarheid
2VGS010309 - Seksueel geweld, familiaal geweld

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel 'nieuw aanbod laagdrempelige psychische dienstverlening voor daders in Antwerpen' in het kader van de subsidieoproep ‘herstelgerichte initiatieven’ goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • 202002019_aanvraagformulier_subsidie_herstelgerichte_initiatieven.docx