Artikel 56 §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Bij het beheer van onroerend erfgoed is het belangrijk na te denken over de ambities op langere termijn. Dit dient geconcretiseerd te worden in een beheersplan, een document waarin onder meer wordt vastgelegd welke werkzaamheden waar en wanneer nodig zijn voor de als monument beschermde windmolen De Eenhoorn.
Het uniek cultuurhistorisch belang van de molen als beschermd monument maakt dat ze zonder meer deel uitmaakt van het collectief geheugen. Ze vormt een uniek icoon in het architectuurlandschap, een herkenningspunt in het stedelijk weefsel.
Dankzij een goedgekeurd beheersplan hoeft er geen afzonderlijke toelating meer aangevraagd te worden voor de werken die in het beheersplan worden vrijgesteld.
Voor de opmaak van een beheersplan voor de windmolen De Eenhoorn kan een beroep worden gedaan op de pool van ontwerpers voor restauratieopdrachten waarmee een raamovereenkomst (GAC/2017/00150) werd afgesloten. Hiervoor werd een mini-competitie georganiseerd zoals voorzien in het bestek, punt VI.4.
Volgende drie bureaus werden uitgenodigd om een deelofferte voor opmaak van dit beheersplan in te dienen:
De offertes zijn beoordeeld op basis van de gunningscriteria opgenomen in het bestek. Er werd een gemotiveerd gunningsverslag opgemaakt.
Op basis van de afweging van de gunningscriteria wordt de deelopdracht gegund aan de best gerangschikte deelnemer aan de minicompetitie, namelijk:
De opdracht zal afgesloten worden op basis van de overeenkomst die als model bij het bestek GAC/2017/00150 van de raamovereenkomst wedstrijdpool architectuuropdrachten werd gevoegd.
Artikel 43 §5 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten bepaalt wanneer een raamovereenkomst met meer dan één ondernemer wordt gesloten, wordt die raamovereenkomst uitgevoerd op een van de volgende wijzen :
1° volgens de voorwaarden van de raamovereenkomst, zonder dat de opdracht opnieuw voor mededinging wordt opengesteld, wanneer de overeenkomst alle voorwaarden bevat met betrekking tot de uitvoering van de betrokken werken, leveringen of diensten alsmede de objectieve voorwaarden ter bepaling van de ondernemers die deze als partij bij de raamovereenkomst zullen uitvoeren; laatstbedoelde voorwaarden worden vermeld in de opdrachtdocumenten voor de raamovereenkomst;
2° wanneer de raamovereenkomst alle voorwaarden bevat voor de betrokken werken, leveringen en diensten, ten dele zonder opnieuw tot mededinging op te roepen overeenkomstig punt 1° en ten dele met een nieuwe oproep tot mededinging tussen de ondernemers die partij zijn bij de raamovereenkomst overeenkomstig punt 3°, wanneer de aanbestedende overheden deze mogelijkheid in de opdrachtdocumenten voor de raamovereenkomst hebben vermeld. De keuze of specifieke werken, leveringen of diensten worden verkregen na een nieuwe oproep tot mededinging dan wel rechtstreeks volgens de voorwaarden van de raamovereenkomst, wordt gemaakt aan de hand van objectieve criteria, die in de opdrachtdocumenten voor de raamovereenkomst worden opgenomen. In deze opdrachtdocumenten wordt ook aangegeven welke voorwaarden aan een nieuwe oproep tot mededinging kunnen worden onderworpen. De mogelijkheden als voorzien in het eerste lid van dit punt gelden tevens voor elk perceel van een raamovereenkomst waarvoor in de raamovereenkomst de voorwaarden zijn vastgelegd met betrekking tot de werken, diensten en leveringen, ongeacht de vraag of alle voorwaarden met betrekking tot de werken, diensten en leveringen in kwestie in het kader van andere percelen, zijn vastgelegd;
3° wanneer de raamovereenkomst niet alle voorwaarden bevat met betrekking tot de uitvoering van de werken, leveringen en diensten, door de opdracht opnieuw voor mededinging open te stellen voor de ondernemers die partij zijn bij de raamovereenkomst.
Fase | Bestuursorgaan | Datum | Jaarnummer |
Goedkeuring bestek en procedure | college | 9 maart 2018 | 2128 |
Goedkeuring bestek en procedure | gemeenteraad | 26 maart 2018 | 187 |
Goedkeuring selectie | college | 13 juli 2018 | 6574 |
Goedkeuring gunning pool van ontwerpers voor restauratieopdrachten op basis van bestek GAC/2017/00150 | college | 7 december 2018 | 10854 |
In zitting van 7 december 2018 ( jaarnummer 10854) keurde het college de gunning goed van de pool van ontwerpers voor restauratieopdrachten op basis van het bestek GAC/2017/00150.
De uitgave van 16.710,10 EUR, inclusief 21% btw zal verrekend worden op het investeringsbudget 2021.
Bestelbon 4005414682 werd op 11 september 2020 (jaarnummer 7559) goedgekeurd.
Het college keurt de projectdefinitie goed voor opmaak van een beheersplan voor de windmolen De Eenhoorn gelegen Scheldelaan z/n, 2040 Antwerpen- Lillo.
Het college keurt de overeenkomst goed om hoger vermelde opdracht (P09475) te gunnen aan Architectenbureau Vanhecke & Suls bv, Schoonselstraat 5, 2610 Wilrijk, met ondernemingsnummer BE 0441 978 421, op basis van raamovereenkomst GAC/2017/00150.
Het college keurt goed dat er bij toekomstige premiegerechtigde werken aan de molen De Eenhoorn een premie wordt aangevraagd bij het agentschap Onroerend Erfgoed.