Terug
Gepubliceerd op 10/08/2020

2020_VB_00219 - Maatschappelijke Hulp - Sociaal Relanceplan - aanvraag machtigingen Kruispuntbank Sociale Zekerheid - Goedkeuring

Vast Bureau
vr 07/08/2020 - 10:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Anne Baré

Afwezig

Peter Wouters; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Anne Baré

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_VB_00219 - Maatschappelijke Hulp - Sociaal Relanceplan - aanvraag machtigingen Kruispuntbank Sociale Zekerheid - Goedkeuring 2020_VB_00219 - Maatschappelijke Hulp - Sociaal Relanceplan - aanvraag machtigingen Kruispuntbank Sociale Zekerheid - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het sociaal relanceplan van de stad en OCMW Antwerpen voorziet een aantal acties om de inkomens te versterken van kwetsbare groepen. Volgende acties worden voorbereid:

  • Septembergeld - consumptiekrediet privéhuur gezinnen
    • Eenmalige premie voor gezinnen met kinderen ten laste die een woning huren op de privémarkt (bedrag nog te bepalen). 
    • Financiering:  federale middelen voor OCMW's via de Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie in het kader van COVID-19 (zie hoger);
    • Doelgroepen: 
      • personen die (equivalent) leefloon ontvangen;
      • personen die een werkloosheidsuitkering als gezinshoofd ontvangen;
      • personen die een ziekte-en invaliditeitsuitkering (ziekenfonds) ontvangen;
      • personen die een inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming ontvangen.
  • Lokaal consumptiekrediet sociale minima
    • Eenmalige premie  ten bedrage van 300,00 euro;
    • Financiering: federale of Vlaamse middelen voor OCMW's (zie hoger);
    • Doelgroep:
      • personen die een inkomensgarantie voor ouderen of gewaarborgd inkomen voor bejaarden ontvangen (65 jaar en ouder);
      • prioriteit voor alleenstaanden.

Verdere criteria zullen nog beslist worden door de raad voor maatschappelijk welzijn of de gemeenteraad.

Om de geplande acties in het kader van het sociaal relanceplan voor te bereiden is het onontbeerlijk om zicht te krijgen op de grootte van de doelgroepen. OCMW noch stad Antwerpen beschikken momenteel over de gegevens van personen met een inkomen uit werkloosheid,  ziekte-of invaliditeit, inkomensvervangende en/of integratietegemoekoming of een inkomensgarantie voor ouderen. Deze gegevens zijn beschikbaar de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ). 

De KSZ kent twee verschillende procedures afhankelijk van de doelgroep waarvan de gegevens gevraagd worden:  

  • bufferdatabank KSZ : OCMW's zijn gemachtigd om informatie die beschikbaar is via de bufferdatabank KSZ te gebruiken voor het verlenen van aanvullende rechten. Via deze- versnelde- procedure is het mogelijk om de gegevens op te vragen van personen met een inkomensgarantie voor ouderen en van personen met een inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming. De eerste stap in deze procedure is de  ondertekening van het toegangsaanvraagformulier door de OCMW Voorzitter of een ambtenaar.De KSZ vraagt eveneens een kopie van het reglement of de uitdrukkelijke verklaring terzake te bezorgen. Vervolgens bezorgt de KSZ een overeenkomst  die ondertekend dient te worden door de OCMW-raad.
  • specifieke aanvraag voor een machtiging: deze procedure dient gevolgd te worden voor het verkrijgen van gegevens van personen met een werkloosheid-, ziekte- of invaliditeitsverzekering.  

Met dit besluit wordt goedkeuring gevraagd om de procedures bij de Kruispuntbank Sociale Zekerheid op te starten.

 

Aanleiding en context

In mei 2020 maakte de federale regering met spoed 15 miljoen euro vrij om OCMW's toe te laten de  noodzakelijke hulpverlening toe te kennen aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit budget werd in juli 2020 versterkt met een aanvullend budget van 100 miljoen euro. Voor de stad Antwerpen gaat het om bedrag van 5.794.170,00 euro. Er wordt eveneens een bedrag van 10 miljoen euro toegekend aan de OCMW’s ter dekking van de personeelskosten voor het beheer van  nieuwe aanvragen maar eveneens om initiatieven op te zetten die toelaten zich te richten naar de groepen die door de consultatiegroep van de Taskforce zijn aangeduid en die geen passende steun hebben gevonden (voor de stad Antwerpen 503.841,00 euro).

De Vlaamse Regering besliste om de lokale besturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) twee keer 15 miljoen euro ter beschikking te stellen voor armoedebestrijding. De eerste 15 miljoen euro wordt als algemene financiering toegekend, voor een derde verdeeld op basis van het aantal inwoners van de gemeente en voor twee derden op basis van de sociale maatstaven die ook gebruikt worden voor de verdeling van het gemeentefonds. De bijkomende financiering is bedoeld om de lokale besturen in staat te stellen de uitdagingen op het vlak van lokale armoedebestrijding ten gevolge van de  COVID19-pandemie aan te gaan. Het Vlaams Parlement heeft op 17 juni 2020 de decretale basis voor deze bijkomende financiering goedgekeurd. Voor de stad Antwerpen gaat het om 2.117.187,47 euro.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0402 - De stad maakt werk van een geïntegreerde aanpak in de ondersteuning van gezinnen en het welzijn van kinderen en jongeren.

Besluit

Het vast bureau beslist:

Artikel 1

Het vast bureau keurt goed dat de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening namens OCMW Antwerpen een machtigingsaanvraag indient bij de Kruispuntbank Sociale Zekerheid voor het verkrijgen van de gegevens van personen met een werkloosheidsuitkering en ziekte-en invaliditeitsuitkering (met gezinslast), woonachtig in de stad Antwerpen, en dit met het oog op de voorbereiding van acties gericht op het versterken van inkomens van kwetsbare groepen die getroffen werden door de pandemie COVID-19.

Artikel 2

Het vast bureau keurt goed dat het bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening namens OCMW Antwerpen een machtigingsaanvraag indient bij het project Geharmoniseerde Sociale Statuten- Bufferdatabank bij de Kruispuntbank Sociale Zekerheid voor het verkrijgen van de gegevens van personen met een inkomensgarantie voor ouderen en personen met een inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming, woonachtig in de stad Antwerpen, en dit met het oog op de voorbereiding van acties gericht op het versterken van inkomens van kwetsbare groepen die getroffen werden door de pandemie COVID-19.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.