Ontwerp
Het ontwerp voorziet de gedeeltelijke realisatie van het masterplan dat Cluster en Witteveen + Bos op 1 maart 2016 opgemaakt hebben en verder wordt uitgewerkt door Omgeving – De Urbanisten – COBE in opdracht van Lantis conform het protocol tussen BAM (huidige Lantis) en de stad Antwerpen.
Zowel het leefbaarheidsproject als het masterplan voorzien de uitvoering van twee hondenzwemvijvers. De vijvers worden gevoed met grondwater en staan met elkaar in contact via de watervoerende laag. De oevers worden divers geprofileerd. Het politiereglement bepaalt dat een hondenloopzone afgebakend moet zijn met een hekwerk met een minimale hoogte van 1,2 m.
Aan de noord- en westzijde van het terrein wordt een aarden wal gerealiseerd. Deze zal een natuurlijke barrière vormen tussen het natuurgebied Het Rot en Middenvijver ter bescherming van het natuurgebied. De hoogte van de wal zal variëren met een maximale hoogte van 8m en minimale hoogte van 2m.
Het grondverzet dat gerealiseerd wordt met de uitgraving van de vijvers zal gebruikt worden om de aarden wal aan te leggen zodat er geen grond wordt afgevoerd.
Om de toegankelijkheid van de vijvers te faciliteren wordt een padennetwerk voorzien. Enkel de strikt noodzakelijke toegangen tot de vijvers uit het masterplan worden uitgevoerd. De paden worden aangelegd met waterdoorlatende verharding en worden beperkt in breedte om de ruimtelijke impact tot een minimum te beperken.
Er werden aanpassingen aangebracht aan het goedgekeurde voorontwerp die tegemoet komen aan de adviezen van het coördinatieoverleg openbaar domein (COD), districtsraad Antwerpen en het geïntegreerde advies van de projectvergadering.
Planning
Omgevingsvergunning
Voor deze werken is een omgevingsvergunning vereist. De werken zijn niet in overeenstemming met de bestemming woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan. De werken komen in aanmerking voor vergunning gezien de formele projectvergadering op 1 september 2020 oordeelde dat ze kaderen in het algemeen belang met ruimtelijk beperkte impact.
Adviezen
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de VO op voorwaarden dat:
- de oversteken van het fietspad op het kruispunt met de Blancefloerlaan en de aansluiting naar de recreatieve verbinding door het Rot ingericht worden conform de principes van het draaiboek Openbaar Domein;
- de reorganisatie en herschikking van de in- en uitritten van de huidige P&R in combinatie met de doortrekking van het fietspad verduidelijkt en aangepast wordt;
- de veiligheidstoegang, door het lokaal parkje, gelegen ten zuidoosten van het projectgebied gesupprimeerd wordt;
- de toegangen aan de Blancefloerlaan en aanliggende groenzones worden aangepast om wildparkeren, ongewenst gebruik van deze ruimtes en beschadiging aan de groenstructuur te voorkomen.
Het voorontwerp werd aangepast aan de voorwaarden van COD.
Districtsraad Antwerpen
De districtsraad van Antwerpen adviseerde op het voorontwerp voor de aanleg van twee hondenzwemvijvers met omheining, een aarden wal en paden op Middenvijver gunstig met volgende voorwaarden:
Projectvergadering
De projectvergadering wordt gunstig afgesloten.
Voor de organisatie van de projectvergadering werd de aanvraag ter advies voorgelegd aan: Vlaams gewest, Agentschap Natuur en Bos; Vlaamse Milieumaatschappij grondwaterbeheer; brandweer, risicobeheer, preventie; lokale politie, centrale preventie en verkeerspolitie; stadsbeheer, groen en begraafplaatsen en vastgoed ontwikkeling bouwprojecten; Autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen; stadsontwikkeling: onroerend erfgoed en archeologie, ontwerp en uitvoering, vergunningen, dienst milieuvergunningen, mobiliteit Oosterweelverbinding.
De projectvergadering concludeerde dat de adviezen niet tot grote ontwerpaanpassingen leiden. Verfijning van het ontwerp is nodig om o.a. tegemoet te komen aan de voorwaarden van Brandweer. Er dient een archeologienota opgemaakt te worden. Er moet nagegaan worden of een bemalingsnota opgemaakt moet worden.
Het voorontwerp werd aangepast op basis van deze adviezen.
Aanleiding
In het kader van het pakket van milderende maatregelen uit de project-MER Oosterweelverbinding is de uitvoering van twee hondenzwemvijvers noodzakelijk. Een aarden wal zorgt voor de fysieke en visuele afscherming van het natuurgebied. Een minimale padenstructuur staat in voor de toegankelijkheid van de hondenzwemvijvers. De plaatsing van een omheining is noodzakelijk om de hondenloopzone af te sluiten. Deze werken zijn niet in overeenstemming met de bestemming woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan. De werken komen enkel in aanmerking voor vergunning als een formele projectvergadering oordeelt dat ze kaderen in het algemeen belang met ruimtelijk beperkte impact.
Historiek
Het college besliste op 19 juli 2013 (jaarnummer 7143) principieel dat het terrein Middenvijver in aanmerking kan komen voor een beperkt aantal muziekfestiviteiten en een stadscamping. Op 20 september 2013 (jaarnummer 9416) werd de projectdefinitie goedgekeurd als basis voor de opmaak van het masterplan 'Recreatieve cluster Middenvijver'. Deze opdracht werd op 6 december 2013 (jaarnummer 12431) aan THV Cluster (Cluster // Witteveen+Bos) toegewezen. Op 5 september 2014 (jaarnummer 9070) nam het college kennis van het locatieonderzoek festivalterrein en keurde het ontwerp inrichtingsvisie Middenvijver goed als basis voor verdere verfijning.
Op 25 juni 2018 (jaarnummer 485) keurde de gemeenteraad het protocol tussen BAM (huidige Lantis) en de stad Antwerpen in het kader van de realisatie van de Oosterweelverbinding goed.
Om de leefbaarheid rond de Antwerpse Ring te verhogen naar aanleiding van de Oosterweelverbinding, selecteerde de Vlaamse Regering achttien uit te voeren leefbaarheidsprojecten. Samen vormen deze projecten zeven Ringparken en een Scheldebrug. In Ringpark West gaat het o.a. om de projecten betreffende het voltooien van het fietsnetwerk. Het leefbaarheidsproject ‘voltooien fietsnetwerk’ is onderverdeeld in veertien projectonderdelen waaronder de aanleg van twee hondenzwemvijvers op Middenvijver (onderdeel VF13). Team West (OMGEVING, DE URBANISTEN, COBE) werkt het ontwerp voor dit projectonderdeel verder uit in opdracht van Lantis.
Op 26 juni 2020 (jaarnummer 5624) keurde het college de aanvraag tot projectvergadering, voor de aanleg van twee hondenzwemvijvers met omheining, een aarden wal en paden tot de hondenzwemvijver op Middenvijver goed. Het college besliste eveneens de aanvraag tot projectvergadering in te dienen bij de vergunningverlenende overheid. Op 1 september 2020 werd de projectvergadering georganiseerd. Het dossier werd gunstig beoordeeld. Er werden voorwaarden geformuleerd voor verdere verfijning van het ontwerp.
Op 28 augustus 2020 (jaarnummer 7195) keurde het college het voorontwerp voor de aanleg van twee hondenzwemvijvers met omheining, een aarden wal en paden tot de hondenzwemvijver op Middenvijver goed.
De financiële middelen voor de aanleg van twee hondenzwemvijvers met omheining, een aarden wal en paden tot de hondenzwemvijver in kader van de milderende maatregelen voor de Oosterweelverbinding zijn voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025 op onderstaande budgetten:
2LMS040303 - 375.000,00 euro in 2021 (aanleg landschapspark) 2021/5152000000/220/2LMS040303A00000;
2HMS080103 - 150.000,00 euro in 2021 (hondenzwemvijver) 2021/5152000000/220/2HMS080103A00000;
2LMS040303 - 297.000,00 euro in 2022 (aanleg landschapspark) 2022/5152000000/220/2LMS040303A00000.
Het college keurt het ontwerp voor de aanleg van twee hondenzwemvijvers met omheining, een aarden wal en paden tot de hondenzwemvijver op Middenvijver goed.