De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Schriftelijke bezwaarschriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften |
Petitielijsten |
Digitale bezwaarschriften |
0 |
0 |
0 |
0 |
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2020015922 |
Gegevens van de aanvrager: |
BVBA Ooms & Partners met als adres Azalealaan 7 te 2970 Schilde |
Ligging van het project: |
De Beuckerstraat 61 te 2018 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 10sectie K nr. 1940A3 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: |
aanleggen van een dakterras |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 31/01/2014: vergunning (20136080) voor het opdelen in een meergezinswoning.
Vergunde toestand
- meergezinswoning van 4 bouwlagen onder plat dak in gesloten bebouwing.
Huidige toestand
- meergezinswoning van 4 bouwlagen onder plat dak in gesloten bebouwing.
Gewenste toestand
- gemeenschappelijk dakterras op het plat dak van het hoofdvolume.
Inhoud van de aanvraag
- regulariseren van het dakvolume in zwart houten bekleding in functie van de toegang naar het dakterras;
- aanleg van een centrale strook van 9,5 m² op het dak als gemeenschappelijk dakterras, omzoomd met een zwarte, aluminium balustrade;
- de voorgevel en overige verdiepingen maken geen deel uit van de aanvraag en blijven ongewijzigd.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie |
23 maart 2020 |
1 april 2020 |
Voorwaardelijk gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft het voorzien van een dakterras met daktoegang op een platdak van een vergunde meergezinswoning. De woonfunctie blijft onveranderd en functioneel inpasbaar in de omgeving.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag wenst een dakopbouw met daktoegang naar het terras te voorzien op een vergund woongebouw met vier bouwlagen onder platdak. In de oneven zijde van de De Breuckerstraat zijn voornamelijk gebouwen met 3 bouwlagen onder plat- of zadeldak en 4 bouwlagen onder platdak te vinden. Het bouwvolume van het gebouw is reeds maximaal en een bijkomend volume kan dan ook niet positief worden geëvolueerd. Het voorzien van een volwaardige daktoegang zou betekenen dat de scheidingsmuur achteraan onaanvaardbaar hoog moet worden opgehoogd.
Gelet op de ligging in de oksel van het bouwblok is dit een ongewenste densiteitsverhoging binnen het bouwblok. Het aanbrengen van een dakvolume zorgt voor een getrapt gabarit en leidt tot een vreemde aansluiting bij de buurpanden. De ruimtelijke impact van dit volume staat niet in verhouding tot het bijkomende wooncomfort dat het dakterras biedt voor de appartementen, gezien de beperkte oppervlakte er van (9,5m² voor 4 appartementen). Daarom zal in voorwaarde opgelegd worden om de toegang tot het dak te beperken tot een dakluik.
Doordat er geen snede is toegevoegd aan de aanvraag, is het niet duidelijk op welke afstand de borstwering zich bevindt ten opzichte van de voorgevel. Om hinder aan de straatzijde te beperken, dient deze borstwering zich op een zodanige afstand van de voorgevel te bevinden zodat deze zich situeert binnen een denkbeeldige hoek van 45°, te meten vanaf de voorgevellijn.
Aangezien de aanvraag enkel betrekking heeft op het dak kon er niet worden nagegaan of er ook achteraan het perceel een deel werd bijgebouwd. Dat is aan de hand van de aangeleverde informatie niet af te leiden.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De aanvraag voorziet een dunne strook dakterras op het platte dak. Het terras is ingericht conform het burgerlijk wetboek en inkijk naar de omgeving wordt herleid tot een minimum. Het voorzien van een gemeenschappelijk dakterras kan de kwaliteit van de onderliggende appartementen verbeteren. Wel wordt vastgesteld dat de bruikbare oppervlakte beperkt is en volledig verhard is. De overige dakoppervlakte, die het merendeel uitmaakt van het dak, bestaat uit roofing. Dit zorgt er voor dat de temperatuur bij warm weer sterk toeneemt, wat nadelig is voor het gebruiksgenot van het terras. Daarom wordt als voorwaarde opgelegd om de niet-toegankelijke dakdelen aan te leggen als een groendak. Een groendak vermindert immers het “urban heat island” effect, werkt als (extra) dakisolatie, door hun groene karakter zijn ze aangenamer om op te kijken en verhogen ze de biodiversiteit.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
Uitsluitingen
Het college sluit zich grotendeels aan bij het standpunt van de gemeentelijke omgevingsambtenaar. De gemeentelijke omgevingsambtenaar merkt enerzijds op dat het aanbrengen van een dakvolume zorgt voor een getrapt gabarit en tot een vreemde aansluiting bij de buurpanden leidt. Anderzijds is de gemeentelijke omgevingsambtenaar ook van mening dat, gezien de beperkte oppervlakte, de ruimtelijke impact van dit volume niet in verhouding staat tot het bijkomende wooncomfort dat het dakterras biedt voor de appartementen. Vanuit die optiek wordt er zowel een uitsluiting geformuleerd met betrekking tot het dakvolume als een voorwaarde geadviseerd om de daktoegang te beperken tot een dakluik.
Buitenruimten zijn zeer belangrijk voor de woon- en leefkwaliteit binnen een bouwblok en maken het wonen in de stad aantrekkelijker. Gelet op de ligging van het pand in de oksel van een bouwblok, is een dakterras de enige mogelijkheid om buitenruimte te voorzien. Conform artikel 28 van de Bouwcode dient elke buitenruimte op een volwaardige manier toegankelijk te zijn. Het college meent dat de aangevraagde daktoegang voldoende functioneel en toegankelijk is en derhalve dienst kan doen als een volwaardige toegang naar het terras. Bovendien is de daktoegang ook beperkt in oppervlakte en omvang, waardoor deze niet als storend wordt ervaren naar aanpalenden toe en daarnaast ook niet leidt tot een onaanvaardbaar bijkomend dakvolume.
Het college is bijgevolg van mening dat in dit geval het aangevraagde dakterras met bijhorende daktoegang vergund kunnen worden en schrapt om die reden de desbetreffende uitsluiting en voorwaarde.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
3 maart 2020 |
Volledig en ontvankelijk |
23 maart 2020 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
21 juni 2020 |
Verslag GOA |
12 mei 2020 |
naam GOA |
Katrijn Apostel |
Het college sluit zich gedeeltelijk aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.