Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41, 2e lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens voor zover de verrichting nominatief in het vastgestelde budget is opgenomen of behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°,b).
Naar aanleiding van het verlijden van de notariële akte tot vestiging van de opstalovereenkomst, stelde de Groep Sportoase nv de volgende vragen aan de stad Antwerpen.
1. Overdracht concessieovereenkomst: In kader van een vennootschappelijke reorganisatie van de concessiehouder, wenst de concessiehouder om de rechten en verplichtingen onder de concessieovereenkomst over te dragen van Sportoase Schaatsinfrastructuur Deurne nv in oprichting naar Sportoase Groot Schijn nv, ondernemingsnummer BE0711.876.268 met vennootschapszetel aan de Oostmalsesteenweg 261 te 2310 Rijkevorsel.
Op grond van artikel 23 en 29 van de concessieovereenkomst is de concessiehouder gerechtigd om de rechten en de verplichtingen bepaald in de concessieovereenkomst over te dragen aan een derde.
Deze overdracht wordt gemotiveerd om de volgende redenen:
Sportoase Groot Schijn nv betreft eveneens een volle dochteronderneming van de Groep Sportoase nv én betreft de eigenaar van de gronden van het nieuwe zwembad op dezelfde site. Zowel de schaatsbaan als het zwembad zijn toegewezen aan Groep Sportoase. Vanuit organisatorisch oogmerk is het aangewezen om deze site aan te sturen vanuit dezelfde projectvennootschap. Het is veel efficiënter om voor de ganse site één enkele projectvennootschap op te richten, onder andere in functie van communicatie en opvolging naar de stad Antwerpen. Sportoase Groot Schijn nv is reeds opgericht zodat het aangewezen is om deze vennootschap te behouden en de rechten en verplichtingen in verband met de schaatsbaan naar deze bestaande vennootschap over te dragen.
Sportoase Groot Schijn nv voldoet aan de toepasselijke uitsluitings-, draagkracht- en selectiecriteria, en contractuele bekwaamheidseisen van het bestek. De overheidsopdracht voor het zwembad werd immers aan ‘Groep Sportoase’ toegewezen op basis van een gelijkaardig bestek. Sindsdien heeft Groep Sportoase nv de projectvennootschap ‘Sportoase Groot Schijn’ opgericht voor de realisatie van het zwembadcomplex.
De concessieovereenkomst tussen de stad Antwerpen en de concessiehouder met betrekking tot de schaatsbaan Ruggeveld, blijft behoudens deze overdracht integraal gehandhaafd.
2. Verdeelsleutels kosten: In het bijzonder blijven de afspraken tussen de stad Antwerpen en de concessiehouder met betrekking tot de controlemechanismen van de exploitatievergoeding door de stad Antwerpen, ongewijzigd.
De concessieovereenkomst voor de schaatsinfrastructuur tussen de stad Antwerpen en Sportoase voorziet in artikel 8.2: “met het oog op het vaststellen van de exploitatietoelagen voert de concessiehouder een gescheiden boekhouding van de exploitatie. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de exploitatie gekoppeld aan de door de Concessiegever opgelegde uren, de exploitatie gekoppeld aan de door de concessiehouder vrij in te vullen commerciële uren en de exploitatie gekoppeld aan vrij in te vullen maatschappelijke kostendekkende uren (…). Ter staving van de gescheiden boekhouding worden de vastgelegde verdeelsleutels in functie van de controle op de exploitatietoelage gehanteerd. De concessiehouder stelt hierbij zelf een externe revisor aan die jaarlijks een controle van het exploitatieresultaat uitvoert. De methodiek die de concessiehouder zal hanteren voor de jaarlijkse controle van het exploitatieresultaat zoals omschreven in bijlage 13 van de concressieovereenkomst, blijft onverkort gelden.
Analoog aan deze regeling voor de schaatsinfrastructuur, legt de stad Antwerpen met huidig besluit de nodige afspraken vast met de concessiehouder in functie van de controlemechanismen van de exploitatievergoeding voor het bovenlokaal recreatief zwembad Ruggeveld. Deze afspraken hebben specifiek tot doel de methodiek te bepalen om in het financieel plan de commerciële activiteiten te onderscheiden van het verplicht programma van eisen. Sportoase zal voor het Bovenlokaal recreatief zwembad Ruggeveld een analytische boekhouding voeren met afzonderlijke kostenplaatsen voor de commerciële activiteiten en het verplicht programma van eisen. Hiervoor worden verdeelsleutels vastgelegd die als bijlage wordt gehecht aan huidig besluit. De gebruiksovereenkomst voor het Bovenlokaal recreatief zwembad Ruggeveld tussen de stad Antwerpen en Sportoase voorziet in artikel 5.1 ‘Exploitatievergoeding’ dat Sportoase een externe revisor aanstelt om de jaarlijkse controle uit te voeren. Het controlerapport dient aan de stad ter goedkeuring worden voorgelegd.
De exploitatievennootschap zal verplicht een analytische boekhouding met vier onderdelen voeren (zwembad opgelegd gedeelte - zwembad commercieel - schaatsbaan opgelegd gedeelte - schaatsban commercieel), met toepassing van respectievelijk de nu goed te keuren verdeelsleutel voor het zwembad en de al eerder goedgekeurde verdeelsleutel voor de schaatsbaan. Het jaarlijks verslag van de revisor zal mee moeten attesteren dat de uitsplitsing van de vennootschapsboekhouding in de vier onderdelen op een correcte wijze gebeurde. Dit alles is een expliciete voorwaarde voor de stad om akkoord te gaan met de overdracht van concessie zoals omschreven in 1.
3.De concessiehouder stelt daarnaast de vraag om een driepartijenovereenkomst te sluiten met de stad Antwerpen (als concessieverlener en grondeigenaar) en haar bankinstelling betreffende het verlenen van hypotheek en een onherroepelijke volmacht tot hypotheekvestiging door Sportoase Groot Schijn nv in het voordeel van BNP Paribas Fortis nv en Argenta Spaarbank nv op de constructies, gebouwen en installaties op te richten/opgericht op gronden in concessie gegeven door stad Antwerpen.
Door deze driepartijenovereenkomst te sluiten, faciliteert de stad Antwerpen de financiering van het zwembad en de schaatsbaan, met behoud van haar rechten en zekerheid op continuïteit van de werking van zowel het zwembad als de schaatsbaan. Deze driepartijenovereenkomst beschouwt het project Ruggeveld zwembad en schaatsbaan als een eenheid. Deze driepartijenovereenkomst beoogt dan ook de continuë werking van zowel het zwembad als de schaatsbaan.
Deze overeenkomst bestaat uit de volgende onderdelen:
A. de concessieverlener geeft toelating aan de concessiehouder om over te gaan tot het verlenen van bedoelde hypotheek en volmacht tot hypotheekvestiging op de gebouwen, constructies en installaties, op voorwaarde dat :
B. de concessieverlener verklaart hierbij van geen enkel recht krachtens de concessieovereenkomst afstand te doen en bijgevolg evenmin van het recht om de concessieovereenkomst vervroegd te beëindigen, met dien verstande evenwel dat hij in voorkomend geval volgende formaliteiten zal in acht nemen :
C. bij vroegtijdige beëindiging, om welke reden dan ook, verbindt de concessieverlener er zich toe om de vergoeding (die de concessieverlener eventueel verplicht zal zijn om te betalen aan de concessiehouder) voor de gebouwen, constructies en installaties, evenals eventuele schadevergoedingen, alleen en uitsluitend te betalen aan de banken in hun hoedanigheid van hypothecaire schuldeisers, ter aanzuivering van hun schuldvordering, gewaarborgd door hypotheek.
Er wordt uitdrukkelijk overeengekomen dat in geval van faillissement of vereffening van de concessiehouder, de banken het recht hebben om aan de concessieverlener een kandidaat-overnemer voor te stellen die bereid is de verplichtingen van de concessiehouder over te nemen. De concessieverlener beoordeelt discretionair of de nieuwe concessiehouder de vereiste waarborgen biedt en als aanvaardbaar voorkomt.
D. omzetting van de volmacht tot hypotheekvestiging in hypotheek: De banken verbinden zich ertoe om bij omzetting van de volmacht tot hypotheekvestiging in hypotheek de concessieverlener hiervan binnen de twee werkdagen na het verlijden van de hypotheekakte bij aangetekende brief te verwittigen. Tevens verbinden de banken zich ertoe om de concessieverlener een kopie te bezorgen van de desbetreffende hypotheekakte.
E. vroegtijdige beëindiging van het krediet of uitwinning van de hypotheek: Indien de banken de kredietopening opzeggen en beslissen tot uitwinning van de hypotheek over te gaan, dienen zij de concessieverlener van hun voornemen daartoe binnen een redelijke termijn vooraf te verwittigen bij aangetekende brief. De banken en de concessieverlener zullen alsdan samen de voorwaarden bepalen waaronder de op de concessiegrond opgerichte constructies, gebouwen en installaties zullen worden verkocht. De koper van de constructies, gebouwen en installaties dient in ieder geval, volgens de discretionaire beoordeling van de concessieverlener, de vereiste waarborgen te bieden en aanvaardbaar te zijn.
De koper dient de oorspronkelijke concessieovereenkomst en de erin vervatte bepalingen (zowel wat betreft de schaatsbaan als wat betreft het zwembad) voort te zetten, behoudens eventuele wijzigingen die de concessieverlener alsdan wenst aan te brengen.
F. handlichting van de hypotheek: De banken verbinden zich ertoe vóór de datum van het verstrijken van de concessieovereenkomst, behoudens eventuele verlenging ervan, opheffing te verlenen van de hypotheek evenals van de hypotheek die eventueel nog zou genomen worden door omzetting van de volmacht tot hypotheekvestiging.
Overeenkomstig artikel 2, 7°, a van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessieovereenkomsten definieert de concessie voor werken als een schriftelijke overeenkomst onder bezwarende titel waarbij een of meer aanbesteders werken laten uitvoeren door een of meer ondernemers, waarvoor de tegenprestatie bestaat hetzij uitsluitend in het recht het werk dat het voorwerp van de overeenkomst vormt te exploiteren, hetzij in dit recht en een betaling.
Overeenkomstig artikel 38 van de wet van 17 juni 2016 betreffende de concessies organiseert de aanbesteder vrij de procedure die tot de keuze van de concessiehouder leidt, naar eigen goeddunken, mits de bepalingen van deze wet worden nageleefd. Dit betreft ook de regels opgenomen in het Koninklijk Besluit van 25 juni 2017 betreffende de plaatsing en de algemene uitvoeringsregels van de concessieovereenkomsten.
Op 7 april 2017 (jaarnummer 3290) keurde het college goed dat het zakelijk recht van het voorbehouden perceel in het sportpark Ruggeveld, gelegen aan de Ruggeveldlaan, 2100 Deurne, via een mededingingsprocedure wordt gegeven aan een private partner voor een periode van 35 jaar onder voorwaarde dat er een schaatsinfrastructuur wordt gebouwd en geëxploiteerd gedurende deze periode.
Op 22 oktober 2018 (jaarnummer 665) keurde de gemeenteraad goed dat voor de opdracht GAC/2018/00484 "Ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie van schaatsinfrastructuur. Ruggeveldlaan Deurne" het bestek wordt gepubliceerd en een concessie voor werken wordt uitgeschreven.
Bij de publicatie van het bestek GAC/2018/00484 wordt gezocht naar een private partner die een schaatsinfrastructuur zal ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en exploiteren gedurende 35 jaar.
Op 22 februari 2019 werd de fase voor het indienen van offertes afgesloten. Er werd één offerte ingediend door Groep Sportoase nv (in naam en voor rekening van SPV 'Sportoase Schaatsinfrastructuur Deurne nv' in oprichting).
De gemeenteraad keurde op 27 mei 2019 (jaarnummer 336) de gunning goed aan 'Groep Sportoase nv, Philipssite 6, 3001 Leuven, met ondernemingsnummer BE0874.040.670, voor de opdracht GAC/2018/00484 voor "Ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie van schaatsinfrastructuur. Ruggeveldlaan Deurne" onder de voorwaarden zoals uiteengezet in de concessieovereenkomst.
De gemeenteraad keurt de overdracht goed van de rechten en verplichtingen die voortvloeien uit de concessieovereenkomst "Ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie van schaatsinfrastructuur. Ruggeveldlaan Deurne" van Sportoase Schaatsinfrastructuur Deurne nv in oprichting naar Sportoase Groot Schijn nv, ondernemingsnummer BE0711.876.268 met vennootschapszetel aan de Oostmalsesteenweg 261 te 2310 Rijkevorsel, mits jaarlijkse voorlegging van het controlerapport waaruit de concrete toepassing van de goedgekeurde verdeelsleutels voor respectievelijk de zwem- en de schaatsinfrastructuur blijkt. De overige bepalingen van deze concessieovereenkomst blijven integraal gehandhaafd.
De gemeenteraad keurt de verdeelsleutels goed zoals gevoegd aan huidig besluit met oog op de uitvoering van het controlemechanisme op de stedelijke toelages op de zwem- en schaatsinfrastructuur in het project Groot Schijn. De gemeenteraad vertrouwthet college toeom wijzigingen en/of aanvullingen op dit controlemechanisme door te voeren.
De gemeenteraad keurt de overeenkomst goed tussen stad Antwerpen, BNP Paribas Fortis nv, Argenta Spaarbank nv en Sportoase Groot Schijn nv betreffende het verlenen van hypotheek en een onherroepelijke volmacht tot hypotheekvestiging door Sportoase Groot Schijn nv in het voordeel van BNP Paribas Fortis nv en Argenta Spaarbank nv op de constructies, gebouwen en installaties op te richten/opgericht op gronden in concessie gegeven door stad Antwerpen, conform de bepalingen zoals uiteengezet in huidig besluit.