Terug
Gepubliceerd op 22/09/2020

2020_CBS_07734 - Stedelijk patrimonium. Ondernemen en Stadsmarketing. Nieuwe stadscamping Middenvijver, 2050 Antwerpen - Concessie voor werken. Oproep. Principebeslissing - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 18/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07734 - Stedelijk patrimonium. Ondernemen en Stadsmarketing. Nieuwe stadscamping Middenvijver, 2050 Antwerpen - Concessie voor werken. Oproep. Principebeslissing - Goedkeuring 2020_CBS_07734 - Stedelijk patrimonium. Ondernemen en Stadsmarketing. Nieuwe stadscamping Middenvijver, 2050 Antwerpen - Concessie voor werken. Oproep. Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Decreet Lokaal Bestuur artikel 56: "Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 56 §3, 4° bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Decreet Lokaal Bestuur artikel 56: "Het Decreet Lokaal Bestuur, inzonderheid artikel 56 §3, 5° bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip `dagelijks bestuur', vermeld in artikel 41, tweede lid, 8°
De definitie van dagelijks bestuur zoals goedgekeurd in het gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 (jaarnummer 458).

Argumentatie

De voorliggende opdracht laat zich kwalificeren als een concessie voor werken in de zin van artikel 2, 7°, a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten. De opdrachtnemer staat in voor zowel het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de financiering en de exploitatie van de stadscamping. Daarbij draagt de opdrachtnemer het exploitatierisico. Rekening houdend met de te verwachten investering van de opdrachtnemer wordt er een concessierecht verleend voor een periode van dertig jaar vanaf de start van de exploitatie van de stadscamping. 

In de gunningsprocedure zullen de kandidaten verzocht worden een offerte in te dienen op basis van het bestek dat voor de opdracht voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhouden en de exploitatie van een stadscamping is uitgewerkt.

AG VESPA zal de procedure voeren conform de principes van de beheersovereenkomst die zij afsloot met de stad Antwerpen.

Een jury bestaande uit medewerkers van AG VESPA/Stadsprojecten, AG VESPA/Vastgoed, de dienst Ondernemen en Stadsmarketing/Visit Antwerpen, de stedelijke bedrijfseenheid Stadsontwikkeling en de Vlaamse Waterweg nv zullen de inschrijvingen beoordelen.

De nieuwe opdrachtdocumenten zijn inhoudelijk gebaseerd op de voor de vorige oproep goedgekeurde documenten.

De ambitie, het programma en de verwachte landschappelijke, ruimtelijke en architecturale kwaliteit van de stadscamping blijven behouden.

De nieuwe opdrachtdocumenten zijn inhoudelijk gebaseerd op de voor de vorige oproep goedgekeurde documenten en worden afgestemd op het RUP 'Stadscamping' in opmaak. 

AG VESPA legt het resultaat van de procedure ter kennisgeving voor aan het college.

Juridische grond

Artikel 2, 7°, a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten definieert de concessie voor werken als een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel waarbij een of meer aanbesteders werken laten uitvoeren door een of meer ondernemers, waarvoor de tegenprestatie bestaat hetzij uitsluitend in het recht het werk dat het voorwerp van de overeenkomst vormt te exploiteren, hetzij in dit recht en een betaling.

Overeenkomstig artikel 38 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessies organiseert de aanbesteder vrij de procedure die tot de keuze van de concessiehouder leidt, naar eigen goeddunken, mits de bepalingen van deze wet worden nageleefd. Dit betreft ook de regels opgenomen in het Koninklijk Besluit van 25 juni 2017 betreffende de plaatsing en de algemene uitvoeringsregels van de concessieovereenkomsten.

Artikel 30, §1 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten bepaalt met betrekking tot in-housetoezicht volgende voorwaarden:

1° de aanbestedende overheid oefent op die rechtspersoon toezicht uit zoals op haar eigen diensten;
2° meer dan 80 % van de activiteiten van de gecontroleerde rechtspersoon behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende aanbestedende overheid of door andere, door diezelfde aanbestedende overheid gecontroleerde rechtspersonen; en
3° er is geen directe participatie van privékapitaal in de gecontroleerde rechtspersoon, met uitzondering van geen controle of blokkerende macht opleverende vormen van participatie van privékapitaal, vereist krachtens de nationale wetgeving, in overeenstemming met de verdragen, die geen beslissende invloed uitoefenen op de gecontroleerde rechtspersoon.

Aanleiding en context

Beheer stedelijk patrimonium

Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst 2019-2024 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Specifiek met betrekking tot realisatie van bouw- en onderhoudsprojecten van het stedelijk patrimonium zijn onder andere volgende artikels van toepassing:

  • in artikel 6 §3 wordt de opdracht aan AG VESPA voor het patrimoniumbeheer van het stedelijk patrimonium omschreven;
  • in artikel 7, Lastgeving stedelijk patrimonium, verleent de stad Antwerpen een volmacht aan AG VESPA om in de realisatie van bouw-, onderhouds- en publieke domein projecten alle daden van beschikking en beheer te stellen in eigen naam en voor rekening van de stad Antwerpen voor wat betreft het stedelijk patrimonium; onder deze lastgeving valt expliciet ook de bevoegdheid tot het nemen van alle beslissingen in het kader van overheidsopdrachten met betrekking tot het stedelijk patrimonium;
  • in artikel 11 §2 staat dat in uitvoering van de beheersovereenkomst, de stad Antwerpen alle kosten die AG VESPA opneemt, ten laste neemt.

Eigendomssituatie

De zone waar de nieuwe stadscamping wordt ingericht, is gedeeltelijk in eigendom van De Vlaamse Waterweg nv (ongeveer 24.977 m²) en de stad Antwerpen (ongeveer 27.099 m²). Het gedeelte in eigendom van De Vlaamse Waterweg nv is in concessie gegeven aan Docking Station bvba voor een termijn van 20 jaar met aanvang op 5 september 2013 en te eindigen op 4 september 2033. Deze concessie zal worden beëindigd in het kader van de voorliggende oproep.

Op 26 februari 2018 (jaarnummer 141) keurde de gemeenteraad de concessieovereenkomst goed van De Vlaamse Waterweg nv voor een terrein gelegen aan de Blancefloerlaan te Antwerpen Linkeroever gekend als “Middenvijver”, kadastraal gekend als afdeling 13, sectie N onder de nummers (124C/deel, 125C/deel, 129/2B/deel, 130H/deel, 848Y02/deel, 854E, 860G, 862D, 863A, 863/2, 864C, 865A2/deel, 866T/deel, 866V/deel en 866Y/deel).

Oproep

De stad Antwerpen heeft momenteel twee kampeerterreinen die slechts beperkt voldoen aan de noden van de kampeerder die steeds veeleisender wordt. Beide terreinen werden in concessie gegeven aan een externe partij:

  • camping De Molen, Jachthavenweg 6, 2050 Antwerpen;
  • kampeerwagenterrein Vogelzang, Vogelzanglaan 7-9, 2020 Antwerpen.

Vermits beide terreinen op middellange termijn zullen verdwijnen door herontwikkelingen en de stad Antwerpen beter wil tegemoet komen aan de vraag van de kampeerder, besliste het college tijdens de vorige legislatuur te investeren in een nieuwe, kwalitatieve stadscamping.

Deze stadscamping moet zich conform de markttrends niet enkel focussen op “de kampeerder”, maar moet ook extra logiesmogelijkheden aanbieden voor individuen, gezinnen en groepen. De stad Antwerpen ambieert de realisatie van een kwaliteitsvolle stadscamping op gronden aan de Willem Gijsselstraat, 2050 Antwerpen aan de Middenvijver. Wanneer de nieuwe stadscamping opent, zullen de opzegbare concessies van de twee andere kampeerterreinen beëindigd worden.

Op 30 maart 2018 (jaarnummer 2994) keurde het college het bestek goed voor de opdracht GAC/2018/00328 voor "Het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhouden en de exploitatie van een stadscamping".

Op de uiterste datum van indiening van de offertes werden geen offertes ingediend.

In juli 2018 werd de opdracht opnieuw ongewijzigd gepubliceerd. Een kandidaat diende een eerste offerte in, maar diende aan het einde van de onderhandelingen geen definitieve offerte in.

De oproep werd nog niet formeel afgesloten.

Ruimtelijk kader

Op 19 juli 2013 (jaarnummer 7143) besliste het college dat het terrein Middenvijver, onder voorwaarden, in aanmerking kan komen voor een beperkt aantal muziekfestiviteiten en een stadscamping.

Op 5 september 2014 (jaarnummer 9070) keurde het college het ontwerp inrichtingsvisie Middenvijver goed als basis voor verdere verfijning. De ontwerper maakte daarbij onder andere de keuze een stadscamping in te richten op een gedeelte van de Middenvijver.

Op 21 juni 2019 (jaarnummer 5063) keurde het college de proces- en startnota van het RUP Stadscamping goed.

Op 8 mei 2020 (jaarnummer 4132) keurde het college de geactualiseerde procesnota, de scopingnota en het voorontwerp van RUP Stadscamping goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling plant de voorlopige vaststelling van het RUP Stadscamping in september 2020 voor te leggen aan de gemeenteraad.

Algemene financiële opmerkingen

Dit besluit handelt enkel over de goedkeuring van de plaatsingsprocedure.


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist de plaatsingsprocedure voor de opdracht GAC/2018/00328 voor "Het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhouden en de exploitatie van een Stadscamping" formeel stop te zetten omwille van het ontbreken van regelmatig ingediende offertes.

Artikel 2

Het college keurt principieel goed dat een nieuwe procedure wordt opgestart voor de plaatsing van een concessie voor werken voor het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhouden en de exploitatie van een stadscamping aan de Willem Gijsselstraat, 2050 Antwerpen op basis van de ambitie, het programma en de verwachte landschappelijke, ruimtelijke en architecturale kwaliteit van de stadscamping zoals opgenomen in de vorige oproep.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het college geeft opdracht aan 

DienstOmschrijving
AG VESPAde plaatsingsprocedure organiseren en afhandelen