Terug
Gepubliceerd op 21/09/2020

2020_CBS_07826 - Valkenveld. Wegeniswerken. SWOU12087 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 18/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07826 - Valkenveld. Wegeniswerken. SWOU12087 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2020_CBS_07826 - Valkenveld. Wegeniswerken. SWOU12087 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. Valkenveld is een lokale straat.

Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Argumentatie

Inleiding

Valkenveld is gelegen in Wilrijk, langs de N177 Boomsesteenweg. Het projectgebied omvat zowel voetpaden, als rijweg,  parkeervakken en het groene plein. Ook de aansluiting op de aangrenzende fiets- en voetpaden worden meegenomen.

Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

  • Functies
    Aan het projectgebied grenzen een appartementsgebouw met vijf toegangen, Chirolokalen, de middelbare school Don Bosco, de lagere school De Ark en de Sint-Jan Viannay kerk. 
  • Mobiliteit
    • De bestaande voetpaden zijn voldoende breed (min. 2,50 m) en hebben langs de oostzijde van het plein ook aansluiting op een voetgangersdoorsteek naar de Kleinesteenweg en het Pastoor Pauwelsplein. Op de twee kruispunten met de N177 zijn geen gemarkeerde oversteekplaatsen voorzien. De centrale groenzone is vandaag moeilijk bereikbaar voor voetgangers door de geparkeerde wagens en beplanting.
    • Langs de Boomsesteenweg bevindt zicht een fietspad. In het Valkenveld is gemengd verkeer (fietsers mee op de rijweg). Tijdens de spitsuren van de school zijn er vaak conflicten tussen fietsers en parkerende of halterende wagens.
    • Er is een bushalte langs de N177 aan de zuidzijde van het projectgebied. Lijnen 21, 142 en 500 komen hier langs. Deze halte is niet integraal toegankelijk en de locatie van het schuilhuisje hindert de doorgang voor voetgangers.
    • Het zuidelijk deel van het plein is enkelrichting voor gemotoriseerd verkeer. Het noordelijk deel is dubbelrichtingsverkeer dat kan keren aan de kleine rotonde ter hoogte van de schoolpoorten. De inritten voor de appartementen en de toegangen voor Chiro en de twee scholen zijn gebundeld.
       Bij het begin en het einde van de schooldag is er een grote verkeersdrukte op het plein. Met conflicten tussen de verschillende gebruikers.
    • Er is zowel schuin, dwars als langsparkeren op het plein mogelijk vandaag. Er zijn vijf plaatsen voor mindervaliden. De appartementsgebouwen hebben ruim voldoende parkeergelegenheid in hun eigen garages. Bovendien zijn er onder de viaduct van de A12 ook nog eens veel parkeerplaatsen beschikbaar.
  • Groen
    Op en rond het plein staan een aantal grote en waardevolle bomen. Deze zijn maximaal te behouden. Langs de zijde van de Boomsesteenweg is een groenbuffer met struiken & bomen en tussen de geparkeerde wagens zijn een aantal lagere struikmassieven aanwezig. Hiernaast is er ook kort gemaaid gras. Deze groene ruimte wordt sporadisch gebruikt door de jeugdbeweging, de scholen en hondeneigenaars.
  • Techniek
    De riolering wordt niet vernieuwd. De verlichting wel. 
  • Water
    Het projectgebied ligt binnen een ‘radicaal lokale cluster’. Dit wil zeggen dat hier best wordt ingezet op lokale maatregelen om het eigen hemelwater zo veel mogelijk lokaal te laten vertragen, vasthouden, hergebruiken en infiltreren.
  • Inspraak
    De bewoners zijn niet tevreden over de onveilige verkeerssituatie tijdens schoolspitsuren. Het foutparkeren en de onveilige situaties in combinatie met fietsers en het feit dat ze op die momenten hun garage moeilijk kunnen bereiken of verlaten.
    Het groene karakter (mooie uitzicht) en de open ruimte op het plein worden wel enorm gewaardeerd.

Algemene randvoorwaarden

  • verkeersveiligheid schoolomgeving
  • toegankelijkheid & beeldkwaliteit groene ruimte  
  • maximaal behoud van waardevol groen
  • versterking groene buffer langs Boomsesteenweg
  • bereikbaarheid van de gebouwen voor de Brandweer
  • vernieuwen verlichting
  • lokale regenwaterinfiltratie

Mobiliteitsvoorwaarden

  • snelheidsregime: stapvoets of 20 km/u
  • snelheidsremmers in de straat (niet op kruispunten): ja, geen rechtstanden in woonerf/voetgangersgebied
  • voorrangsregeling: Valkenveld moet voorrang geven aan N177/Boomsesteenweg
  • gemengd verkeer
  • parkeerpocket vooraan op het plein om conflicten in de schoolomgeving te vermijden
  • rijrichting: dubbel
  • woonerf/voetgangersgebied: ja

Ambitie
Een betere organisatie van de verschillende verkeerstromen en bundeling van parkeergelegenheid verhoogt het overzicht en de verkeersveiligheid rond het plein.
Een opgewaardeerd en betere bereikbaar groen plein biedt ruimte voor verblijven en zachte recreatie.
Door het ontharden en maximale infiltreren van regenwater in de groenzone wordt ingezet op klimaatbestendigheid.

Concept
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:

Ontharden
Er wordt gestart met een blanco canvas zonder verharding.

Groenbuffer
De bestaande groene buffer tussen de Boomsesteenweg en het plein wordt behouden en aangevuld waar nodig met een mix van inheemse bladverliezende en groenblijvende soorten.
Het zicht op de A12 en viaduct wordt zo goed mogelijk weggenomen.

Parkeerpocket
De parkeerplaatsen en verkeersstroom hiermee gepaard wordt geconcentreerd langs de voorzijde van het plein.
Eén toegang langs de noordzijde van het plein (poort zone 30).
Behoud van drie mindervalidenplaatsen, waarvan twee voor bewoners.

Bereikbaarheid

Voetgangers

  • rond het plein komen nieuwe voetpaden tot bij het appartementsgebouw, de 2 scholen, de Chiro en de kerk
  • de voetgangersverbinding naar Pastoor Pauwelsplein wordt vernieuwd net als de aansluiting met de doorsteek naar de Kleinesteenweg

Fietsers en gemotoriseerd verkeer

  • langs de noordzijde komt voor fietsers en voetgangers een doorgang naar de inritten en schooltoegangen 
  • deze doorgang/weg krijgt het statuut van voetgangersgebied, gemotoriseerd verkeer is hier te gast
  • om parkeren tegen te gaan wordt de breedte afgestemd op enkelrichtingsverkeer 

Brandweer

  • vanaf deze weg takt naar het zuiden toe een brandweg af om de schoolgebouwen en kerk bereikbaar te houden voor hulpdiensten
  • deze brandweg wordt langs weerszijden afgebakend door een rij paaltjes en breekpaal

Openbaar vervoer

  • de bushalte krijgt een nieuwe locatie op een voetpaduitstulping langs de A12
  • deze locatie is dichter bij de verschillende functies op het plein
  • het wachthuisje hindert niet langer de doorgang voor voetgangers 

Verblijven

Langs de oostelijke zijde van het plein komt een brede zone voor verblijven, gekoppeld aan de voetgangersverbinding en de brandweg.

Er wordt picknick- en zitgelegenheid voorzien.

Deze locatie biedt een goed overzicht over het plein en heeft een goede ligging voor het vangen van de namiddag- en avondzon.

Water
De algemene ontharding vergroot het oppervlak waar regenwater natuurlijk kan infiltreren.
Rond het groene plein komen lineaire bioswales (wadi’s) waar grote hoeveelheden regenwater kunnen verzamelen en indringen in de bodem. Deze wadi's vormen een natuurlijke afbakening voor het verkeer.
In de parkeerpocket worden parkeerplaatsen voorzien met waterdoorlatende voegen.

Spelen
Langs de zone voor verblijven wordt open ruimte gevrijwaard voor vrij spel.
Tussen de bomen door komt een slingerend avontuurlijk parcours met stapstenen, boomstammen en bruggetjes over de (lineaire) bioswales.
Langs dit parcours komen een aantal speelheuvels waarop geravot kan worden maar even goed gezeten of gelegen in de zon.

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 65 plaatsen in de bestaande toestand naar 30 plaatsen in de nieuwe toestand.
Voor een betere verkeersveiligheid in deze schoolomgeving is het noodzakelijk om de verschillende verkeersstromen te scheiden en het parkeren vooraan op het plein te organiseren zodat de zwakke weggebruikers zonder conflicten tot aan de schoolpoort geraken.
De bewoners beschikken inpandig over voldoende parkeergelegenheid en geven zelf aan dat de parkeergelegenheid voor hen minder van belang is. Ook onder de viaduct van de A12 is nog veel parkeergelegenheid.
Op deze manier komt er ruimte vrij voor een veilig en goed bereikbaar groen plein waar zowel de bewoners als de scholen en jeugdbeweging gebruik van kunnen maken.

Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans.
Er worden twee bomen gerooid om plaats te geven aan de parkeerpocket. Er worden minstens zes nieuwe bomen geplant. Het juiste aantal zal in een volgende fase nader worden bepaald.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

Aanleiding en context

fase

actie

datum

jaarnummer

adviezen

bevraging bewoners (inspraakronde)

september - oktober 2018

 

Coördinatieoverleg Openbaar Domein

9 maart 2020

 

jeugdraad
25 juni 2020

speelruimtevergadering25 juni 2020
projectdefinitie en conceptgoedkeuring districtscollege Wilrijk24 augustus 2020176

Het districtscollege van district Wilrijk wenst het Valkenveld her aan te leggen. De rijweg is in slechte staat. De school heeft melding gemaakt van verkeersonveilige situaties bij het begin en het einde van een schooldag. Naast de school vraagt ook de lokale Chiroafdeling om de groenzone gemakkelijker bereikbaar en veilig te maken. Tegelijkertijd  kan er zitgelegenheid geplaatst worden.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling 2WIL010701M01422. 

Adviezen

Coördinatieoverleg openbaar domein op 3 maart 2020 Gunstig onder voorwaarden
  • er onderzocht wordt of een schoolstraat in dit gebied mogelijk is;
    er is al een positief antwoord van de school De Ark, de verder afstemming en uitwerking van de schoolstraat wordt opgenomen in de volgende fase
  • het gewenste en haalbare verkeerssysteem wordt bepaald en opgenomen in de mobiliteitsvoorwaarden;
    de mobiliteitsvoorwaarden worden in de volgende fase aangepast
  • het (school)fietsverkeer op het plein conflictvrij van het parkingverkeer georganiseerd kan worden;
    dit wordt in volgende fase en in samenspraak met de dienst mobiliteit verder uitgewerkt
  • een wortelonderzoek van de bestaande waardevolle bomen wordt opgestart;
    de groendienst heeft dit inmiddels in kaart gebracht en hun advies doorgegeven, deze gegevens worden in volgende fase verwerkt
  • een beheerbare landschappelijke buffering wordt voorzien ten aanzien van de parking pocket, om de geparkeerde wagens maximaal uit het zicht te onttrekken;
    in volgende fase wordt in overleg met de groendienst bekeken hoe deze buffer er best uitziet
  • de regeling van de vuilnisophaling, zowel voor de school als de bewoners, met de betrokken partijen afgestemd wordt;
    dit wordt in de volgende fase onderzocht
  • de voet- en fietspaden op de Boomsesteenweg aan te passen zodat het dubbelrichtingsfietspad van 2m naar minstens 2,5m verbreed kan worden alsook een bufferstrook voorzien kan worden waar mogelijk tussen de parkeerstrook en het fietspad;
    dit wordt in de volgende fase onderzocht
  • een nieuwe locatie gezocht wordt voor het wachthuisje aan de Boomsesteenweg;
    in de projectdefinitie is reeds een nieuwe locatie voor dit wachthuisje opgenomen
  • extra zitmeubilair kan voorzien worden.
    zoals vermeld in de projectdefinitie is er een zone aangeduid voor verblijven, hier komt voldoende zitgelegenheid en/of picknicktafels

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2WIL01 - 7 unieke en diverse wijken, samen één bruisend Wilrijk
2WIL0107 - Grijs
2WIL010701 - Aanleg en heraanleg
2WIL010701M01422 - SWOU12087 Valkenveld (Heraanleg wegenis en park)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept (9 maart 2020) voor de wegeniswerken in het Valkenveld, district Wilrijk.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 2018_Inspraakdossier_Valkenveld_highlights_geel Copy.pdf
  • 20200309_COD_verslag _Valkenveld_def.docx
  • 20200221_12087_PD.pptx
  • 20200625_Verslag_Speelruimtevergadering.doc