Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.
Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014. Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt dat de gemeenteraad straffen en gemeentelijke administratieve sancties kan opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 2, §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt dat de gemeenteraad straffen of administratieve sancties kan bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie straffen of administratieve sancties worden bepaald.
Artikel 6, §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de intrekking, schorsing en sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.
Naar aanleiding van een verdere toename van het virus werd op 13 maart 2020 bij hoogdringendheid een Ministerieel besluit genomen waarbij dringende maatregelen werden opgelegd om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Bij Ministerieel besluit van 18 maart 2020 werd het Ministerieel besluit van 13 maart 2020 opgeheven en werden verstrengde maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Het Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken werd bij Ministeriële besluiten van 24 maart 2020, 3 april 2020, 17 april 2020, 30 april 2020, 8 mei 2020, 15 mei 2020, 20 mei 2020 en 25 mei 2020 gewijzigd (en eventueel latere wijzigingen), waarbij de dringende maatregelen grotendeels hernomen en verlengd werden en waarin de gefaseerde exit strategie is uitgewerkt.
Teneinde de openbare gezondheid te beschermen, zijn de raamprostitutiepanden zoals bedoeld in de Code van politiereglementen en de seksuitbatingen zoals bedoeld in het Reglement op de seksuitbatingen gesloten.
Uit de vaststellingen van de politiediensten en mediaberichtgeving blijkt dat er een blijvend aanbod van seksuele dienstverlening in de verdoken sector (thuisontvangst, escort, enzovoort) is. Door het stellen van seksuele handelingen nemen niet alleen de gezondheidsrisico’s van de sekswerkers en de klanten toe, des te meer omdat het coronavirus COVID-19 door fysieke nabijheid wordt overgedragen, maar is er bovendien geen controle op de naleving van de maatregelen met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus en op de verspreiding van het coronavirus als dusdanig, hetgeen een bedreiging oplevert voor de openbare gezondheid. Door een gebrek aan preventie en controle is het gevaar reëel dat de openbare gezondheid in het gedrang komt.
Voor de verhuring van de raamprostitutiepanden en in het algemeen voor seksuele dienstverlening zijn geen federale maatregelen opgelegd, noch wordt het verhuren van raamprostitutiepanden en het exploiteren van seksuitbatingen als dusdanig voorzien in de federale exit-strategie. Evenmin worden zij beschouwd als contactberoepen (zoals schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de kapperszaken, de barbiers en de tatoeage- en piercingsalons) die overeenkomstig het Ministerieel besluit van 15 mei 2020 houdende wijziging van het Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken sinds 18 mei 2020 opnieuw actief kunnen zijn, mits naleving van de nodige veiligheidsmaatregelen.
De gemeentelijke overheid heeft tot taak de openbare veiligheid, gezondheid en rust van haar inwoners te waarborgen op haar grondgebied. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente en de burgemeester om passende maatregelen te nemen ter voorkoming van epidemieën. Het coronavirus COVID-19 is sinds 11 maart 2020 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gekwalificeerd als een pandemie.
Gelet op de aard van de dienstverlening in een raamprostitutiepand en/of in een seksuitbating dient het verhuren van de raamprostitutiepanden en het exploiteren van de seksuitbatingen noodzakelijk gepaard te gaan met de nodige aanvullende, begeleidende maatregelen, die aansluiten bij de bepalingen van toepassing op de raamprostitutiepanden zoals bedoeld in titel 6 hoofdstuk 2 van de Code van politiereglementen, de bepalingen van toepassing op seksuitbatingen zoals bedoeld in het Reglement op de seksuitbatingen van 5 april 2019 en de maatregelen uit het Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken en ieder later (Ministerieel) besluit dat deze maatregelen tegen het coronavirus COVID-19 vervangt of herneemt, waarin de gefaseerde exit strategie is uitgewerkt.
Deze aanvullende, begeleidende maatregelen zijn erop gericht de gezondheid van de sekswerkers, de klanten en bij uitbreiding de openbare gezondheid van de inwoners van de stad Antwerpen te beschermen en dit voor zolang noodzakelijk ter vrijwaring van de openbare gezondheid.
Het is aangewezen om een aantal van de algemene richtlijnen uitgaande van de FOD Volksgezondheid, van de preventiemaatregelen zoals bepaald in de generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan, die ter beschikking wordt gesteld op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, en andere richtlijnen uitgaande van de hogere overheden, verplicht op te leggen ten aanzien van de verhuring van de raamprostitutiepanden en de exploitatie van de seksuitbatingen.
In overleg met diverse experten, zoals hulpverleningsorganisaties, virologen, politiediensten, enzovoort werden controleerbare begeleidende maatregelen geformuleerd voor de hoofdhouder/uitbater van een raamprostitutiepand of een seksuitbating en voor de sekswerkers.
Om de toepassing van de preventieve maatregelen bij de seksuele dienstverlening te bevorderen, moet de hoofdhouder/uitbater vooraleer een raamprostitutiepand of een seksuitbating te heropenen per werkruimte minstens 60 mondmaskers permanent ter beschikking hebben. De mondmaskers dienen minstens te voldoen aan de conformiteitsvereisten van de mondmaskers voor het grote publiek volgens de FOD Economie (https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-ondernemingen/coronavirus-conformiteitseisen) en FOD Volksgezondheid (https://maakjemondmasker.be/). Enkel de mondmaskers voorzien door de hoofdhouder/uitbater mogen gebruikt worden door zowel de sekswerkers als de klanten. Omwille van de beperkte bescherming zijn andere mond- en neusbedekkende attributen uitgesloten, zoals een sjaal, een bandana, enzovoort.
Bij aanvang van de huur- of dienstverleningsperiode van maximaal 12 uur moet de hoofdhouder/uitbater minstens 20 van de 60 gratis mondmaskers in afgesloten verpakking ter beschikking stellen aan de betrokken sekswerker. In de gemeenschappelijke ruimte moet de hoofdhouder/uitbater per werkruimte een extra voorraad van minstens 10 mondmaskers in een afgesloten verpakking voorzien. De hoofdhouder/uitbater staat in voor de terbeschikkingstelling en het onderhoud (herstellen, reinigen,enzovoort) van deze mondmaskers. Eveneens moet de hoofdhouder/uitbater in elke werkruimte voldoende medisch beschermingsmateriaal voorzien, zoals desinfecterend middel, zeep, een afsluitbare pedaalemmer en papieren doeken.
Eveneens moeten de sekswerkers begeleidende maatregelen naleven, zodat elk mogelijk risico op verspreiding van het coronavirus COVID-19 geminimaliseerd wordt. Zo is de sekswerker na elke seksuele dienstverlening verplicht om de werkruimte op een natuurlijke of een vergelijkbare, mechanische manier te verluchten. Bijkomend moet de sekswerker er voor zorgen dat na elke klant alle raakvlakken, zoals matrassen, deurklinken, leuningen, enzovoort gedesinfecteerd worden met een desinfecterend middel en afgedroogd worden met een papieren doek. Het gebruik van een matrashoes, -laken of -handdoek is verboden, tenzij deze na elke klant gewassen wordt op minimum 60 graden.
In het kader van de openbare gezondheid is het van essentieel belang dat iedereen de begeleidende maatregelen strikt naleeft om een snellere uitweg uit de gezondheidscrisis te bewerkstelligen. Door de bepalingen in dit reglement bestuurlijk te handhaven kan er effectief en op relatief korte tijd opgetreden worden.
Naast de controleerbare, begeleidende maatregelen werd in samenwerking met de experten een lijst met aanbevelingen voor sekswerkers en klanten opgesteld:
1. Het is verboden om in een raamprostitutiepand of een seksuitbating aanwezig te zijn met één of meerdere gekende symptomen van het coronavirus, zoals omschreven door de FOD Volksgezondheid en/of het crisiscentrum.
2. Gelet op de aard van de seksuele dienstverlening in een raamprostitutiepand en een seksuitbating kan de fysieke afstand van anderhalve meter niet gerespecteerd worden. Bij het betreden van een raamprostitutiepand of de seksuitbating moeten zowel de sekswerkers als de klanten achtereenvolgens:
3. Tijdens elke seksuele dienstverlening:
Een bewustwording van de gezondheidsrisico’s is cruciaal, te meer nu blijkt dat de gevolgen op lange termijn kunnen optreden. De aanbevelingen voor de sekswerkers en de klanten worden opgenomen in door de stad beschikbaar gestelde posters, die zichtbaar aangebracht moeten worden aan elke vitrine van een raamprostitutiepand, in de ontvangstruimte van een seksuitbating en in elke werkruimte.
Het is de verantwoordelijkheid van de hoofdhouder/uitbater om de sekswerkers en de klanten te wijzen op de naleving van alle geldende aanbevelingen. Zo is mond-mond contact zoals kussen te allen tijde af te raden. Het dragen van mondmaskers is ten stelligste aanbevolen voor de sekswerkers en de klanten, met uitzondering gedurende orale seks. Na seks met de mond van de sekswerker en een lichaamsdeel van de klant, worden het gezicht en de lichaamsonderdelen gereinigd met water en zeep. Indien orale seks aan de vrouwelijke intieme zone van de sekswerker wordt verleend door de klant, reinigt de sekswerker enkel met water om andere infecties te voorkomen. De klant reinigt het gezicht met water en zeep. Bij elke nieuwe ontmoeting moeten zowel de sekswerkers als de klanten een nieuw mondmasker gebruiken op de door de FOD Volksgezondheid voorgeschreven wijze. Voor en na iedere seksuele dienstverlening moeten de sekswerkers en de klanten de handen en het gezicht wassen met water en zeep.
Het verhuren van raamprostitutiepanden en de exploitatie van seksuitbatingen is mogelijk na beslissing van de burgemeester in functie van de evolutie van het coronavirus COVID-19 en in afstemming met de federaal voorziene exit-strategie. Om een onveilige heropening op de raamprostitutiepanden en de seksuitbatingen te vermijden, is het reglement onmiddellijk van kracht bij de bekendmaking van de voormelde beslissing van de burgemeester.
De begeleidende maatregelen sluiten niet uit dat wanneer de federale overheid specifieke veiligheidsmaatregelen oplegt, de maatregelen uit dit reglement eveneens nageleefd moeten worden.
Artikel 135, §2 Nieuwe Gemeentewet:
De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Meer bepaald en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
België wordt, net zoals vele andere landen, geconfronteerd met een snelle verspreiding van het coronavirus COVID-19. Het coronavirus COVID-19 behoort tot een familie van virussen die een infectie veroorzaken bij mensen en verschillende dieren. COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld. Het betreft een infectieziekte die meestal de longen en luchtwegen treft.
Het coronavirus verspreidt zich van mens tot mens via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen vrijkomen. Via die druppeltjes komt het virus terecht in de lucht, op voorwerpen en op oppervlakken. Wie deze druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.
Het risico op besmetting verkleint door meer dan een meter afstand te houden van andere personen, het gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en aandacht te hebben voor een goede handhygiëne.
Naar aanleiding van een zeer snelle evolutie van de situatie in België en de verdere toename van het virus in de naburige landen werd beslist om verregaande maatregelen op te leggen teneinde de veiligheid en gezondheid van iedereen in België te kunnen verzekeren en een verdere verspreiding van de epidemie tegen te gaan. De prioritaire doelstelling is daarbij de bescherming van de volksgezondheid.
Ter bescherming van de openbare gezondheid en ter voorkoming en bestrijding van het coronavirus COVID-19 zijn de raamprostitutiepanden zoals bedoeld in titel 6, hoofdstuk 2 van de Code van politiereglementen en de seksuitbatingen zoals bedoeld in het Reglement op de seksuitbatingen, goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 april 2019 (jaarnummer 315), gesloten.
Uit de vaststellingen van de politiediensten en de mediaberichtgeving blijkt dat meer sekswerkers door de blijvende vraag van klanten en door het gebrek aan sociaalrechtelijke en financiële bescherming, seksuele diensten verlenen in hun privé-omgeving, waardoor de verschuiving naar de verdoken sector (thuisontvangst, escort, enzovoort) aanzienlijk is toegenomen. De sekswerkers werven klanten via zoekertjes en advertenties op advertentiewebsites.
Ingevolge het blijvend aanbod van seksuele diensten is er geen controle op de naleving van de maatregelen met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus COVID-19 en op de verspreiding van het coronavirus COVID-19 door de sekswerkers en de klanten als dusdanig, waardoor de openbare gezondheid ernstig in het gedrang komt.
Bovendien ontstaat er door de verschuiving naar uitsluitend de verdoken sector een vacuüm, waardoor tevens de toegankelijkheid tot veiligheid en gezondheid die momenteel gegarandeerd wordt door het pragmatisch begeleidend prostitutiebeleid dat gevoerd wordt in de stad Antwerpen, verdwijnt. In de huidige omstandigheden bestaat namelijk het risico dat de sekswerkers, die eerder werkzaam waren in de zichtbare sector (zoals raamprostitutie, erotische massagesalons, enzovoort), niet zullen terugkeren naar de raamprostitutiepanden en de seksuitbatingen, waar veiligheid en gezondheid in de mate van het mogelijke gegarandeerd worden door onder andere de mogelijkheid tot het bestuurlijk optreden van de politiediensten en de ondersteuning van hulpverleningsorganisaties.
Dit besluit heeft geen financiële implicaties.
De gemeenteraad beslist om het politiereglement betreffende de aanvullende, begeleidende maatregelen voor raamprostitutiepanden en seksuitbatingen in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19) goed te keuren.