Terug
Gepubliceerd op 18/05/2020

2020_CBS_04371 - Onderwijs. Corona-maatregelen - Noodopvang tijdens de heropstart van de scholen. - Kennisneming

college van burgemeester en schepenen
vr 15/05/2020 - 09:00 Hofstraat
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04371 - Onderwijs. Corona-maatregelen - Noodopvang tijdens de heropstart van de scholen. - Kennisneming 2020_CBS_04371 - Onderwijs. Corona-maatregelen - Noodopvang tijdens de heropstart van de scholen. - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

De Onderwijsraad bevraagt haar leden over de nood aan ondersteuning bij het organiseren van de noodopvang en communiceert deze noden aan TV / Onderwijs. 

De stad Antwerpen brengt initieel elf locaties in gereedheid om kinderen te kunnen opvangen. Het gaat om de volgende locaties:

  • vrijetijdscentrum De Schelde in Zandvliet;
  • cultuurcentrum Gravenhof in Hoboken;
  • jeugdcentrum Zappa in 2020 Antwerpen;
  • ontmoetingscentrum Oud Badhuis in 2060 Antwerpen;
  • jeugdcentrum Vizit in Wilrijk;
  • jeugddienst in Berchem;
  • jeugdcentrum Kavka in 2000 Antwerpen:
  • jeugddienst in Deurne:
  • jeugddienst in Ekeren;
  • sporthal De Rode Loop in Merksem;
  • 't Werkhuys in Borgerhout.

In elk van deze locaties zullen vanaf 18 mei 2020 drie contactbubbels van telkens 14 leerlingen opgevangen kunnen worden. Indien deze locaties niet voldoen qua capaciteit of qua ligging om aan de noden van de scholen te voldoen engageert de stad zich om binnen haar mogelijkheden extra locaties te voorzien. 

Op elke locatie wordt minstens permanentie voorzien (als er geen kinderen voor zijn aangemeld) zodat meteen kan bijgestuurd worden in functie van de noden. Indien zich tegen alle verwachtingen in toch kleuters aandienen, zijn medewerkers van de stedelijke kinderopvang oproepbaar.

Daarnaast stelt cultuurhuis Arenberg haar deuren open voor OKAN-klassen (Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers) uit de buurt. De stad zorgt samen met de scholen Stedelijk Lyceum Quellin, Koninklijk Atheneum Antwerpen, Stedelijk Lyceum Lange Beeldekens en Sint-Lodewijk Antwerpen voor de opvang van deze leerlingen. Een aantal scholen gaf aan enkel nood te hebben aan een ruimte. De stad heeft voor deze vragen een oplossing gezocht: sporthal All-In stelt haar ruimte open voor basisschool Het Weilandje en basisschool Het Baronneke kan terecht in het cultuurcentrum van Deurne. 

Voor de begeleiding van de kinderen in de stedelijke opvanglocaties worden stedelijke medewerkers via een noodopdracht ingeschakeld. De inzet van deze collega's wordt aangevuld met studenten uit relevante studierichtingen die nood hebben aan een stageplek om hun schooljaar succesvol te kunnen afronden. Daarnaast werd een oproep gelanceerd onder vrijetijdsaanbieders voor kinderen en jongeren om begeleiders te werven. Zonodig kunnen ook jobstudenten worden ingeschakeld.

Bij de organisatie van deze opvang moet het kind centraal staan. Leerlingen krijgen de mogelijkheid om hun preteachingopdrachten op papier te kunnen uitvoeren en krijgen daarnaast een kwalitatief aanbod om hun vrije tijd ten volle te kunnen beleven. Hiervoor werd ook een oproep uitgestuurd naar vrijetijdsaanbieders. 

Aanleiding en context

Op 30 april 2020 keurde het college goed dat de stad Antwerpen de noodopvang voor scholen die zelf niet of onvoldoende in de opvang kunnen voorzien zal regisseren en indien nodig organiseren.

De Vlaamse overheid legt de verantwoordelijkheid voor de organisatie van deze noodopvang bij de scholen. Scholen kunnen wel in samenspraak met hun lokaal bestuur bijkomende en haalbare oplossingen uitwerken. De Vlaamse overheid voorziet de nodige middelen (30,00 euro per kind per dag) zodat de lokale besturen, eventueel samen met een externe partner, opvang kunnen organiseren voor kinderen die voorlopig nog niet terug naar hun klas kunnen.

Het is de bedoeling van de stad om voor elk kind dat nood heeft aan opvang een plaats te voorzien. De dienst Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Onderwijs kreeg daarom de opdracht om de regie van die noodopvang op zich te nemen, in afstemming met de dienst Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Jeugd, de Onderwijsraad en de inrichtende machten van de scholen. Er wordt ook nauw samengewerkt met de andere beleidsdomeinen binnen de dienst Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Cultuur, Sport en Kinderopvang.

De stad Antwerpen hanteert de volgende principes voor de organisatie van deze opvang:

  1. de scholen zijn en blijven verantwoordelijk voor de organisatie van de noodopvang;
  2. de stad regisseert en organiseert de noodopvang voor basisschoolkinderen vanaf het moment dat de scholen de lessen hervatten voor die scholen die kunnen aantonen dat ze dit niet kunnen in de eigen locatie;
  3. de noodopvang is toegankelijk voor alle kinderen die in Antwerpen naar school gaan en nood hebben aan opvang;
  4. de noodopvang, inclusief voor- en naopvang, is gratis voor de ouders;
  5. scholen die in staat zijn om de noodopvang op hun eigen locatie te blijven organiseren naast het aanbieden van de lessen blijven dit doen. De doorslaggevende factor voor deze beslissing is het verslag van de preventieadviseur;
  6. scholen die in staat zijn om de noodopvang op hun eigen locatie te blijven organiseren maar onvoldoende begeleiders hebben voor deze noodopvang kunnen een vraag voor begeleiders richten aan de stad;
  7. scholen die in staat zijn om de noodopvang te organiseren met voldoende begeleiders maar hiervoor niet de ruimte hebben richten een vraag voor ruimte aan de stad;
  8. scholen die onvoldoende ruimte en begeleiders hebben besteden de organisatie van de noodopvang uit aan de stad. In dat geval worden afspraken gemaakt tussen de stad en de school over de organisatie van de preteaching, de communicatie naar de ouders en de inschrijvingen voor de noodopvang.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0201 - Onderwijshoofdstad van Vlaanderen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de uitwerking van het plan om de scholen te ondersteunen bij de organisatie van de noodopvang wanneer de lessen hervatten.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.