Terug
Gepubliceerd op 11/01/2021

2021_CBS_00033 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020151710. Van der Sweepstraat 14. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00033 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020151710. Van der Sweepstraat 14. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_00033 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020151710. Van der Sweepstraat 14. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.   de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.   de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020151710

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV Aannemingsbedrijf Aertssen (0403813275) met als adres Laageind 91 te 2940 Stabroek

Ligging van het project:

Van der Sweepstraat 14 te 2000 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 11 sectie L nr. 3929/2

Inrichtingsnummer:

20201005-0018 (Van der Sweepstraat)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

de tijdelijke exploitatie van een mobiele breekinstallatie

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Inhoud van de aanvraag

De exploitant wenst een tijdelijke breekinstallatie met bijhorende opslag van puin en granulaten uit te baten.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

2.2.2.a)2°

opslag en mechanische behandeling van inerte afvalstoffen met een opslagcapaciteit van meer dan 1.000 m³;

10.000 m³

15.1.1°

al dan niet overdekte ruimte voor het stallen van 3 tot en met 25 motorvoertuigen of aanhangwagens, die geen personenwagens, bromfietsen, motorfietsen of spoorvoertuigen zijn.

3 motorvoertuigen of aanhangwagens, andere dan personenwagens

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden

1.

Bij te stellen voorwaarde:

Artikel 5.2.1.2§2 verplicht de installatie en het gebruik van een geijkte weegbrug. 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

Geen weegbrug ter plaatse.

2.

Bij te stellen voorwaarde:

Artikel 5.2.1.5§5 verplicht langsheen de inrichting een groenscherm van minstens 5 meter. 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

Geen groenscherm ter plaatse.

 

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

  

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Het college besliste op 17 juli 2020 de sloop van het appartementsgebouw aan de Van der Sweepstraat 14 goed te keuren (kenmerk OMV_2020057799). Het tijdens de afbraakwerken vrijgekomen puin van de woontoren zal op de locatie gebroken worden met een mobiele breker om vervolgens afgevoerd en elders hergebruikt te worden. Een verwerkingstoelating, afgeleverd door een erkende sloopbeheersorganisatie en geldig tot 17 november 2021, werd bijgevoegd. Deze verwerkingstoelating geeft hogere garanties dat het geproduceerde granulaat kwaliteitsvol is, correct wordt afgevoerd en hergebruikt.

 

Het puin wordt met een kraan geladen in de mobiele breker. Metalen worden via magneten uit het puin verwijderd. Na het breken worden de granulaten afgezeefd in verschillende kalibers naargelang de vraag, en ontdaan van restfracties. Na de kwaliteitscontrole worden de granulaten en fracties afgevoerd. In het project verwacht de exploitant 19.000 ton slooppuin te breken, te zeven en af te voeren. De opgeslagen hoeveelheid zal maximaal 10.000 m³ bedragen. De exploitant vraagt vrijstelling van de verplichting een weegbrug te installeren. Als alternatief is in de wiellader gebruikt voor het vullen van de vrachtwagens, een goedgekeurd en geijkt weegsysteem voorzien. Dit wordt als evenwaardig aanzien.

 

Puingranulaat wordt ingedeeld in stuifcategorie SC3 of ’nauwelijks stuifgevoelig’. Het risico op stofhinder blijft bij winderig weer in drogere periodes echter reëel, zeker gelet op de nabijheid van de Schelde. De mobiele breker is voorzien van een sproeisysteem aangesloten op de drinkwaterleiding. De exploitant verwacht per dag tot 45 m³ water te verbruiken en geeft aan dat wanneer een 2de kwaliteitswater beschikbaar komt, het nodige te doen om hier gebruik van te maken. Het college vraagt de projectzone eveneens af te schermen met windreductieschermen. Deze hebben als bijkomend voordeel dat ze de werfzone ook visueel afschermen. Op het achterliggende terrein (‘Nieuw Zuid’) worden regelmatig grote bemalingswerken uitgevoerd in het kader van bouwprojecten. Dit bemalingswater wordt veelal zonder meer geloosd in de Schelde. Aangezien de leidende projectontwikkelaar van Nieuw Zuid ook Triple Living is, moeten afspraken over hergebruik van dit water mogelijk zijn.

 

De breekwerken zullen geluidshinder meebrengen. Deze is inherent aan de activiteiten en kan niet vermeden worden. De dichtstbij gelegen bewoning bevindt zich op 50 meter afstand. De exploitant geeft aan dat het geluidsniveau er tot 70 dB(A) kan oplopen. De exploitant neemt volgende maatregelen om de hinder voor de buurt te minimaliseren:

-     de breekwerken vinden plaats op weekdagen tussen 07.00 uur en 18.00 uur;

-     de breekinstallatie wordt centraal opgesteld op het terrein om de afstand tot de omliggende bewoning te maximaliseren;

-     de puinhopen worden rondom de installatie geplaatst zodat enige afscherming ontstaat.

 

Ondanks de maatregelen zal geluidshinder tijdens de breekwerken niet te vermijden zijn. Deze hinder is echter tijdelijk: de werken zullen ongeveer vier weken in beslag nemen. Gelet op de korte duur van hinder, wordt deze als aanvaardbaar beoordeeld.

Het aan- en afrijden van de vrachtwagens is een potentieel risico voor vervuiling van de openbare weg. De exploitant zorgt er voor dat geen verontreiniging van de openbare weg optreedt als gevolg van de afvoer van de granulaten door bijvoorbeeld te voorzien in een wielwassing of het vegen van de straten.

 

Conclusie

Op basis van de informatie opgenomen in het dossier, wordt voorwaardelijk gunstig advies gegeven voor de tijdelijke exploitatie van de breekinstallatie.

 

Advies van het college

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

2.2.2.a)2°

opslag en mechanische behandeling van inerte afvalstoffen met een opslagcapaciteit van meer dan 1.000 m³;

10.000 m³

15.1.1°

al dan niet overdekte ruimte voor het stallen van 3 tot en met 25 motorvoertuigen of aanhangwagens, die geen personenwagens, bromfietsen, motorfietsen of spoorvoertuigen zijn.

3 motorvoertuigen of aanhangwagens, andere dan personenwagens

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De opslagzones worden vakkundig omheind om het ontstaan van stofhinder te beperken.

2.

Voor het sproeiwater dient gebruik te worden gemaakt van grondwater afkomstig van de bemalingen in het kader van bouwwerken op het achterliggende projectgebied ‘Nieuw Zuid’.

3.

De exploitant zorgt er voor dat geen verontreiniging van de openbare weg optreedt als gevolg van de afvoer van de granulaten door bijvoorbeeld te voorzien in een wielwassing of het vegen van de straten.

4.

De exploitant mag afwijken van de verplichting een weegbrug te installeren (artikel 5.2.1.2§2 van Vlarem titel II) als er gebruik gemaakt wordt van een goedgekeurd en geijkt weegsysteem in de wiellader.

5.

De exploitant hoeft in afwijking met de bepalingen van artikel 5.2.1.5§5 van Vlarem titel II geen groenscherm aan te leggen.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

7 december 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

6 januari 2021

 

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden:


1.

De opslagzones worden vakkundig omheind om het ontstaan van stofhinder te beperken.

2.

Voor het sproeiwater dient gebruik te worden gemaakt van grondwater afkomstig van de bemalingen in het kader van bouwwerken op het achterliggende projectgebied ‘Nieuw Zuid’.

3.

De exploitant zorgt er voor dat geen verontreiniging van de openbare weg optreedt als gevolg van de afvoer van de granulaten door bijvoorbeeld te voorzien in een wielwassing of het vegen van de straten.

4.

De exploitant mag afwijken van de verplichting een weegbrug te installeren (artikel 5.2.1.2§2 van Vlarem titel II) als er gebruik gemaakt wordt van een goedgekeurd en geijkt weegsysteem in de wiellader.

5.

De exploitant hoeft in afwijking met de bepalingen van artikel 5.2.1.5§5 van Vlarem titel II geen groenscherm aan te leggen.

 

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/Vergunningenhet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.