Terug
Gepubliceerd op 30/11/2020

2020_CBS_09647 - Concessie van openbare dienst voor het opzetten en exploiteren van een publiek fietsensysteem - Optimalisatie netwerk Velo - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 20/11/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09647 - Concessie van openbare dienst voor het opzetten en exploiteren van een publiek fietsensysteem - Optimalisatie netwerk Velo - Goedkeuring 2020_CBS_09647 - Concessie van openbare dienst voor het opzetten en exploiteren van een publiek fietsensysteem - Optimalisatie netwerk Velo - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56, §1 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen de beslissingen uitvoert die genomen zijn door de gemeenteraad.

Argumentatie

Het publiek fietsendeelsysteem Velo kende vanaf het begin een ongekend succes. Eind 2019 waren er 62.000 jaarabonnementen in gebruik. Het aantal ritten steeg in 2019 met +5.5% ten opzichte van 2018 tot 6.817.296 ritten op jaarbasis.

Ondanks het grote succes blijkt dat er in het netwerk hier en daar hiaten zitten. Er blijven locaties in het netwerk die te beperkt bedeeld zijn met velo-infrastructuur (station en fietsen) ten opzichte van de vraag. En andere locaties kampen dan weer met overaanbod. De stad is ook continu in ontwikkeling met nieuwe woonwijken, nieuwe bedrijventerreinen en mobiliteitsknooppunten. 

Om tegemoet te komen aan deze stadsontwikkelingen wordt er voorgesteld om op onderstaande locaties het netwerk aan te passen. De infrastructuur voor de nieuwe stations komt van andere stations, die slechts minimaal gebruikt worden.  Het netwerk blijft wel voldoende dicht, we verwachten zelfs een beter aanbod voor de velogebruiker. Deze aanpassingen zouden, volgens schatting, tot 250.000 extra ritten per jaar kunnen opleveren.

 Locatie  Welke infrastructuur gaan we gebruiken?
 Operaplein/Rooseveltplaats (hotspot)  Verplaatsing van station 't Veer (Hoboken)
 Havanasite (dichter bij P+R en terminus)  Verschuiving van het bestaande station 
 Slimme schakel Olympiade (dichter bij P+R en terminus)  Verplaatsing van station Malisgoed (Wilrijk)
 Slimme schakel Keizershoek (dichter bij P+R)  Verplaatsing van station Winkelstap (Merksem)
 Offerandestraat (drukke woon- en winkelbuurt en nu geen stations in de buurt)  Verplaatsing van station Haringrode (Antwerpen) dat nu niet gebruikt wordt wegens  bouwwerf
 Ijzerlaan (buurt in ontwikkeling: wonen, school, werken en momenteel geen stations in de buurt)  Downsizen van station Paul Vekeman en De Torekens (Hoboken)


De voorgestelde aanpassingen kunnen gefinancierd worden met de beschikbare middelen binnen het project (= marge op het diefstal- en vandalismebudget). Overeenkomstig artikel 14.4 en artikel 15.5 van de concessieovereenkomst kunnen de concessiegever (= stad Antwerpen) en de concessionaris (= Clear Channel Belgium) in onderling akkoord beslissen om de marge op het diefstal- en vandalismebudget te herinvesteren in het project.

Juridische grond

Artikel 14.4 (diefstal van fietsen) van de concessieovereenkomst van 20 december 2010 met betrekking tot de concessie van openbare dienst voor het opzetten en exploiteren van een publiek fietsensysteem in de stad Antwerpen, bepaalt de financiële verrekening van diefstal en bepaalt dat, in onderling akkoord tussen de concessiegever en de concessionaris, kan worden beslist om het integrale bedrag dat ter beschikking is, in het onderhavige project te herinvesteren.

Artikel 15.5 (vandalisme) van de concessieovereenkomst van 20 december 2010 met betrekking tot de concessie van openbare dienst voor het opzetten en exploiteren van een publiek fietsensysteem in de stad Antwerpen, bepaalt de financiële verrekening van vandalisme en bepaalt dat, in onderling akkoord tussen de concessiegever en de concessionaris, kan worden beslist om het integrale bedrag dat ter beschikking is, in het onderhavige project te herinvesteren.

Aanleiding en context

Op 5 november 2009 heeft het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen (GAPA) een bestek gepubliceerd met betrekking tot een concessie van openbare dienst voor het opzetten en exploiteren van een publiek fietsensysteem in de stad Antwerpen. Daaropvolgend heeft GAPA op 20 december 2010 een concessieovereenkomst gesloten met Clear Channel Belgium bvba. Op 14 februari 2012 volgde een interpretatieve overeenkomst tussen GAPA en Clear Channel Belgium bvba om de bepalingen betreffende de betaling van de jaarlijkse bijdrage te verduidelijken.

De opdracht van de concessie omvatte de conceptie, de oprichting en de exploitatie van een publiek fietsensysteem in de stad Antwerpen. 

Het project verliep in twee fases. In een eerste fase (2011) omvatte het project ongeveer 1.000 fietsen die in ongeveer 80 stations met 2.000 lockers verspreid werden over de binnenstad (binnen de Singel). In een tweede fase (2013) omvatte het project ongeveer 1.800 fietsen die in ongeveer 150 stations met maximaal 3.600 lockers verspreid zijn over de binnenstad (binnen de Singel).

Op 23 september 2013 (jaarnummer 594) keurde de gemeenteraad de overeenkomst goed tot overdracht van de concessie van openbare dienst voor het opzetten en exploiteren van een publiek fietsensysteem in de stad Antwerpen tussen GAPA, Clear Channel Belgium bvba en de stad Antwerpen.

In het bestek en de concessieovereenkomst werd ook de mogelijkheid voorzien tot uitbreiding van het project tot buiten de Singel. Op 30 mei 2016 (jaarnummer 351) keurde de gemeenteraad addendum 1 aan de concessieovereekomst goed, waarbij het project met een derde fase werd uitgebreid tot buiten de singel (nog eens 112 velostations + één betaald door het Havenbedrijf Antwerpen). 

Op 23 juni 2017 (jaarnummer 5579) keurde het college de verdichting fase 3bis van het netwerk goed. 

Op 12 april 2019 (jaarnummer 03283) keurde het college de capaciteitsuitbreiding van het netwerk goed. 

Algemene financiële opmerkingen

De aanpassingswerken (geraamd op 99.673€) worden - in onderling overleg tussen beide partijen - uitgevoerd en gefinancierd door de concessionaris op de marge op het diefstal- en vandalismebudget, zoals overeengekomen in de concessieovereenkomst van 20 december 2010. 

De exploitatiekosten wijzigen niet omdat deze aanpassingen gebeuren binnen het contractueel overeengekomen netwerk.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0103 - Verkeersveiligheid
2LMS010303 - Verkeersmanagement

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de optimalisatie van het velo-netwerk goed door het verplaatsen van beschikbare infrastructuur naar volgende locaties: Operaplein/Rooseveltplaats, Havanasite, Slimme schakel Olympiade, Slimme schakel Keizershoek, Offerandestraat, Ijzerlaan.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.