De overeenkomst heeft betrekking op het ter beschikking stellen van gegevens. Er zijn geen verdere verplichtingen verbonden aan de ondertekening van de overeenkomst. Hierdoor kan ze beschouwd worden als een overeenkomst om niet en betreft de ondertekening een daad van beheer waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is, conform artikel 56 van het Decreet Lokaal Bestuur.
De data van de Antwerpse monitor, die verzameld worden via een permanente bevraging bij de Antwerpse bewoners, bevatten gegevens die nuttig zijn voor het wetenschappelijk onderzoek dat de Universiteit Antwerpen wenst te voeren naar de geestelijke gezondheid van de Antwerpenaar in tijden van corona.
De data van de Antwerpse monitor zullen anoniem worden doorgegeven aan de Universiteit Antwerpen, zodat de privacy van de respondenten gegarandeerd blijft.
De rechten en plichten van de Universiteit Antwerpen en de stad Antwerpen worden opgenomen in de overeenkomst als bijlage.
Elke partner staat in voor de eigen kosten.
Artikel 28 van de verordening (EU) 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene verordening gegevensbescherming).
Het decreet van 12 juni 2015 tot wijziging van het decreet van 27 april 2007 betreffende het hergebruik van overheidsinformatie en het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (Belgisch Staatsblad van 30 juni 2015) stelt het algemeen kader en de voorwaarden vast voor het hergebruik van overheidsinformatie. In artikel 8 van het decreet van 2007 wordt de mogelijkheid vermeld om voorwaarden op te leggen door middel van een licentie waarin relevante kwesties kunnen geregeld worden.
Universiteit Antwerpen beschikt over een uitgebreide kennis en expertise op het vlak van data mining op basis van grote datasets.
Universteit Antwerpen wenst wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de geestelijke gezondheid van de Antwerpenaar in tijden van corona. De stad Antwerpen beschikt over data die bruikbaar zijn in dit onderzoeksdomein. In de Antwerpse monitor werden tijdens golf 3 en 4 vragen ad hoc opgenomen om de impact van de coronacrisis en de quarantaine op de Antwerpenaar te onderzoeken. Deze vragen kwamen tot stand in samenwerking met Universiteit Antwerpen.
Het college keurde op 3 april 2020 (jaarnummer 3162) de ad hoc indicatoren van golf 3 van de Antwerpse monitor goed.
Het college keurde op 8 mei 2020 (jaarnummer 4107) de ad hoc indicatoren van golf 4 van de Antwerpse monitor goed.
Universiteit Antwerpen heeft een ethische goedkeuring gekregen voor dit project, afgeleverd door het Ethisch Comité UZA/UAntwerpen op 20/4/2020 (Belgisch registratienummer 3002020000009; referentie 20/14/174).
Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst goed die wordt afgesloten met Universiteit Antwerpen.
Het college geeft opdracht aan:
OS/MC en P&O/SSO | om de data van golf 3 en 4 van de Antwerpse monitor geanonimiseerd ter beschikking te stellen aan Universiteit Antwerpen |
OS/MC en P&O/SSO | om de overeenkomst op te volgen |