Terug
Gepubliceerd op 28/09/2020

2020_CBS_07874 - Omgevingsvergunning - OMV_2020087520. Arthur Goemaerelei 58. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 25/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07874 - Omgevingsvergunning - OMV_2020087520. Arthur Goemaerelei 58. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_07874 - Omgevingsvergunning - OMV_2020087520. Arthur Goemaerelei 58. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020087520

Gegevens van de aanvrager:

Anne en William Roggen - Roggen met als contactadres Lammekensraamveld 2 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Arthur Goemaerelei 58 te 2018 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 10 sectie K nrs. 1915W3 en 1915V3

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

verbouwen van een eengezinswoning

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          14/02/2020: vergunning (20194073) voor het oprichten van een bijgebouw en heraanleggen van de tuin met zwembad;

-          05/10/1956: vergunning (18#35372) oprichten van een garage;

-          27/06/1922: vergunning (1922#13553) huis.

Vergunde toestand

-          eengezinswoning van 2 bouwlagen onder een mansardeverdieping in halfopen bebouwing.

Huidige toestand

-          inventarispand aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed (ID213712) ‘Burgerhuis in neotraditionele stijl’;

-          eengezinswoning van 2 bouwlagen onder een mansardeverdieping in halfopen bebouwing.

Gewenste toestand

-          eengezinswoning van 2 bouwlagen onder een mansardeverdieping in halfopen bebouwing;

-          sloop van de gelijkvloerse uitbouw;

-          gevelwijzigingen en plaatsen van 2 dakkapellen. 

Inhoud van de aanvraag

-          verbouwen van een eengezinswoning:

-          de gelijkvloerse uitbouw en luifel  achteraan worden afgebroken;

-          in de gelijkvloerse achter- en zijgevel worden ramen aangepast;

-          zowel vooraan als achteraan wordt een raam vervangen door een dakkapel;

-          de woning wordt intern heringericht.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg

7 augustus 2020

17 september 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup.  Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag. 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
 

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.

Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt. 

-          Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag betreft het verbouwen van een eengezinswoning. De functie blijft onveranderd en functioneel inpasbaar in de omgeving.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Achter- en vooraan de daklaag worden de dakkapellen verwijderd en voorzien van nieuwe dakkapellen die de gevelritmiek van de ondergevel vormen. Ze hebben een uniforme afmeting en leiden niet tot een onaanvaardbare volumetoename. De linkse dakkapel in het dakvlak vooraan wordt echter verwijderd, wat de symmetrische gevelopbouw ondermijnt. In onderstaande paragraaf wordt verduidelijkt hoe de aangevraagde wijzigingen aan het dak verenigd kunnen worden met de erfgoedwaarde van het pand.

 

Visueel-vormelijke elementen en cultuurhistorische aspecten

De aangevraagde werken hebben een invloed op de erfgoedwaarde van de woning. Aan de stedelijke dienst monumentenzorg werd advies gevraagd.

 

De aanvraag heeft betrekking op een pand dat is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed, vastgesteld bij besluit van de Vlaamse minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed, G. Bourgeois van 29 maart 2019. De vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed zorgt ervoor dat er een éénduidige en overzichtelijke lijst van het gebouwd patrimonium in Vlaanderen bepaald is. Opname in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed betekent voor elk van de erfgoedobjecten dat zij een vorm van vrijwaring voor de toekomst genieten.

 

Art. 5 §1 van de stedenbouwkundige verordening – bouwcode dd. 25 oktober 2014 zegt dat voor gebouwen opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed en gebouwen gelegen in CHE-gebied de wijziging van de bestaande toestand van elk gebouw of constructie onderworpen wordt aan de wenselijkheid van het behoud. Het behoud van de elementen met culturele, historische en/of esthetische waarde primeert boven de andere voorschriften. Dit geldt zowel voor het exterieur, als het interieur.

 

Conform art. 5§2 van de stedenbouwkundige verordening – bouwcode dd. 25 oktober 2014 moet de beschrijvende nota van de bouwaanvraag voldoende informatie bevatten over het cultuurhistorisch profiel van de aanwezige elementen zodat vergunningverlenende overheid deze kan afwegen. Afhankelijk van de aard en omvang van de geplande werken kan er een CHE-rapport gevraagd worden met een meer uitgebreide bouwhistorische en beschrijvende studie van het gebouw. Er werd bijkomend fotomateriaal gevraagd omdat het dossier onvoldoende informatie bevat.

 

Beoordeling

A. Cultuurhistorische waardenstelling

Voornaam burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd voor opdrachtgever Béliard, naar een ontwerp door de architecten Vincent Cols en Jules De Roeck uit 1922. Deze rijwoning in halfopen bebouwing werd gelijktijdig met de aanpalende woning Laroche opgetrokken, eveneens ontworpen door het bureau Cols en De Roeck, die een kwart van het perceel inneemt. Op hetzelfde moment lieten Béliard en Laroche door Cols en de Roeck in de nabijgelegen Bosmanslei nog twee aanpalende burgerhuizen optrekken, daar in cottagestijl, die in 1968 werden gesloopt. Wellicht ging het in één of beide gevallen om vastgoedoperaties. Het bekende, in 1912 opgerichte architectenbureau dat zich later vooral zou toeleggen op bedrijfs-, kantoorarchitectuur en appartementen, tekende hetzelfde jaar aan de overzijde van de straat nog voor twee gekoppelde cottagewoningen. Deze realisaties zijn representatief voor het behoudende karakter van hun omvangrijke productie residentiële architectuur uit het vroege interbellum.

De woning, die is opgetrokken in baksteenbouw verwerkt met natuursteen, telt twee brede traveeën aan de straat, en twee bouwlagen onder een overstekend mansardedak (leien). De architectuur van deze cottage, die haar charme vooral ontleend aan de huiselijke schaal en het expressieve profiel, lijkt geïnspireerd op de Engelse 'Queen Anne'-stijl. Het gebruikelijke pittoreske karakter, maakt hier plaats voor symmetrie, regelmaat en een classicistische detaillering. De indeling van het interieur wordt weerspiegeld in de compositie van de voorgevel. Een oplopende driezijdige erker met balkon markeert de hoofdtravee, geflankeerd door het inkomportaal en een drielicht. De even karakteristieke zijgevel is volgens een axiaal schema opgebouwd, met registers van rechthoekige vensters. De vooruitspringende middenpartij loopt hier door in een centraal dakvenster met een driehoekig fronton, gevat tussen schoorstenen. Het schrijnwerk is vernieuwd zij het naar het oorspronkelijke model met kleine roeden; het huidige smeedijzeren voortuinhek is eveneens van latere datum. De aanpalende garage werd door het bureau Cols en De Roeck toegevoegd in 1956.

De plattegrond, die aan de typologie van de stadsvilla beantwoordt, is georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen worden de woonruimten op de begane grond - het salon en de eetkamer met terras, geflankeerd door de inkomhal, de office en de keuken. Op de bovenverdieping neemt de grootste slaapkamer met en suite 'cabinet de toilette' en dressing de tuinzijde in, en twee kleinere slaapkamers en de badkamer de straatzijde. De mansarde bied ruimte aan drie overige kamers, een badkamer en een zolder.

 

Op basis van het fotomateriaal kan gesteld worden dat het pand intern reeds werd verbouwd, de historische aankleding is verdwenen; de structuur is wel bewaard gebleven. Het pand is beeldbepalend omwille van de architecturale en esthetische waarde.

 

B. Afweging

Men wenst de eengezinswoning te verbouwen. De bestaande kamerstructuur blijft grotendeels bewaard op alle niveaus. Er worden nieuwe binnendeuren geplaatst en de inrichting wordt aangepast. De bestaande gelijkvloerse berging wordt gesloopt, net zoals de luifel (is reeds weg) en er worden een aantal gevelopeningen aangepast.

In het dak wenst men aan de voorzijde het linkse dakraam te vervangen door een dakkapel. Aan de achterzijde wordt eveneens een vervanging voorzien door een dakkapel gelijk aan de bestaande dakkapel in het dak aan de achterzijde.

De voorgestelde interne wijzigingen hebben een beperkte impact op de erfgoedwaarde aangezien de historische aankleding reeds verdwenen is en de kamerstructuur duidelijk afleesbaar blijft.

De openingen in het mansardedak zijn symmetrisch qua ligging in het dakvlak en qua opbouw en uitzicht. Door het omvormen van het linkse raam naar een dakkapel wordt deze symmetrische opbouw verstoord. Het is dan ook niet aanvaardbaar om hier een dakkapel te voorzien. Behoud van deze opening hypothekeert het gebruik van de bureauruimte niet.

In de achtergevel wordt een dakvlakraam omgevormd tot dakkapel. Hier wordt een kopie gemaakt van de bestaande dakkapel in het achterste dakvlak. Door gebruik van dezelfde vormentaal wordt een symmetrie gecreëerd die geen afbreuk doet aan het dakvolume. Het plaatsen van een bijkomende dakkapel in het achterste dakvlak is dan ook aanvaardbaar.

 

Advies

Gelet op het voorgaande wordt een voorwaardelijk gunstig advies verleend.

Dit gunstig advies wordt bijgetreden. De voorwaarden met betrekking tot de linkse dakkapel vooraan wordt opgenomen in deze vergunning. Deze dient behouden te blijven.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De ramen in de achtergevel worden vergroot en dat heeft een positieve invloed op de daglichttoetreding in de woning. De aangevraagde werken zijn een verbetering voor de algemene woonkwaliteit van de woning.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).

 

De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de aanvraag betrekking heeft op de verbouwing van een eengezinswoning waarbij de functie en het aantal woongelegenheden ten opzichte van het bestaande ongewijzigd blijven.

  

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden. 

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

 

1.      De linkse dakopening met aankleding vooraan moet behouden blijven en mag niet omgevormd worden naar een dakkapel;

2.      na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

10 juli 2020

Volledig en ontvankelijk

7 augustus 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

6 oktober 2020

Verslag GOA

17 september 2020

naam GOA

Gerd Cryns

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

 

1.      De linkse dakopening met aankleding vooraan moet behouden blijven en mag niet omgevormd worden naar een dakkapel;

2.      na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.